Blaasoogtegoedbon

Door Suzan

Ik wilde een vis. Gewoon, een vis. Een goudvis, in een kommetje, en daar zou ik dan naar kunnen kijken als ik me verveelde. Ik mocht geen vis. Ik zou hem na een aantal weken al niet meer willen verschonen, en dan zou het beest of sterven van de goorheid, of mijn moeder zou elke week met het glaswerk staan te boenen opdat vislief een fijn leven zou hebben. Nee was het antwoord, tot ik mijn eigen appartement had.

Goudvis met erfelijke afwijkingen
Met mijn huisgenoot (zo mag ik hem eigenlijk niet noemen, maar omdat hij deze tekst niet kan aanpassen noem ik hem lekker toch zo) liep ik in een dierenwinkel en maakte ik kennis met een blaasoog. De blaasoog is een kweekvorm van de goudvis. Hij heeft een aantal erfelijke afwijkingen waarvan de blaasvorming onder de ogen het meeste opvalt. Best gaaf vonden we. We kochten hem, maar we wilden ‘m een suffe bolvormige kom niet aandoen. Bij de Blokker kochten we een wekpot. Vroeger bewaarde mijn moeder er thuis snoepjes in, vandaar dat we onze blaasoog de afstotelijke naam ‘Candy’ gaven.

Lang leve Candy?
Dolgelukkig wandelde ik met vis en toebehoren door de straten. Thuis aangekomen stond ons pronkstuk midden op de tafel geinstalleerd, met een lief plantje en een lepeltje op de bodem (ook suffe steentjes bespaarden we Candy). Emily, een vriendin van mijn middelbare school, kwam de volgende dag langs en ze leek oprecht onder de indruk. Toen we weggingen groette ik Candy (mijn vriendin niet, ik weet niet de exacte reden waarom) en ik liet Emily de schattige Negen Straatjes van Amsterdam zien. Na een paar winkeltjes kreeg ik een sms van mijn huisgenoot: ‘Ah! De vis is nu al dood!’ Ik belde: ‘Grapje hè? Hahaha.’ ‘Nou, hij ligt op zijn rug met zijn bek open, hij doet het niet meer hoor.’ Na één dag.

Alleen maar blaasoog
Met hartzeer deed ik Candy in een boterhamzakje en liet ik hem zien aan de verkoper. ‘Is een gewone goudvis ook goed? Ik heb die niet meer,’ zei hij. Liever niet. En nu heb ik een blaasoogtegoedbon: ‘1x blaasoog tegoed, wordt gehaald 14 nov 08’. Met een handtekening, en een stempel.

Gepubliceerd op 12 november 2008
ADVERTENTIE
Moet jij woordjes leren voor een toets? Hoe zorg je er dan voor dat je de woordjes zo snel mogelijk in je hoofd krijgt? Thom en Jara zoeken het uit in deze Schoolhacks-video. Ze geven een aantal tips en ontdekken WRTS, een gratis woordjesleerprogramma waarmee je makkelijk en snel woordjes en begrippen kan leren.

Aan de slag met WRTS