Arrestatie vanwege je Hyves-foto

Een 14-jarige scholier uit Tiel is afgelopen weekend opgepakt door de politie. Waarom? Op zijn Hyves-profiel poseerde deze bikkel met een vuurwapen. Agenten kregen een tip en besloten tot actie over te gaan.
Uiteindelijk bleek het ´slechts´om een ongevaarlijk balletjespistool te gaan en werd de jongen na verhoor weer vrijgelaten. Virtuele grootspraak, of toch best angstaanjagend?

Schatkamers
Dit is niet de eerste keer dat Hyvers en Facebookers verrast werden door bezoek in uniform op de deurmat: een 19-jarige Gelderlander, twee Groningse tieners en een 33-jarige vrouw uit Enschede waren al eerder de pineut. Toch bleek het alleen bij het laatste geval om een serieuze wapenbezitster te gaan: het huis van deze dame bleek een ware schatkamer vol vuurwerkpistolen en munitie. Maar ja, betekent een stoere profielfoto meteen een gebruiker met een hoofd vol snode plannen, of een Tim K.´tje in de dop?

Koningin Zenderzappen
Zijn wij jongeren sowieso wel echt wat onze profielfoto beweren? Op mijn Facebook-foto stond ik vorige maand in joggingbroek. Zien andere gebruikers me nu als een sportief supertalent? Yeah right, als Koningin Zenderzappen zeker. Is mijn Twitter-foto van moi achter een bak sla een reden tot anorexia-vermoedens door andere gebruikers? Wordt ene Vivian op Hyves sinds het publiceren van haar op Fifth Avenue genomen foto als shopaholic gezien, die wel een banksessie bij verslavingsgoeroe Keith Bakker kan gebruiken? Reacties heeft ze in elk geval al genoeg... Volgens mij is er - op wat actieve agenten na - echt niemand die profielfoto´s echt serieus neemt. Maar goed, pas voor de zekerheid toch maar op met foto´s maken bij de schiettent op de kermis, heren!

Gepubliceerd op 23 maart 2009