Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vergelijking rechtstaat NL en VS

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 780 woorden
  • 3 februari 2011
  • 85 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
85 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Doodstraf in Amerika

In 37 van de 50 staten van Amerika is de doodstraf een legale bestraffing voor veroordeelden. Per staat verschilt het voor welke misdaden de doodstraf wordt gegeven, maar bij elk van de 37 staten kan voor moord de doodstraf worden opgelegd. Bij veel staten moeten er wel verzwarende omstandigheden worden bewezen voordat de doodstraf mag worden opgelegd. Sinds 1964 is er alleen nog voor moord en terrorisme de doodstraf opgelegd.

In de Verenigde Staten verschilt het per staat wat de minimum leeftijd is voor de doodstraf, tussen de 16 en de 18 jaar.



Tree times you’re out systeem

In Amerika is er ook sprake van het ‘tree times you’re out system’, wanneer je voor een derde keer wordt veroordeeld voor een delict, wordt je hiervoor heel zwaar bestraft. Zo kreeg iemand 26 jaar gevangenisstraf voor een diefstal van 4 chocoladerepen. Een ander kreeg 50 jaar voor het stelen van een stapeltje video’s.


In Nederland komen dit soort strafpraktijken niet voor. Veelplegers, die steeds weer in een auto inbreken, eigendommen vernielen of stelen, kunnen wel bij een herhaling van een delict een hogere straf krijgen dan bij de eerste keer, maar zeker niet zo extreem als in Amerika.


Levenslange gevangenisstraf

Levenslange gevangenisstraf werd in 1878 ingevoerd in Nederland, als vervanger van de doodstraf, die in 1870 werd afgeschaft. In Nederland betekend levenslang letterlijk levenslang in de gevangenis. Deze straf kan in Nederland worden opgelegd wanneer iemand een of meerdere moorden heeft gepleegd, of leiders van een terroristische organisatie. De meeste levenslanggestraften hebben meerdere moorden gepleegd.


In de VS wordt meestal geen levenslang gegeven, maar een straf die langer is dan een mensenleven, bijvoorbeeld 200 jaar.


Berechting van Kinderen

In Nederland zijn kinderen onder de twaalf niet strafrechtelijk aansprakelijk voor hun daden, wel kunnen ze te maken krijgen met de kinderbescherming. Tussen de twaalf en de achttien jaar is er het jeugdstrafrecht. Lichte misdrijven zoals kleine diefstallen en vernielingen worden vaak opgelost door Haltburau, deze kunnen taakstraffen opleggen. Bij zwaardere misdrijven kom je bij de kinderrechter. Deze kan verschillende straffen opleggen:

- Jeugdgevangenis; hier wordt gewerkt aan achterliggende problemen, zoals het leren omgaan met geld of het bedwingen van agressie.


- Behandelcentrum, dit gebeurd bij ernstige persoonlijke stoornissen.

Wanneer een minderjarige in Amerika wordt berecht voor een klein delict, kan deze kiezen tussen de volwassene rechtbank of de jeugdrechtbank. In Noord-Amerika zijn er ongeveer 250 jongerenrechtbanken, bestaande uit scholieren. Iedereen: de rechter, de jury, de officier van justitie en de advocaat, is tussen de dertien en de achttien jaar. Deze jongerenrechtbanken doen alleen uitspaken oor kleine misdaden. De jeugdrechtbanken kunnen de volgende straffen opleggen:

- Taakstraf van maximaal 50 uur,

- Terugbetaling van gestolen goederen

- Schadevergoeding

- Spijtbrief moeten schrijven.

Vaak blijkt dat deze jeugdrechtbanken de kleine delicten zwaarder straffen dan de volwassene rechtbanken.


Wanneer een minderjarige wordt berecht voor een zwaar delict, komt deze bij de volwassene rechtbank terecht. De minderjarigen worden dan hetzelfde berecht als een volwassene.


In Nederland kan een minderjarige geen levenslang krijgen. Wel kan het zijn dat als de minderjarige zulke grote psychische problemen heeft, dat deze eerst naar een behandelcentrum gaat en van daaruit naar een psychische instelling.


Klassen- /rassenjustitie

Wanneer mensen uit een hogere sociale klassen door justitie worden bevooroordeeld boven mensen uit een lagere klasse is er sprake van klassenjustitie. In de VS komt dit nog wel eens voor. In Nederland komt dit nauwelijks voor, wel is het zo dat mensen met een vaste baan vaak een minder hoge straf krijgen voor een vergelijkbaar delict dat een werkloze.



Rassenjustitie houd in dat mensen worden bevooroordeeld of achtergesteld op basis van hun ras. In de Verenigde Staten komen zwarten of getinte mensen veel vaker in de gevangenis. Ook krijgen zij voor een vergelijkbaar delict twee- tot driemaal zo hoge straffen als een blanke. Ook is het aantal zwarten mensen dat de doodstraf kreeg voor het vermoorden van een blanke, viermaal zo hoog als het aantal blanken die de doodstraf kregen voor het vermoorden van een zwarte.

In Nederland komt rassenjustitie veel minder extreem voor.


Mijn mening

Ik vind het strafsysteem van Amerika minder goed dan in Nederland, vooral als het gaat om de berechting van kinderen. Ik vind dat kinderen niet elkaar moeten berechten en ook niet dat ze als een volwassene moeten worden beoordeeld, zoals in Amerika.


Een voordeel voor de doodstaf is dat het minder geld kost dan om iemand zijn leven lang vast te houden. De nadelen zijn dat het onomkeerbaar en dat de overheid dezelfde fout begaat als de dader.


Bronnen:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Doodstraf_in_de_Verenigde_Staten

http://juridischdagblad.nl/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=6342

http://nl.wikipedia.org/wiki/Levenslange_gevangenisstraf

http://www.waarmaarraar.nl/pages/re/41857/Jongen_schiet_slapende_vader_dood.html

Boek: Thema’s Maatschappijleer; lesboek havo


REACTIES

C.

C.

Goed verslag.

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.