Ach, we doen het gewoon nog een keer

De scholen gaan (bijna) weer van start en voor zo ongeveer iedereen betekent dat nieuwe klas, nieuwe docenten en uren huiswerk (lees: tv kijken, msn.) In mijn geval ook een nieuwe klas en nieuwe docenten, maar wel hetzelfde jaar. Jawel, ik ben blijven zitten :(

[Uur van de waarheid]
Het was een zenuwslopend uurtje, die woensdag tussen 7 en 8 ’s avonds. Heel de familie zat in een schimmige, donkere kamer, telefoontoestel midden op tafel en opgewonden gemompel. Als de klok zeven slagen slaat, valt het gemompel stil. De intromuziek van The Godfather zwelt langzaam op en je kunt harten horen kloppen. De stilte is om te snijden totdat inderdaad de telefoon gaat. Een siddering gaat door de ruggengraten heen en moeder neemt op.

Zo erg?
Oké, misschien ging het iets anders maar het feit blijft; zitten blijven is balen. Terwijl vriendinnen en vrienden zich volgend jaar feestend naar hun examen werken, zit ik me nog steeds af te vragen wat de pH-waarde van de ozonlaag is. Ik moet toegeven dat ik mijn leven aan me voorbij zag flitsen toen ik het hoorde. Maar nu de vakantie in volle gang is zie ik er ook mijn voordelen in.

Bekijk het door een roze bril
Voordelen? Ik heb machtige beschikking over werkboeken van vorig jaar. Als wijze uil weet ik natuurlijk precies wat er mij en mijn lotgenoten te wachten staat dit jaar en dat geeft mij gelijk een hogere positie op de sociale ladder. Eh, daar ga ik in ieder geval vanuit.
Het is even rot, maar ik bekijk het maar positief; alles heb ik al een keer gehad en dat maakt het jaar makkelijker. Het is altijd ook nog wel prettig om te horen dat er mensen vertrouwen in je hebben. 'Ach, misschien ben je tóch niet zo slim als je eruit ziet, hè? en: 'Kom op, dit jaar hoef je vast niet meer zo vaak na te blijven.'

Get over it
Omdat ik waarschijnlijk niet de enige ben in Nederland die mag ‘doubleren’, leven wij onderling allemaal met elkaar mee. Ook voor de mensen die wel over zijn: een prettig schooljaar toegewenst en pink nog een traantje weg voor die arme zittenblijvertjes.

Gepubliceerd op 18 augustus 2008