Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Antigone

Beoordeling 3.9
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 427 woorden
  • 19 februari 2000
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 3.9
45 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Antigone komt goed te voorschijn uit Deelders vertaling Antigone van Sophocles door Fact. Hertaling: Jules Deelder; regie: Jeroen Kriek. Gezien: 12 december, Stadsschouwburg Utrecht
Jeroen Kriek eerste regie voor groot publiek, dicht voor een deel de kloof tussen jong en oud. Toch is het klassieke verhaal van Antigone, de dochter van Oidipus die de wet van Kreon negeert en haar dode broer begraaft, hetzelfde gebleven. Antigone's broer, Eteokles, die voor Thebe viel wordt eervol begraven, haar andere broer, Polyneikes, gesneuveld in de strijd tegen Thebe moet voor de gieren worden overgelaten. Als ze dan toch haar broer heeft begraven, wordt ze ter dood veroordeeld, dat weer de dood van meerdere mensen tot gevolg heeft. Dit wordt voorafgegaan door een tweestrijd tussen Polyneikes en Eteokles, in een soort dans, dat de dood van beide tot gevolg heeft. Maar omdat niemand echt weet wie die twee zijn, is dit begin nauwelijks verhelderend. Slagwerker Arend Niks en saxofonist Keimpe de Jong doen goed mee in deze voorstelling, maar naar mijn mening, soms iets te veel. Er wordt door de acteurs ook wel aardig op gedanst, waardoor de kloof tussen jong en oud weer vergeten wordt, want de muzikanten zijn oud, en de acteurs jong. Als Antigone, in haar witte gewaad, dan even later gevangen wordt genomen, wordt ze voor onze ogen door de wachter geslagen en verkracht. Dit allemaal speelt zich af in een scène van een achtergrond van pilaren, wat de stadspoorten van Thebe moeten voorstellen. Terwijl de vloer erg donker is , wat in overeenstemming is met het gevoel dat je langzamerhand krijgt. Als dezelfde wachter dan even later weer bij de koning komt, en vraagt of hij haar wil laten gaan, is dat natuurlijk het toppunt, hij heeft haar zelfs verkracht. Ook is de inmengeling van de moderne taal in het oude stuk wel een goed idee geweest, bijvoorbeeld: Kreon in antwoord op de vraag of hij de bruid (Antigone) van zijn zoon (Haimon) zal offeren: "Het is magere Hein die roet in het eten gooit". Dit zorgde wel voor humor in het stuk waar door de zaal ook eens aan het lachen kwam. Verder speelde Onyema Onwuka Antogone, Paul van Soest speelde Kreon, Ismene, die verder weinig in het stuk voorkwam, was Mirjam Leenhouts, Haemon was Thomas Oerlemans, Theresias John Buysman, ook wel bekend van de Gamma reclame, en die anders speelde als ik verwachtte ,en de wachter was Leo Hogenboom. Voor degene die kennismaakten met de voorstelling Antigone, was het waarschijnlijk wel een leuke avond, met een mix van dans, tekst, muziek, voor jong en oud.

REACTIES

E.

E.

Hi!

I just found the following link:

http://huiswerk.scholieren.com/werkstukken/view.php3?id=485

Because I am looking for Mirjam Leenhouts (she is mentioned in the link). Sorry but I can't understand Deutsch. Could you tell me all about that Mirjam Leenhouts? I need to discover if she is the same person I met in Portugal in 1997.

Best regards,

Eduardo Ferraz
Lisbon, Portugal

19 jaar geleden

C.

C.

Beste Ruben,


Kan je mij verder helpen aan een contactadres van Mirjam Leenhouts? Het is niet voor mij maar iemand uit Portugal waar ze een week verbleef zoekt haar.
Met dank,

Chris

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.