Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Blok 5 Opdracht 6.5

Beoordeling 10
Foto van een scholier
  • Antwoorden door een scholier
  • 3e klas vwo | 317 woorden
  • 26 mei 2009
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 10
1 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Opdracht 6.5

PRIVACY INTERNET ONDER DE MAAT

Door een van onze schrijvers.

DEN HAAG – Bedrijven die internettoegang bieden gaan niet zorgvuldig om de privacy van hun klanten. De klanten zijn hier vaak niet van op de hoogte.

Dit constateert de Registratiekamer in het verschenen verslag ‘Klant in het web’. Volgens de Registratiekamer maken zowel de gratis als de betaalde internetaanbieders misbruik van persoonsgegevens.

Uit onderzoek van de Registratiekamer blijkt dat de bescherming van de klantgegevens tekort schiet.

Wie zich aanmeld bij een bedrijf die internettoegang biedt moet vragen beantwoorden, vervolgens ontvangt de klant ongevraagd e-mails met aanbiedingen van bedrijven.

Het verzamelen van zulke gegevens in niet verboden. Er wordt ook informatie over het surfgedrag van de klanten verzamelt. De bedrijven analyseren deze gegevens en verkopen ze. Dit is wel verboden.

De NLIP, vereniging van internetaanbieders, zegt dat de bedrijven op grond van een gedragscode zorgvuldig met de persoonsgegevens omgaat. Wel vinden ze dat de voorlichting aan de klanten kan worden verbeterd.

De Consumentenbond reageert geschokt op de uitslag van het onderzoek. Ze eist dat de bedrijven hun klanten binnen drie maanden moeten vertellen hoe zij omgaan met hun persoonsgegevens. Als zij dit niet doen komen zij op de zwarte lijst met onbetrouwbare aanbieders te staan.

De Registratiekamer en de Consumentenbond vinden het nog niet nodig om nu al actie te ondernemen. Ze geven alleen een signaal de bedrijven moeten zelf bepalen of ze bekend maken dat hun bedrijf zich niet aan de regels houdt. W. Koole van de Consumentenbond zegt dat ze niemand in het openbaar willen beschuldigen, maar er kunnen wel schadevergoedingen geëist worden tegen de bedrijven die zich niet aan de regels houden.

De bedrijven zelf hebben in hun algemene voorwaarden al voorzorgsmaatregelen getroffen.
TMF Web wijst de nieuwe abonnees erop hen te informeren over aanbiedingen, kortingen etc. en dat het bedrijf persoonsgegevens gebruikt voor de instandhouding van de relatie tussen TMF Web en de ondernemingen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.