“Kun je in Nederland vertrouwen op een rechtvaardige behandeling door het rechtssysteem?’’

Beoordeling 1.7
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 406 woorden
  • 27 oktober 2010
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 1.7
3 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie


Het rechtssysteem zoals we dat nu kennen, kennen we al een tijdje. De laatste tijd(misschien wel jaren) horen we soms verhalen dat het de politie of de rechter fouten hebben gemaakt. Maar is het wel eerlijk om ons systeem af te kraken alleen omdat er een paar foutjes zijn gemaakt? Maar misschien moeten we het rechtssysteem wel moderniseren, alle beroepen worden immers gemoderniseerd. Waarom zou het rechtssysteem dan niet gemoderniseerd worden? En als ze dan toch bezig zijn kunnen ze het best ook even de politie meenemen.

Ik vind dat als je verdachte bent, dat je dan nog wel evenveel rechten moet hebben als ieder ander mens. Het enige recht dat je niet meer mag hebben, vind ik is het land uit gaan. Zoals in de zaak van Ruud prins. Ruud Prins werd in 2000 verdacht van een van de grootste drugssmokkel zaken ter wereld. Hij zou 700 kilo cocaïne in groenten en fruit naar Nederland hebben gestuurd. Hij werd veroordeeld voor acht jaar gevangenisstraf. Hij zat vast tot 2001 toen het hof van Amsterdam hem vrij sprak. Achteraf gezien was er geen enkel technisch bewijs. Er was een zending met drugs aangekomen op schiphol, verpakt in dozen dat Prins ook wel eens gebruikte. Toen werd hij gebeld om te vragen of hij iets verwachtten. Maar hij zei dat hij niks verwachtte. Toen zou hij ondergedoken hebben gezeten, maar dat zat hij niet, maar de rechtbank dacht van wel. Later pas bleek dat het OM vele taps had verbogen. Dit alles heeft uiteindelijk veel persoonlijke schade gehad op Ruud Prins. Hij was net directeur van een goed lopend bedrijf, had een redelijk vermogen opgebouwd, en ineens was alles weg. Dus een schade claim en dus veel geld op kosten van de overheid.

Een ander probleem is dat als de politie z’n grote vondst doet en er geen verdacht, dat ze wel willen dat er een verdachte is. Dus dan wordt het een soort van sport om mensen die niet de wet hebben overtreden toch te veroordelen. En dan laat het OM sommige feiten achter. Want anders is het misschien voor schut als ze wel iemand hebben opgepakt maar de verkeerde, en dan denken ze dat ze worden uitgelachen door hun collega’s.

Ik vind zelf dat het Nederlandse rechtssysteem toch wel goed. Dit zijn fouten die maar enkele keren voorkomen. Maar als het net bij jouw gebeurt of bij een andere dierbaren dan baal je wel.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.