Eindexamentips: Algemene tips

Dit jaar doe ik eindexamen havo, net als velen van jullie. Ik kan me niet voorstellen dat iemand daar echt zin in heeft. Eindexamens, baaahh! Maar aan de andere kant: daarna wel vroeg zomervakantie.
Om me goed voor te bereiden, heb ik behoorlijk wat tips gezocht en het resultaat van die zoektocht vind je hier. Hoe bereid je je het beste voor? Wat is slim om te doen en laten tijdens de eindexamens? Een hele hoop eindexamentips!


Basispakket
Natuurlijk neem je het basispakket aan spullen mee naar je examen!
- schrijfmaterialen, inclusief millimeterpapier
- tekenpotlood
- blauw en rood kleurpotlood
- liniaal met millimeterverdeling
- passer
- geometrische driehoek
- vlakgum
- elektronisch rekenapparaat
- woordenboek Nederlands

Tips!
- Bepaal de stof. Zoek eerst uit wat er echt in het examen voor komt en wat niet. Dit bespaart natuurlijk een hoop tijd en dat kan je weer ergens anders voor gebruiken! Zie watmoetikleren.nl.
- Maak een goede planning van de vakken waar je examen in gaat doen. Maak wel je planning zo, dat de vakken waar je het meeste moeite mee hebt, ook de meeste tijd krijgen.
- Wees goed uitgerust in de dagen voor het examen. Zo kan je je beter concentreren en heb je het ook sneller geleerd. Dus zeg tegen je pa & ma: 'Laat mij eens lekker uitslapen! Ben bezig voor mijn examen!'
- Als je de stof een paar keer hebt doorgenomen maak dan een paar proef examens. Dan kan je gelijk eventjes kijken waar je nog aandacht aan moet besteden.
- Sex voor je examen helpt je om extra ontspannen het examen in te gaan! (nu.nl)
- Ga niet uren en uren achter je leerboeken zitten. Neem na een uur minimaal een kwartier pauze. Eventjes lekker muziek luisteren of rek- en strekbewegingen!
- Uit onderzoek is gebleken dat chocola eten tijdens het leren je helpt bij het oplossen van vragen!
- Eet 's ochtends genoeg, zo kan je je goed concentreren op je examen en heb je geen knorrende maag! Dus laat de feestmaaltijden maar komen!
- Schrijf op je examenopgave! Als je bij meerkeuzevragen denkt: 'Deze antwoorden kloppen niet', streep ze dan door!
- Als je niet genoeg tijd hebt en je moet nog een paar vragen? Vul gewoon wat in, misschien is het antwoord goed. Niets ingevuld is zeker fout.

Niet doen!
- Ga in de week van je examen niet extreem feesten of heftig drinken. Je kan je dan minder goed concentreren en dat hebben we helemaal niet nodig!
- Denk niet: 'Ik ga het niet halen!'. Wees positief en dan is het examen zo voorbij!
- Ga niet leren tot vlak voor het examen begint, want daardoor ga je tijdens het examen twijfelen.
- Maak er geen wedstrijd van. Het maakt niet uit wie het eerste klaar is.
- Raak niet in paniek als je een opgave eventjes niet meer weet. Sla 'm over en zet naast de opgave die je overslaat een sterretje! Dan vergeet je hem later niet alsnog in te vullen.

Heb jij nog een goeie tip? Deel je kennis in de comments hieronder.

Gepubliceerd op
ADVERTENTIE
Heb jij je pws of sectorwerkstuk al ingeleverd bij het Rijksmuseum?

Heeft jouw PWS of Sectorwerkstuk een link met het Rijksmuseum? Vergeet dan niet voor 1 februari je verslag in te sturen voor de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd en maak kans op €1500 en een traineeship!