Griekse mythologie, winterdepressies en meligheid

Door Kimberley

De eerste persoon met een winterdepressie was Demeter, de Griekse godin van de vruchtbaarheid en de seizoenen. Hades, god van de onderwereld, werd verliefd op Persephone, de dochter van Demeter. Toen hij Persephone kidnapte, werd Demeter zo verdrietig dat ze het voor het eerst winter liet worden op aarde. Alles stierf af en het zou pas weer zomer worden als Persephone terug zou komen uit de onderwereld. De andere goden dwongen Hades Persephone af te staan, maar het meisje was, hoe ironisch, inmiddels verliefd op hem geworden en wilde helemaal niet terug! Daarom werd er afgesproken dat Persephone een half jaar in de onderwereld en een half jaar op aarde zou leven.
Elk jaar is haar moeder nog even verdrietig en laat ze het nog steeds winter worden. Net als steeds meer mensen dus een typische winterdip.

Een winterdepressie kan ontstaan door het tekort aan daglicht dat mensen krijgen. Hierdoor komen er een aantal chemische processen, zoals je biologische ritme, minder goed op gang en heb je dus een verstoord ritme, of het gevoel om langer te slapen: een winterslaap.
Heb je nou echt een sterke winterdepressie, dan kun je natuurlijk ultra-hypermoderne lichttherapie proberen. Of je slaapt en eet gewoon goed en vrolijkt jezelf en je vrienden op, door deze idiote elven met jullie hoofden erop een dansje te laten doen.

Gepubliceerd op 12 december 2007
ADVERTENTIE
Zo verlaag je jouw stress voor een toetsweek!

Deze week is natuurweek. Samen met hogeschool Van Hall Larenstein laten we zien wat jij kunt studeren waarmee je een bijdrage kunt leveren aan het behoud van de natuur. Reporter Isa zocht uit hoe het beste kunt ontspannen als je stress hebt. Op de landingspagina lees je nog veel meer over natuurstudies.

Alles over natuur