Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Essay 'Is moslimangst terrecht?'

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 2162 woorden
  • 30 november 2011
  • 32 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
32 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Is moslimangst terecht?

Inleiding.
In deze essay behandel ik het onderwerp 'Is moslimangst terecht?'. De moslimangst, ook wel 'angst voor de Islam', is een hedendaags onderwerp in de wereldpolitiek, met name in de Europese politiek. Volgens het jaarrapport van het ENAR (Europese Netwerk tegen Racisme) uit 2006 is er steeds vaker sprake van 'islamofobie'. Het CBS en de AIVD bevestigen dit nog eens door een onderzoek die uitwijst dat veel moslimjongeren in Nederland radicaliseren. Zo ontstaat er een 'islamitische jeugdsubcultuur'. Ook zijn Marokkaanse criminelen steeds vaker terug te vinden in de misdaadstatistieken. Maar maken deze feiten dat Nederland steeds banger wordt voor de Islam? Of is het iets anders? Is moslimangst terecht?

Wat is 'moslimangst'?
Moslimangst is angst voor de Islam. Het heeft altijd al bestaan maar in de loop van de jaren 90 werd het onderwerp actueler door de toenemende stroom immigranten uit het Midden-Oosten. Na de aanslagen op het World Trade Centre op 11 september 2001 is vrijwel iedereen bekend met het onderwerp. Er wordt veel over gesproken in de media en in de politiek. De media is er erg goed in om het imago van de moslims in het Westen slecht te maken. Gebeurtenissen als 9/11, aanslagen van Al-Qaida, de moord op Theo van Gogh, de reacties van moslims in het Midden-Oosten op de cartoon van de Deense cartoonist Kurt Westergaard, alles wordt uitgebreid uitgelicht in de media, waardoor men al gauw een eenzijdig beeld van de Islam krijgt. Vervolgens doet politiek Den Haag er nog een schepje bovenop met Geert Wilders die ons verteld hoe slecht de Islam wel niet is en er is 'een monster onder het bed' gecreëerd, zoals Maurits Berger dat zo mooi verwoordde in een lezing over angst voor de Islam in Nederland.
'Een kind dat niet kan slapen omdat het denkt dat er een monster onder zijn bed zit kun je niet overtuigen door onder het bed te gaan kijken of door het licht aan te doen. Het houdt vast aan zijn angst. Wij willen ook niet dat de angst voor de islam weg gaat, we willen er niets aan doen. We lijden aan angstlust voor de islam. Een angst die we met z'n allen versterken door te benadrukken dat de islam tégen alles is waar wij vóór staan.'

Wat wordt er over 'moslimangst' gezegd?
Er zijn verschillende namen die een groot belang hebben bij de kwestie 'moslimangst'. Geert Wilders zegt waarschijnlijk iedereen in Nederland wat, maar er zijn ook namen die onder een groot deel van de Nederlandse bevolking onbekend(er) zijn. Denk hierbij aan Paul Scheffer, Samuel Huntington en Maurits Berger. Allerlei personen die hun zegje wel klaar hebben wat betreft de 'Islamisering van Europa'.

