Nederlandse Antillen

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 1203 woorden
  • 25 mei 2012
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
8 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Eilanden in de Caribische Zee

Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius. Wat hebben ze nou met elkaar te maken? De 6 eilanden horen bij de Antillen. Ze liggen in de Caribische Zee wat tussen Noord- en Zuid-Amerika ligt. Het bestaat uit honderden eilanden. Wat de 6 eilanden zo bijzonder maken zijn: Dat ze bij het koninkrijk de Nederlanden horen. En koningin Beatrix is daar het staatshoofd. Net zoals in Nederland. De Antillianen kunnen er zelf voor kiezen om in Nederland te komen wonen, omdat ze voor een deel bij Nederland horen. Uit Curaçao hebben veel mensen dat gedaan. Nu wonen er meer dan 130.000 Antillianen in Nederland.

De Benedenwindse Eilanden

Bij de Antillen zijn de Benedenwindse Eilanden het grootst. Ook valt er weinig regen. Het waait er altijd en het is er ong. 27 graden. Het hele jaar door!

En komen er op Aruba veel toeristen. Veel hotels zie je in Oranjestad en Palm Beach en je ziet er ook veel restaurants en winkels. Maar aan de noordoostkant is het winderig en zijn er ruige rotsachtige kusten waar de golven hard tegenop beuken. Vetplanten en hoge cactussen vind je dan vooral in het droge binnenland. Er wonen ong. 103.000 mensen op Aruba en heeft een oppervlakte van 180 vierkante kilometer.

Aruba is iets kleiner dan Bonaire. Bonaire is namelijk 288 vierkante kilometer. Er wonen maar ong. 14.000 mensen.

Ook veel mensen gaan naar Bonaire om daar te gaan duiken en te snorkelen.

De Bovenwindse Eilanden

Het is ook warm op de Bovenwindse Eilanden, maar wel vochtiger. En dat is vooral aan de noordoostkant valt er regen. De Bovenwindse Eilanden zijn daarom ook veel groener dan de Benedenwindse Eilanden.

Saba is het kleinste eiland. Het is ook maar 13 vierkante kilometer. Er wonen zo’n 1500 mensen. Eigenlijk is Saba niets anders dan de steile top van de vulkaan Mount Scenery. Die vulkaan begint op de zeebodem. De vulkaan is al dood en barst niet meer uit. Er loopt maar 1 kronkelende weg op Saba en is 14 kilometer lang. Je komt onderweg ook vier dorpen tegen. Die zijn tegen een bergwand aan gebouwd. De hoofdplaats is The Bottom. Daar wonen vooral zwarte mensen. En de meeste blanke mensen wonen in het dorpje Windwardside. Ze hebben ook maar 1 school en daar gaan alle kinderen die op Saba wonen naartoe. Dat is in het dorpje Sint John.

Sint Eustatius is ook niet zo groot. Het is maar 21 vierkante kilometer en het ligt maar 30 kilometer van Saba af. Sint Eustatius is ook niet zo groot, want er wonen maar ongeveer 2700 mensen.

Tropisch klimaat

Alle eilanden van de Antillen hebben een tropisch klimaat. Het verschil tussen de zomer en winter is er klein. Het is er bijna elk seizoen warm. Het komt omdat deze eilanden niet ver van de evenaar afliggen. Want hoe verder je van de evenaar af gaat, hoe meer verschil er tussen de seizoenen zit! Meestal komt het hele jaar door om 6 uur de zon op en s ’avonds gaat de zon ong. en gaat ook ruim 12 uur later pas weer onder.

Tropisch regenwoud

Op de Bovenwindse Eilanden is er een tropisch regenwoudklimaat. Daar is Saba het natst van allemaal. Door al het vocht groeit er een weelderig soort tropisch regenwoud met boomvarens, orchideeën en palmen. Dat noemen we nevelwoud. Sint Eustatius heeft ook tropisch regenwoud. Daar groeien zo’n grote bladeren dat de mensen de bladeren olifantsoren noemen! Ook kun je ze als paraplu gebruiken. Van juni tot november is er een ander soort seizoen op de Bovenwindse Eilanden: Het orkaanseizoen. Dat heet zo omdat er een paar keer per jaar in de buurt een orkaan komt met heel veel regen. Als er een orkaan over een eiland trekt, waaien er grote bomen om en storten er veel huizen in. Ook in 1999 viel er op Sint Maarten net zoveel regen in 2 dagen als in Nederland in een half jaar!

