Maria Magdalena, een vrouw in het christendom

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 5e klas vwo | 736 woorden
  • 6 december 2011
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
17 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
naar: Wijs worden (tweede fase)

Samenvatting godsdienst H9: Maria Magdalena

Paragraaf 2: Teksten waarin MM anoniem is
Het nieuwe testament bestaat o.a. uit vier evangeliën (levensverhalen over Jezus):
- Van Marcus
- Van Matteüs
- Van Lucas
- Van Johannes

Zowel in evangelie van Johannes, Marcus als Matteüs verschijnt Jezus nadat hij uit de dood is opgewekt als eerste aan Maria Magdalena, dus niet aan de apostelen. Bij Lucas waren er ook nog andere mensen bij die het nieuws vertelden.

Waarom ze denken dat Jezus en Maria getrouwd zouden kunnen zijn:

• In de evangelie van Lucas staat dat Jezus bij Marta en Maria op bezoek komt. Daar heeft een wetenschapper uit afgeleid dat Jezus en Maria misschien getrouwd waren en hij op bezoek was bij zijn schoonzus.
• In het evangelie van Johannes komen Maria en Marta ook voor samen met hun broer Lazarus. Het verhaal is een stuk sprekender en logischer als ze getrouwd zouden zijn.

Waarom de evangelisten het huwelijk niet melden:
• De samenstellers van de evangeliën waren vrouwonvriendelijk.
• Ze hadden een negatieve waardering van seks. Seks was laag en aards, niet hemels zoals Jezus zelf.

Paragraaf 3: MM in buiten-bijbelse bronnen
Er zijn ook teksten gevonden waarin MM niet negatief werd beschreven. Mede daarom zouden deze teksten het ‘samengestelde’ nieuwe testament niet gehaald hebben. Er is zelf een evangelie dat haar naam draagt.

Het evangelie is niet door MM geschreven maar vanuit haar perspectief. Het gaat over haar en over dat wat zij van Jezus heeft vernomen.

Het gaat in MM’s evangelie vooral over Jezus na zijn dood, hoe hij met haar praatte. Andreas en Petrus geloofden hem niet en gingen tegen Maria in. Levi verdedigde Maria.

In het evangelie van Filippus verteld Jezus dat hij meer van Maria houd omdat zij een ziende is.

Want als een blinde en een ziende samen in het donker zijn verschillen ze niet zo veel, maar als het licht aan gaat zal de ziende meer zien. Hiermee bedoeld hij dat Maria na zijn dood nog met hem kan praten.


APOCRIEF: Apocrief is een term waarmee bepaalde boeken worden aangeduid die aanspraak maakten om als onderdeel van de Bijbel te worden beschouwd, maar niet in de canon van de Bijbel zijn opgenomen. (Wikipedia)

Paragraaf 4: Wie was MM? Historische reconstructies
Bronnen voor reconstructie:
• Nieuwe testament; anonieme en genoemde passages.
• Buiten canonieke geschriften; geschriften buiten canon van nieuwe testament

Reconstructie van Esther de Boer:
Maria Magdalena was een volgeling zoals ze anderen. Ze ging met gevaar voor eigen leven naar graf van Jezus. MM heeft na Jezus’ dood zelf ook nog ‘les’ gegeven. Esther vind dat je hooguit kan vermoeden dan Jezus en Maria wat hadden.

Reconstructie Jacob Slavenburg:
Volgens Jacob Slavenburg werden Jezus en Maria aan elkaar uitgehuwelijkt. Ze was een gelijke van Jezus. Na de doop door Johannes besloot Jezus in de woestijn dat hij iets moest veranderen. Hij bleef trouw aan Maria maar ze waren geen gezin meer. Maria steunde Jezus waar zij dat kon. Zij begreep Jezus helemaal en legde ook vaak dingen uit die Jezus zei. Jacob vind dat je niet veel kan vertellen over Maria na de dood van Jezus. Zij heeft waarschijnlijk het onstaan van de Christelijke kerk meegemaakt en dat ging wsl niet zoals zij dat wou.

Paragraaf 5: MM in de latere beeldvorming
Waar komt het beeld vandaan dat Maria Magdalena een zondige vrouw was die zich later bekeerde?


De kerk construeerde dit beeld door enkele vrouwelijke figuren uit het nieuwe testament als een en dezelfde persoon voor te stellen.

Doordat er in de evangelie van Johannes staat dat de zondige vrouw, de zuster van Marta en Lazarus en Maria Magdalena dezelfde persoon zijn (wat niet zeker is), staar Maria Magdalena bekend als zondige vrouw. De zeven demonen die uit de zondige vrouw zijn verdreven staan waarschijnlijk voor de zeven zonden. Vervolgens werd ze door de kerk misbruikt om de andere vrouwen te onderdrukken.

De kerk erkent dat MM de eerste persoon was die Jezus zag na zijn dood. Ze maken er alleen allemaal verhalen omheen om ervoor te zorgen dat de vrouw niet te hoog verheven word.

In het nieuwe testament was Maria’s imago al beschadigd. De kerk deed er nog een schepje bovenop. Zo was MM minderwaardig aan Jezus en zo ging de cultuur van mannelijke dominantie verder. De eerdere Griekse filosofen geloofden namelijk ook al dan vrouwen een aangeboren minderwaardigheid hadden tegenover de mannen. Dat zie je nu nog terug bij de rooms-katholieke kerk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.