Geert Wilders (Venlo, 6 september 1963) is de partijleider en oprichter van de Partij voor de Vrijheid. Hij staat bekend als criticus van de Islam. Zijn standpunt hierin is: 'Ik haat geen moslims, ik haat de Islam'. De Islam omschrijft hij als 'Het Kwaad', een 'gewelddadige religie' en een 'intolerante en fascistische ideologie'. Geert Wilders is ook positief over Pim Fortuyn. Zo verteld hij in HP/De Tijd het volgende over Pim Fortuyn en zijn ideeën: 'Pim Fortuyn sprak van een achterlijke cultuur en kreeg half Nederland over zich heen. Maar Fortuyn had gelijk. Het gaat mij om de politieke cultuur van de islam. Waarom durven wij niet te zeggen dat moslims zich aan ons moeten aanpassen, omdat onze normen en waarden nu eenmaal van een hoger, beter, prettiger en humaner beschavingsniveau zijn? Niks integratie, assimilatie! Thuis lopen ze maar met hoofddoekjes op en slachten ze hun schapen, daarbuiten gedragen ze zich als ieder ander.' Geert Wilders zet mensen aan het denken door zijn uitspraken. Hij versterkt zijn uitspraken met beelden van moslims die tegen het westen protesteren en teksten uit o.a. de Koran. Zo laat hij in zijn film 'Fitna' (2008) beelden zien van de aanslag op het World Trade Centre, terwijl je luistert naar mensen die in de torens gevangen zaten terwijl ze met hulpcentrales aan het bellen waren. Ook zie je beelden waarin moslimleiders pleiten voor de dood van de Joden en beelden waarin moslims borden bij zich dragen waar bijvoorbeeld op staat 'God bless Hitler' en 'Be prepared for the real holocaust!'. Verschillende teksten uit de Koran verschijnen in beeld. Teksten die totaal uit hun context gerukt zijn, teksten die vandaag de dag door het merendeel van de moslims anders geïnterpreteerd worden, soepeler. Alleen de fundamentalistische moslim zou deze teksten nog letterlijk nemen, net zoals het feit dat vrijwel alle beelden uit de film, waarop moslims als verschrikkelijke mensen afgebeeld worden, beelden zijn van de radicale groeperingen binnen de Islam. Groeperingen die je in elke godsdienst terug kunt vinden, waardoor elke godsdienst dus een verschrikkelijke godsdienst zou zijn.

Paul Scheffer (Nijmegen, 3 september 1954) is publicist en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en bekleedt hier de Witbautleerstoel voor Grootstedelijke problematiek. Op 29 januari 2000 publiceerde hij in NRC Handelsblad het artikel 'Het multiculturele drama'. Door velen werd dit artikel als waardevolle kritiek op de multiculturele samenleving beschouwd, maar door anderen werd het als een aanval op moslimimmigranten gezien. In 'Het multiculturele drama' vermeent Paul Scheffer dat de maatschappelijke vrede ernstig wordt bedreigd. Hij vind het vreemd dat 'de sociale kwestie' van weleer zo energiek te lijf is gegaan, opdat eenieder volwaardig burger zou kunnen zijn, terwijl er nu zo aarzelend wordt omgegaan met het drama dat zich onder onze ogen voltrekt. Paul Scheffer verteld dat werkloosheid, armoede, schooluitval en criminaliteit zich blijven ophopen bij de etnische minderheden. Deze enorme aantallen achterblijvers en kanslozen zullen de Nederlandse samenleving in toenemende mate belasten. Paul Scheffer is met zijn 'Het multiculturele drama' een van de eersten die het onderwerp 'de multiculturele samenleving' aansnijdt.

