Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

'Duo penotti' in één film: Dunya en Desie

De één is een Marokkaanse brunette, rustig, zacht, liefjes. De ander is geblondeerd, impulsief, fel, een spring in het veld en recht door zee en zo Nederlands als klompen, kaas en molens. In de serie waren ze al leuk, maar nu ook in de film: Dunya (Maryam Hassouni) en Desie (Eva van de Wijdeven). En ik heb ze geïnterviewd.

Was het moeilijk om na zo lange tijd weer in te stappen in ‘Dunya en Desie’?
Eva: ‘In het begin moesten we wel eventjes slikken. We twijfelden of de naïviteit en spontaniteit die we in de serie hadden, er weer zou zijn. We zijn nu een stuk ouder en hebben meer ervaring. Maar op de eerste repetitiedag hadden we het weer te pakken. Dunya en Desie waren meteen helemaal weer terug.

Wat is er van de film geworden?
Maryam: ‘De film gaat over twee jonge meiden in Amsterdam die eigenlijk volwassen worden. Ze gaan op zoek naar zichzelf en er komen veel problemen bij. Dunya gaat naar Marokko om haar neef te ontmoeten aan wie ze wordt uitgehuwelijkt en Desie gaat daar haar vader zoeken. Desie wordt ook nog zwanger van haar rij-instructeur. De film gaat over vriendschap. De kijker gaat door alle emoties heen: je kunt lachen en huilen.’
Eva:
‘Ik vind het echt een hele mooie film geworden. Van de karakters tot de stijl van het draaien tot de humor tot de drama. Alles klopt gewoon.

Tevreden?
Eva: Alles is op z’n pootjes terecht gekomen, het had niet beter gekund. Het is uiteindelijk beter dan de serie geworden denk ik.
Maryam: ‘Het is heel mooi gefilmd en iedereen speelt heel erg geloofwaardig. En dat maakt de film echt krachtig. Ik ben echt trots op de film.’

Een deel van de film speelt in Marokko af. Hoe was het om daar te draaien?
Maryam: ‘Heel bijzonder, het had iets magisch. Het gebied waar we draaiden, kende ik nog niet omdat mijn familie in een ander deel van Marokko woont. Ik heb er veel dingen gezien en geleerd. Ik was heel trots dat we in Marokko hebben gefilmd. Daar zijn ook grote films als ‘The Gladiator’ opgenomen.

De kracht van Dunya en Desie?
Eva:
‘Het is voor de kijkers erg herkenbaar. Dunya en Desie zijn twee uitersten, en dat is leuk. Het effect van Duo Penotti. Er zit een dosis humor in, maar je kunt er ook een traantje bij wegpinken. Bij Dunya en Desie is het ‘van alles een beetje’.
Maryam: ‘De naïviteit en de spontaniteit. De vriendschap is zo echt en herkenbaar. Het is zo grappig omdat we de grappige dingen zo serieus spelen. Want in de film zegt Desie tegen Dunya als ze hoort dat Dunya wordt uitgehuwelijkt aan haar achterneef: "Ja, maar een achterneef, daar krijg je debiele kindjes van!" En ze méént het ook echt als ze het zegt, en dat is juist zo grappig.’

Wie MOETEN de film zien?
Maryam:
‘Iedereen!’
Eva: ‘Jong en oud. Maar vooral jongeren.’

youtube:cO6uwKmuKB0

Gepubliceerd op 15 april 2008
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!