WIN EEN STUDIEBEURS T.W.V. €1.500 MET JE PWS!

Stuur voor 1 februari je profielwerkstuk in naar de Junior Fellowship wedstrijd van het Rijksmuseum. 

 


Meer info

Gratis boeken?

Door Scholieren.com

In Nederland zijn de boeken relatief duur. In de rest van Europa hebben boeken minder plaatjes en fullcolourdruk. Leerlingen leren er soms van fotokopietjes.

Gratis boeken, gratis school! Dat lijkt we heel tof. Ondertussen ontstaan er heftige discussies in de Tweede Kamer. Moet ze het plan nu wel of niet doorzetten. De PvdA, die in deze zaak de doorslaggevende stem heeft, weet het allemaal niet meer. Want gratis boeken voor iedereen, is dat wel zo ideaal? Zouden niet alleen de armere gezinnen een tegemoetkoming moeten krijgen?

Probleem van de gratis boeken is de Europese wetgeving. Het komt erop neer dat scholen moeten zeggen wat er in de boeken moet staan, maar dat ze geen voorkeur voor een bepaald boek mogen hebben. Het goedkoopste boek, dat wordt het dan. Gaat dat dan ten koste van de kwaliteit? Daarnaast moeten de boeken langer meegaan, om de kosten te drukken. Maar daardoor raken ze ook verouderd. Eigenlijk leer je dan dingen die misschien al niet meer waar zijn...

En de leraren, die willen er al helemaal niet aan. Kees van Wijk, natuurkundeleraar voorspelt in het NRC dat er „een opstand” onder leraren uitbreekt als ze niet meer hun eigen lesmateriaal mogen kiezen. Geen opstandige scholieren deze keer, maar opstandige leraren. Het moet niet gekker worden!

Gepubliceerd op 5 maart 2008