Handel en slaven

Er woonden lang geleden indianen op de Antillen. Dat waren de Arowaken. Op Aruba zijn 2000 jaar oude rotstekeningen van hun te zien. De Spanjaarden ontdekten 500 jaar geleden Amerika. Daar landden ze ook op de Antillen. De meeste indianen werden door hen gevangen genomen en als slaven meegevoerd.

De Nederlanders gingen in de 17e eeuw in de richting van Amerika. Daar zochten ze zout, dat ze nodig hadden voor het vlees, vis en groenten in te zouten. Dat bleef op die manier ook langer houdbaar, want ze hadden toen nog geen koelkasten. Ze vonden zout op Curaçao, Bonaire en Sint Maarten. Ze besloten om de Boven- en Benedenwindse Eilanden bezet te houden. Sommige eilanden werden veroverd op de Spanjaarden en sommige op de indianen. De Nederlanders gingen er handel drijven toen ze er gevestigd waren. De slaven moesten op veel plantages werken.

Op de Antillen waren de plantages niet zo’n succes, maar met de handel ging het stukken beter. Sint Eustatius werd een heel belangrijk handelscentrum. Daar werden zo’n 3000 slaven per jaar verhandeld.

Bewoners van de Antillen

De bewoners zijn op de Antillen heel verschillend en komen uit alle landen. De Maduro’s werden een welvarende familie op de Antillen. Het miniatuurstadje Madurodam in Den Haag is opgericht in het jaar 1954 en is betaald door meneer en mevrouw Maduro uit Willemstad. Er zijn veel mensen uit Venezuela vertrokken om naar Aruba in de hotels te gaan werken.

Verschillende talen

Het is geen wonder dat op de Antillen allemaal verschillende talen worden gesproken: Nederlands, Spaans, Portugees, Engels, Afrikaans. Uit al die talen is er een taal gekomen en die wordt vooral gesproken op de Benedenwindse Eilanden: Het Papiaments. Het Papiaments het bijna iedereen als moedertaal. De enige officiële taal was vroeger het Nederlands. Nu zijn daar Nederlands, Engels en Het Papiaments de officiële talen. Maar op de Bovenwindse Eilanden wordt vooral Engels gesproken. De kinderen op de lagere school leren het Papiaments, maar ook Engels. En op de Benedenwindse Eilanden krijgen alle kinderen in het onderwijs Nederlands. Dat vinden ze lastig, want thuis spreken ze Papiaments en op school Nederlands en ook is het een vreemde taal voor hun. Dat is net als je moet leren lezen in een Engels boekje. Ook op de middelbare scholen wordt meestal ook in het Nederlands les gegeven.

Komst van de Nederlanders

Nederlands bezit

In de zeventiende eeuw (1600-1700) voeren Nederlandse zeilschepen over de oceanen op zoek naar handel. De West-Indische Compagnie bezochten ook het Caribische gebied met hun schepen. In Noord- Amerika en in Zuid-Amerika dreven ze vooral handel. Soldaten van de West-Indische Compagnie verdreven de Spanjaarden van de Bovenwindse en Benedenwindse Eilanden. In 1634 gebeurde dat. Om het eiland te kunnen verdedigen bouwden de Nederlanders forten.

Slavenhandel

De Nederlanders maakten van de Antillen een landbouwgebied. Daarop verbouwden ze mais en suikerriet, ze fokten paarden en ze hielden koeien en geiten. De gewassen en de dieren dienden als voedsel voor de Nederlandse scheepslieden.

Mijn Mening

Ik vond het een interessant onderwerp en ik ben er veel van te weten gekomen. Een paar dingen wist ik nog niet en nu wel!!

Bronvermelding

Ik heb boeken uit de bieb van de school geleend.

Dat waren:

- Een bezoek aan de Antillen

- De Antillen

- De Nederlandse Antillen

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.