WIN EEN STUDIEBEURS T.W.V. €1.500 MET JE PWS!

Stuur voor 1 februari je profielwerkstuk in naar de Junior Fellowship wedstrijd van het Rijksmuseum. 

 


Meer info

Eindexamenvraag geschrapt

Door redactie

"Tienduizenden leerlingen gehersenspoeld met linkse praat. Schandelijk."
VVD-Kamerlid Dezentjé heeft het voor elkaar; er is een vraag geschrapt uit het HAVO-eindexamen Nederlands. Iedereen krijgt een gratis punt voor het examen. Best relaxed. De vraag moest worden geschrapt volgens Dezentjé, omdat VVD-leerlingen (wat zijn dat eigenlijk?) de vraag niet zouden kunnen beantwoorden.

Eerlijk is eerlijk, ze heeft wel een (heel klein) beetje gelijk vinden wij.


Het tekstfragment
In het eindexamen Nederlands dat HAVO-leerlingen op maandag 18 mei moesten maken, zat een tekstfragment van de VVD-website. Het tekstfragment ging over uitkeringen, met mooie zinnen als:

Het is niet sociaal wanneer mensen worden doodgeknuffeld in een uitkering. Opgesloten zijn in een uitkering kan leiden tot sociale uitsluiting. Wat sociaal lijkt, kan asociaal uitpakken. 

Nou, dat is op zich zo schokkend nog niet. Het ging de VVD om de vraag die in het eindexamen stond:

De vraag
Uit het taalgebruik van het tekstfragment spreekt een afwijzende en zelfs neerbuigende houding tegenover mensen die gebruik (willen of moeten) maken van een sociale uitkering. Hier volgen vier citaten:
1 Eigen verantwoordelijkheid staat centraal.
2 De algemeen geldende verplichting tot re-integratie, waarvan alleen in
individuele gevallen mag worden afgeweken, spreekt ons zeer aan.
3 Het is niet sociaal wanneer mensen worden doodgeknuffeld in een uitkering.
4 Opgesloten zijn in een uitkering kan leiden tot sociale uitsluiting.

In welk(e) van de gegeven citaten komt die houding in het taalgebruik tot
uitdrukking? 

Niet te beantwoorden
Eerlijk is eerlijk: de vraag slaat natuurlijk nergens op. Alle vier de citaten zijn eigenlijk amper neerbuigend te noemen. Maar dat antwoord stond niet als mogelijkheid in het eindexamen, jammer genoeg. Dus je moest iets kiezen. Inderdaad, een beetje flauw van de examinatoren. Aan de andere kant: de VVD noemt het gelijk "hersenspoeling", en "linkse praat". Dat lijkt me ook wat ver gaan.

Conclusie
Je kunt het eindexamen hier nog eens nalezen. Vond je het toch al een rare vraag? Zin om te reageren op de links hersenspoeling? Of zullen we het hier maar bij laten...

Gepubliceerd op 18 mei 2009
ADVERTENTIE
Moet jij woordjes leren voor een toets? Hoe zorg je er dan voor dat je de woordjes zo snel mogelijk in je hoofd krijgt? Thom en Jara zoeken het uit in deze Schoolhacks-video. Ze geven een aantal tips en ontdekken WRTS, een gratis woordjesleerprogramma waarmee je makkelijk en snel woordjes en begrippen kan leren.

Aan de slag met WRTS