De huid van Fort Asperen

Midden in de Nieuwe Hollandse Waterlinie staat het negentiende-eeuwse Fort Asperen. Als een van de weinige monumenten in Nederland is het niet geheel gerenoveerd. Het donkere beeldende kunstmuseum dat in het fort gevestigd is, heeft daarom druppelende plafonds, plassen water op de vloer en nog authentieke legertoiletten in sommige vertrekken.

Scholieren.com bracht een bezoekje.

Tot en met 21 september is in het fort de tweeluiktentoonstelling Op het lijf geblazen en Dichter op de huid te bezichtigen. Door middel van glasblaaskunst, mode, fotografie, installaties en geluidsfragmenten wordt op verschillende manieren het grootste orgaan van ons lichaam, de huid, onderzocht.

Het leukste aan de tentoonstelling is dat je bovenin het fort begint en door alle kamers te bezoeken, uiteindelijk in de kelder eindigt. Tijdens het bezoek word je je steeds bewuster van je eigen huid. Niet alleen doordat de getoonde kunst steeds visueler en rauwer is, maar ook omdat de laatste vertrekken van het fort vochtiger en kouder zijn dan de eerste. Kippenvel alom, op mijn huid dan...

Gepubliceerd op 20 juli 2008