Bron van deze alinea: http://retro.nrc.nl/W2/Lab/Multicultureel/scheffer.html

Samuel Philips Huntington (New York City, 18 april 1927) was een Amerikaanse politicoloog. In 1993 schreef hij het artikel 'The clash of Civilizations?' in het tijdschrift Foreign Affairs. In 1996 werkt hij de ideeën uit dit artikel nader uit in het boek 'The clash of Civilizations and the Remaking of World Order'. Dit boek verscheen in 1997 het Nederlands als 'Botsende Beschavingen, cultuur en conflict in de 21e eeuw'. In dit boek stelt Samuel P. Huntington dat er in de 21e eeuw vooral conflicten zullen zijn tussen culturen, in plaats van op politieke of ideologische basis. De volgende culturen onderscheidt hij daarbij: westers, oosters-orthodox, Afrikaans, islamitisch, Chinees, Hindoestaans, Latijns-Amerikaans en Japans. In het boek verteld Huntington o.a. dat de westerse beschaving niet universeel is, maar dat de westerste beschaving zich wel zo gedraagt, waardoor er dus conflicten zullen ontstaan. Huntington waarschuwt in het boek voor het groeiende zelfvertrouwen van de Oost-Aziatische volkeren en voor de islamitische heropleving. Hij zegt dat het hierbij niet gaat over 'een onvrede van individuele natiestaten, maar om een regelrecht verzet van andere beschavingen tegenover de zogenaamde westerse beschaving' (Dirk Verhofstadt - Recensie 'Botsende Beschavingen). In de westerse landen zien we steeds vaker dat niet-westerse landen andere maatstaven gebruiken. Kijk bijvoorbeeld naar de houding van de Islam tegenover 'economische aspecten van de modernisering'. De Taliban verdrukken de vrouwen en blazen eeuwenoude kunstwerken van andere religies op. Islamitische fundamentalisten rukken in tal van landen op en westerse waarden worden afgewezen in bijvoorbeeld Iran, Malesië, Indonesië, Singapore, China en Japan. Huntington voorspelt dat de gevaarlijkste botsingen in de toekomst waarschijnlijk het gevolg zullen zijn van confrontaties tussen de westerse arrogantie, de islamitische intolerantie en het Chinees zelfbewustzijn.

Maurits Berger (1964) is een jurist en hoogleraar islam in de Westerse wereld aan de Universiteit Leiden (feitje: Zijn leerstoel wordt gefinancierd door de Sultan van Oman). Maurits Berger heeft verschillende publicaties omtrent het thema 'islam' gedaan, waaronder 'Islam is een sinaasappel' en 'Islam onder mijn huid'. Maurits Berger verbleef jarenlang in het Midden-Oosten, en bij zijn terugkomst was hij verbaasd over het veelvuldige gebruik van het woord 'moslim'. Godsdienst was toch immers geen 'issue' meer in Nederland? Maurits Berger vindt dat veel Nederlanders moslims vandaag de dag over één kam scheren door ze in de wilde weg te associëren met 'vrouwonvriendelijk', 'hakken handen eraf', 'geloven niet in democratie' etcetera. Berger maakt nog maar eens duidelijk dat we onderscheid moeten maken tussen de politieke, culturele en juridische islam. Als we dat niet doen, zullen we elkaar steeds minder begrijpen. Berger verteld in zijn lezing dat we ons druk maken over het feit dat moslims dingen níét doen (bijvoorbeeld bier drinken), maar als ze die dingen wel doen, maken we ons daar ook druk over. Zoals ik al eerder verteld heb, vind Berger dat de angst voor de Islam als een monster onder het bed is, wat ik overigens een mooie vergelijking vind. Hij zegt dat wij met z'n allen een aantal dogma's creëren, waaronder één die zegt dat de islam een hele andere beschaving zou zijn dan de onze, maar is de islam wel 'één beschaving'? We willen gewoon graag denken in termen als 'moslimlanden', volgens Berger. Een ander dogma is dat de integratie totaal is mislukt in Nederland, terwijl men juist tot de conclusie is gekomen dat het eigenlijk best goed gaat! Voorbeeld: 'Twee inspectiecommissies vonden dat de islamitische scholen goed presteerden. Toch willen we ze afschaffen. Het monster onder het bed gaat voorlopig niet weg!'

Wat vind ik zelf?
Ik vind dat je niet bang hoeft te zijn voor de Islam in het algemeen, maar voor de (enkele) groeperingen die macht proberen uit te oefenen in de naam van de Islam. Dit geldt overigens niet alleen voor de Islam, maar voor elke religie, omdat religie nou eenmaal vaak een excuus is om te kunnen heersen.


