Griekse mythologie, winterdepressies en meligheid

Griekse mythologie, winterdepressies en meligheid

Door

De eerste persoon met een winterdepressie was Demeter, de Griekse godin van de vruchtbaarheid en de seizoenen. Hades, god van de onderwereld, werd verliefd op Persephone, de dochter van Demeter. Toen hij Persephone kidnapte, werd Demeter zo verdrietig dat ze het voor het eerst winter liet worden op aarde. Alles stierf af en het zou pas weer zomer worden als Persephone terug zou komen uit de onderwereld. De andere goden dwongen Hades Persephone af te staan, maar het meisje was, hoe ironisch, inmiddels verliefd op hem geworden en wilde helemaal niet terug! Daarom werd er afgesproken dat Persephone een half jaar in de onderwereld en een half jaar op aarde zou leven.
Elk jaar is haar moeder nog even verdrietig en laat ze het nog steeds winter worden. Net als steeds meer mensen dus een typische winterdip.

Een winterdepressie kan ontstaan door het tekort aan daglicht dat mensen krijgen. Hierdoor komen er een aantal chemische processen, zoals je biologische ritme, minder goed op gang en heb je dus een verstoord ritme, of het gevoel om langer te slapen: een winterslaap.
Heb je nou echt een sterke winterdepressie, dan kun je natuurlijk ultra-hypermoderne lichttherapie proberen. Of je slaapt en eet gewoon goed en vrolijkt jezelf en je vrienden op, door deze idiote elven met jullie hoofden erop een dansje te laten doen.

Gepubliceerd op 12 december 2007
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie