Tsjernobyl

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 6e klas aso | 329 woorden
  • 20 juni 2012
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
26 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

De kernramp van Tsjernobyl was een ernstig ongeluk met een van de kernreactoren van de Kerncentrale Tsjernobyl dat plaatsvond op zaterdag 26 april 1986 nabij de gelijknamige Oekraïense plaats (toen nog Sovjet-Unie) Tsjernobyl.

De stad Tsjernobyl ligt aan de rivier Prypjat in het noorden van Oekraïne, niet ver van de grens met Wit-Rusland. Voor de ramp telde de stad ongeveer 15.000 inwoners. Nu woont er vrijwel niemand.

De naam van de stad is tegenwoordig verbonden met het ongeval met de kerncentrale te Tsjernobyl op 26 april 1986. Dit was het zwaarste ongeval met een kerncentrale waarbij grote hoeveelheden radioactieve stoffen vrijkwamen en er tot op heden grote gevolgen voor de volksgezondheid zijn.

Het ongeval gebeurde in de nacht van vrijdag 25 op zaterdag 26 april 1986. Oorzaak was een veiligheidsexperiment of risicotest met eenheid 4 van de centrale, de laatste die in gebruik was genomen. De reactor sloeg op hol en er volgden explosies, waardoor grote hoeveelheden radioactieve stoffen uit het reactorvat in de atmosfeer terechtkwamen. In het begin hield de Sovjet‑Unie deze gebeurtenis stil, zodat het buitenland pas iets in de gaten kreeg nadat de wind de eerste wolken met radioactieve deeltjes uit de Oekraïne had meegevoerd naar Oost‑Europa en Scandinavië. De eerste bewijzen voor het ongeval vond Zweden. In de vroege ochtend van maandag 28 april ontdekte een werknemer van de kerncentrale in Forsmark (circa 100 km ten noorden van Stockholm) bij een routinecontrole dat zijn schoenen radioactief waren. Rond 2 mei bereikte de radioactieve wolk Nederland en België. 200.000 doden door Tsjernobyl-ramp.

Meer dan twintig jaar na de kernramp in Tsjernobyl zijn de gevolgen nog steeds zichtbaar bij zeven miljoen mensen in Wit-Rusland, de Oekraïne en Rusland. Honderden dorpen zijn nog steeds verlaten. Grote stukken grond op Europa’s meest vruchtbare land liggen braak.

Het Internationale Rode Kruis onderzoekt jaarlijks 90.000 mensen op schildklierkanker via het Tsjernobyl Humanitaire Hulp en Herstelprogramma (CHARP). De Federatie startte ook met onderzoeken naar borstkanker. De resultaten voor beide onderzoeken zijn onrustbarend.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.