De Islam vindt zijn oorsprong bij de woestijnvolkeren. De cultuur van die tijd zit in de Koran. De woestijnvolkeren van die tijd moesten keihard zijn om een beetje te kunnen overleven. De Koran zou erg vrouwonvriendelijk zijn, maar in de tijd van de oorsprong van de Koran was het normaal om vrouwen op die wijze te behandelen. Dit was niet alleen zo bij de Islam, maar ook bij o.a. het Christendom. De Koran was voor die tijd juist erg modern en vernieuwend, hij verkondigt namelijk dat alle mensen gelijk zijn en gelijk behandelt moeten worden. Toch is het zo dat vrouwen destijds een onderdanige positie hadden, en de Koran niet mochten lezen. Hierdoor werd het interpreteren van de Koran mannenwerk en zo kon deze traditie gehandhaafd blijven.

Een van de redenen waarom mensen een slecht beeld van de Islam hebben, is omdat er in landen als Iran, Irak of Saoedi-Arabië geregeerd wordt onder het mom van de Islam. De leidinggevenden van deze landen gebruiken de Islam als legitimatie van hun (onderdrukkende) regimes. Deze regimes zijn natuurlijk niet representatief, aangezien dit een politiek probleem is, en niet godsdienstig. Dit laat wel zien dat je de Islam kunt gebruiken voor slechte zaken, maar dat kan met vrijwel elke godsdienst.

Veel Nederlanders zijn bang voor moslims omdat er veel criminaliteit onder de islamitische jeugd is. Ik ben van mening dat dit niet komt door hun religie, maar door de sociaal-economische omstandigheden waarin zij leven. In de wijken waar deze mensen meestal wonen zijn weinig voorzieningen, slechte behuizing en een hoge werkloosheid zaken van alledag. Deze factoren samen zorgen wel voor rondhangende jeugd, die weer ten gevolge heeft dat deze jongeren in de criminaliteit belanden.

Ook heb ik het idee dat de generatie jongeren van vandaag de dag het erg moeilijk hebben om 'de gulden middenweg' te vinden in hun levens. Aan de ene kant hebben zij hun Nederlandse vrienden, de Nederlandse cultuur etc. Aan de andere kant staan hun families, de normen en waarden van de Islam etc. De kans is groot dat de jongeren in een van deze twee kanten doorslaan.

Ten slotte wil ik nog concluderen dat de Nederlanders niet bang hoeven te zijn voor islamieten. Het is voor hen helemaal niet gunstig om onze samenleving te veranderen. Zij zijn hier immers komen wonen omdat het in hun vaderlanden niet veilig was vanwege de onderdrukkende regimes e.d.

Ik denk dat de Nederlander die zegt dat hij bang is voor de Islam, niet bang is voor de Islam, maar bang is voor verandering. Verandering voor de maatschappij en de wereld waarin hij leeft. Maar verandering valt niet tegen te gaan. Stel dat er ineens ontzettend veel mensen van Chinese afkomst in Nederland zouden komen wonen, dan zouden hier waarschijnlijk net zo goed problemen mee ontstaan.


Bronvermelding.

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Europese-Unie/147427/Moslimangst-in-Nederland-neemt-toe.htm

http://www.veenmagazines.nl/00/FM/nl/121/artikel/print/26773/Simon_Critchley:__De_politiek_heeft_het_vermogen_om_angst_te_reguleren_.html

http://retro.nrc.nl/W2/Lab/Multicultureel/scheffer.html

http://www.intermediair.nl/artikel//49916/paul-scheffer-na-het-multiculturele-drama.html


http://www.forumdemocratie.nl/node/763

http://www.youtube.com/watch?v=NciCTcxCvx4

http://mens-en-samenleving.infonu.nl/politiek/43446-angst-voor-de-islam.html

http://mens-en-samenleving.infonu.nl/politiek/43451-de-islamisering-in-nederland.html

http://nl.wikipedia.org/wiki/Geert_Wilders

http://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_Scheffer_(1954)

http://nl.wikipedia.org/wiki/Samuel_Huntington

http://www.liberales.be/boeken/huntingtonbeschaving


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.