Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Magneten

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 462 woorden
  • 10 april 2003
  • 242 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
242 keer beoordeeld

Magneten vind je overal. Op de deuren en dan bedoel ik de magneetsluitingen, spelletjes, in de dynamo van je fiets enz… Je kunt ook zeggen dat de dingen worden gebruikt door magnetisme. Dat is de kracht waarmee magneten dingen aantrekken. Het gaat zelfs door hout en glas. Magnetisme zie je niet maar is er wel. Magnetisme kan zelfs dingen kapot maken, leg dus nooit een magneet bij een horloge, mobiele telefoon, computer of televisie. Maar video’s en cassettebandjes hebben ze juist magnetisch gemaakt, omdat je ze dan kunt bekijken of beluisteren. Ook een magnetron heeft met magnetisme te maken en dat kun je ook wel horen aan het woord. Luidsprekers, computers en telefoons zouden zonder magnetisme niet eens kunnen werken. Zonder magnetisme zou er niet eens stroom zijn. Zonder magnetisme zou onze wereld er dus heel anders uit zien. Hoe is de magneet ontdekt? Hoe en wanneer de magneet ontdekt is weet men niet precies. De naam magneet komt waarschijnlijk van het stadje Magnesia. Dat was een stad in Turkije dat vroeger Klein Azië heette. Volgens een oud verhaal is de magneet ontdekt door een herder die met zijn staf in het meertje zat te roeren. Aan zijn staf zat een ijzeren punt. Toen hij die staf weer omhoog haalde bleef er een steen aan plakken want die was magnetisch. Het was een stuk magnetiet. Magnetiet is een steensoort die veel magnetisch ijzer bevat. Dat ijzer gedraagt zich als een magneet. Het trekt andere ijzeren voorwerpen aan.
Mini magneetjes Magneten trekken dingen aan die ook van ijzer of staal zijn. Hoe werkt dat??? Elke stof is opgebouwd uit hele kleine deeltjes. De deeltjes zijn zo klein dat je ze niet eens kunt zien. Ijzer bestaat ook uit hele kleine deeltjes. Eigenlijk is elk deeltje een heel klein magneetje. In een gewone ijzeren staaf merk je daar niets van dan liggen ze allemaal door elkaar heen.Maar bij een magneet liggen ze allemaal dezelfde kant op. Magnetisch veld Een magneet heeft een gebied waar hij zijn kracht toont. Het is moeilijk om het zo uit te leggen dus doe ik het even zo. (Op het bord tekenen of demonstreer het.) Paperclip in het magnetisch veld trekt hij aan
Paperclip buiten het magnetisch veld trekt hij niet aan. Polen (DEMONSTREREN) Schuif eens een paperclip naar een magneet toe. Eerst naar het midden van de magneet. Je voelt de magneet trekken. De kanten van de magneet noemen we polen. Elke magneet heeft twee polen. De Zuid pool en de Noord pool. Net als de polen van de aarde. Aan de polen van de magneet is de trekkracht het meeste. Als je twee magneten naar elkaar toe schuift kunnen er twee dingen gebeuren: Ze stoten elkaar af of trekken elkaar aan. Dat was de spreekbeurt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.