Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De ontmoeting door Antoon Coolen

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover De ontmoeting
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1100 woorden
  • 28 juli 1999
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
25 keer beoordeeld

Boekcover De ontmoeting
Shadow
De ontmoeting door Antoon Coolen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel
De ontmoeting

Auteur
Antoon Coolen

Eerste Druk
1951

Titel verklaring
De titel is:"De ontmoeting," en het boek is geschreven door Antoon Coolen. Dit boek gaat over de oorlog, verzet en onderduiken. Coolen (17-4-1897 tot 9-11-1961) heeft vanwege zijn boeken ook ondergedoken gezeten, hij weet dus hoe het is en zal zo z'n inspiratie gekregen hebben. De eerste druk van dit boek was in 1947. De titel geeft al een sfeer van geheimzinnigheid het is niet een ontmoeting maar de ontmoeting. Ik denk dat dit te maken heeft met de strijd die boer Maurits voert tegen de duitsers. Hij wordt een keer opgepakt, maar hier ontsnapt hij de dood, op het einde van het boek wordt hij toch nog gedood door de duitsers er is als het ware een ontmoeting met de dood.

Opbouw
Het boek is opgebouwd uit 8 hoofdstukken, zonder titels alleen de eerste zin of het eerste deel daarvan staat in capitale letters (belangrijkste zin van het hoofdstuk).


Handeling
Het verhaal gaat over een jonge boer, die getrouwd en wel met twee kinderen op een boerderij woont. Op een gegeven moment komt er een man binnen lopen (een regenachtige avond (Don Jos)). Hij vraagt de boer of hij een aantal canadese piloten wil onderbrengen voor de nacht. Hij stemt daarin toe en rolt zo het verzetswerk in. Hij gaat verder onder de naam:"boer Maurits". Z'n vrouw vindt het allemaal maar gevaarlijk en vraagt steeds of hij er niet mee op zal houden. Boer Maurits gaat echter stug door en helpt vele piloten. Hij gaat zelfs naar geheime vergaderingen. Hij ontmoet op een van die vergaderingen een vrouw (blz. 23), die Margaretha genoemd wordt en wordt daar een beetje verkikkerd op. Margaretha voelt zich ook wel een beetje aan getrokken tot de boer. Ze werkt ook voor andere verzetsgroepen en als ze weg is voor een bepaalde opdracht, is Maurits bang dat ze niet meer terug komt. Hij moet constant aan haar denken, maar hij heeft al een vrouw (dat is balen). Hij is blij als hij haar weer ziet. Op een gegeven moment wordt Don Jos gepakt, maar hij is spoedig weer vrij, de anderen zijn bang dat hij gepraat heeft. Maurits mag om deze reden niet thuis slapen en duikt samen met Margaretha onder in een schuilplaats ergens in de bossen, ze brengen daar de nacht door. Als hij denkt, dat er geen gevaar meer dreigt en thuis slaapt komen de duitsers hem halen. Er is dan een hiaat, waarna hij thuis komt;mager,kaalgeschoren,geslagen(maar hij heeft niet gepraat). Op de vraag van z'n vrouw, of hij met het werk doorgaat geeft hij geen antwoord. Hij wist voor zichzelf al dat hij door moest gaan en hij gaat ook door. Don Jos verteld hem hoe hij (Maurits) vrijgekomen is. Margaretha zou met een hoge duitse persoon 'geslapen' hebben, anders zou Maurits zeker de kogel hebben gekregen. Later blijkt dat Don Jos voor het verzet maar ook voor de duitsers gewerkt heeft (contraspionage en gestapo agent (blz 94)). Hij wist zelf ook niet goed waarom, hij kreeg er geld voor maar dat verbrandde hij later. Hij zei dat ie niet gek was...Ze gaven hem de kogel. De bevrijding komt naderbij en de groep heeft nu ook wapens, ze moeten vernielingen enz. aanrichten. Maurits gaat als een gek te werk en Margaretha gaat hem achterna (zoeken). Ze ziet hem op het laatst een spoorweg saboteren, er komen vier duitsers aan die hem doodknuppelen met hun geweerkolven. Ze wil schieten maar wordt opgemerkt en zelf doodgeschoten. Op het laatst wordt de boerderij in brand gestoken en leeggeroofd. Moeder staat met kinderen toe te kijken, in haarÜv buik zit een kind.

Tijd
Het verhaal verloopt chronologisch en soms zijn er hiaten. De schrijver gebruikt terugverwijzingen naar gebeurtenissen (bijvoorbeeld naar wat er gebeurde in het hiaat waarin hij opgepakt was door de duitsers).

Ruimte
De ruimte is een echt hollands landschap. De boer met z'n vrouw in een knusse boerderij. Er is soms ook een parallel werking tussen wat er gebeurt en de ruimte, het regent als er iemand sterft.

Personen
Boer Maurits is een persoon die 'plichtsgetrouw' mensen wil helpen, die in nood verkeren, ook als hij bont en blauw geslagen thuis komt weet hij dat hij door moet gaan. Z'n vrouw ziet alles met lede ogen aan en wil het liefst dat hij stopt, gevaar dat hij op een dag niet meer thuis zal komen. Maurits is verliefd op Margaretha, maar hij moet toch steeds aan z'n vrouw en kinderen denken. Don Jos is avontuurlijk (ook voor de oorlog al), maar kijkt niet zo nauw met de waarheid (hij is een beetje geschift). Margaretha is mooi, jong en een studente,voelt zich aangetrokken tot de jonge boer. Geeft zelfs haar leven voor hem.

Perspectief
Het boek heeft een alwetende verteller, dus een objectief perspectief. Toch is boer Maurits de hoofdpersoon, hij wordt constant gevolgd.


Motieven
- De kogel: Als voorloper van de dood, hier maakt de boer zich zorgen over, hij vindt het woord "kogel" net als de woorden staal en ijzer een bepaald image hebben dat met de dood in verband staat (hard woord).
- Doorgaan van leven: Aan het einde wordt er de nadruk op gelegd dat het leven gewoon doorgaat. Ze kunnen aan de ene kant iemand dood maken, aan de andere kant wordt er weer iemand geboren.
- Oorlog en bezetting: met als enige vorm van tegenstand : het verzet.
- Vriendschap : binnen de verzetsgroep, pijnlijk als er een paar gepakt worden en doodgeschoten worden.

Thema
: We kunnen strijden voor onze idealen, maar men moet goed bij z'n positieven blijven en men moet samen werken om niet het onderspit te delven.

Stijl
A. Coolen kan zich goed en duidelijk uitdrukken, blijft niet te lang bij een bepaald onderwerp stilstaan. Hierdoor wordt het leuk boek te lezen.

Genre
Oorlogsroman.

Mening
Ik vond het een heel goed boek, het leest makkelijk voor de vuist weg. Het geeft een goed beeld hoe de mensen dachten en reageerden op bepaalde dingen. Ik vond het ook goed hoe de boer dacht over overspel. Hij was verliefd op Margaretha, hij was alleen met haar in een schuilhut voor een nacht. In andere boeken zouden ze al gauw bij elkaar in bed liggen. Dit deed boer Maurits niet, hij dacht aan z'n vrouw en kinderen waar hij ook bepaalde verplichtingen tegen over had. En ding vond ik raar; Don Jos werd opgepakt en was ook zo weer vrij, zonder kleerscheuren of wat dan ook. Ze waren er wel bang voor dat hij gepraat had, maar ze hielden er geen rekening mee en dat vond ik verkeert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De ontmoeting door Antoon Coolen"