Briefjes op de keukentafel

Rillend van de kou stond ik 's ochtends vroeg op het station, toen ik besloot de boekwinkel in te gaan om op te warmen en de tijd de doden. Het zou nog een uur duren voordat de problemen met mijn trein waren opgelost. Eenmaal in de boekwinkel viel mijn oog op een klein, knalroze boekje.

Een paar uur later had ik het boekje 'Briefjes op de keukentafel' al uit!

Iedereen gebruikt ze wel, briefjes met teksten als: "We eten om vijf uur" of "Denk je aan je training?" In dit roze boekje staat ook zoiets: "Ik moet nu snel weg. Ik heb dit weekenddienst. Sorry. Liefs Mama." En op de bladzijde erna staat weer een kort zinnetje.

Moeder en dochter
Claire is vijftien jaar en haar alleenstaande moeder is ontzettend druk met haar werk als gynaecoloog. Moeder en dochter zien elkaar niet veel en communiceren via briefjes die ze voor elkaar schrijven. Ze leggen de briefjes op de keukentafel en daar bestaat het hele boek uit.

Meeleven
De lezer wordt steeds meer in het leven van Claire en haar moeder getrokken, als er een knobbeltje wordt ontdekt in de borst van moeder. De briefjes op de keukentafel blijven, maar veranderen van onderwerp en van toon. Het wordt serieuzer en alle gevoelens worden op papier gezet. Het ene briefje gaat over konijnenvoer, zakgeld en het huishouden, terwijl het andere briefje over de dood en over angst gaat. Als lezer wordt je heen en weer geslingerd.

Simpel mooi
Een eenvoudig en mooi boek om te lezen, niet alleen als je je tijd staat te doden op het station. Ik heb het gekocht en vervolgens in één ruk uitgelezen met een brok in mijn keel. Die briefjes op de keukentafel.

Briefjes op de keukentafel, door Alice Kuipers, €14,74

Gepubliceerd op 2 juni 2008