Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoofdstuk 10

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 5e klas vwo | 827 woorden
  • 11 januari 2010
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
20 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hoe kon Hitler aan de macht komen:
Sociaal economische oorzaken Herstelbetalingen
Wereldcrisis
Politieke oorzaken Wantrouwen in democratie was opgelegd en geen succes
Vrede van Versailles
Cultureel mentale oorzaken Kracht van de boodschap
Charisma van hitler

Totalitaire ductatuur:
Een staatsvorm waarbij een leider of partij alle macht heeft en het leven van de bevolking controleert/beheerst.
Kenmerken:
- Beheersing van de media: censuur, propaganda en indoctrinatie

- Veel (willekeurig) geweld  terreur
- 1 leider of 1 partij: leiderschapsbeginsel
- Persoonlijkheidscultus  verheerlijking leider
- Gemeenschapscultus
- Wij – zij denken  uitsluiten van anderen, vervolging van andersdenkenden
- Bewerking van het collectief geheugen
Nazi Duitsland Communistisch Rusland
Overeenkomsten:
Vervolging van vijanden
Concentratiekampen
Wie is de vijand?
Gemeenschap
Stijl van regeren
Revolutionair karakter
Verschillen:
Raciale vijanden Klassenvijanden
Totale vernietiging/systematische vernietiging Veel minder
Dodelijker Onvoorspelbaarheid
Ariërs Arbeiders
Bestuur op afstand Spin in het web

Waardoor ontstond de 2e wereldoorlog:
Het Duitse volk voelde zich nog steeds zwaar benadeelt door de Vrede van Versailles. De mensen wilden wraak nemen op diegene die hen zo zwaar hadden gestraft. Nadat Hitler aan de macht was gekomen stapte hij uit de Volkenbond. Ook voerde hij de dienstplicht weer in. Geen enkel land in de wereld nam stappen tegen Hitler, en hij bleef doorgaan. Hitler viel Rijnland binnen. Hij had het hele Verdrag van Versailles aan zijn laars gelapt. Hitler sloot een economisch-militair bondgenootschap met Italië. Om zijn leger te testen viel hij Guernica aan. De Anschluss vond plaats. Oostenrijk werd bij Duitsland gevoegd. Later eiste Hitler ook nog Sudetenland op. Met Rusland sloot Hitler het non-agressiepact. Deze landen zouden elkaar niet meer aanvallen. Dit was echter alleen maar uitstel. Toen Hitler Polen binnenviel verklaarde Engeland en Frankrijk aan Duitsland de oorlog, het kon en mocht niet meer verder.

Oorzaken en gevolgen van appeasementpolitiek:
Oorzaken:

- Europa wilde de vrede bewaren
- (militaire) zwakte van Frankrijk en ver weg voor Engeland
- Grote angst voor Communistisch Rusland
- Een man een man een woord een woord.
- Ze vonden de eisen van Hitler niet onredelijk
Gevolgen:
- Hitler krijgt Sudetenland en neemt Tsjecho-Slowakije in
- Hitler kan een groot leger op de been brengen

Het verloop van de 2e wereldoorlog.
- Blitzkrieg: De nieuwe Duitse overrompelingstactiek. Hiermee veroverde ze Nederland, België en Frankrijk in een razend tempo.
- Slag om Engeland: Duitsland probeerde Engeland over te nemen door luchtaanvallen uit te voeren. Deze aanvallen werden echter met gemak afgeslagen.
- Operatie Barbarossa: Duitsland viel Rusland aan. Het non-agressiepact was gebroken. Hitler drong diep in Rusland, maar hij kon ze niet verslaan. Zeker niet toen de winter losbrak.
- Pearl Harbor: Japan wilde Azië overheersen. Het enige land wat hen in de weg stond was Amerika. Om deze uit de weg te ruimen viel Japan Pearl Harbor aan. Duitsland verklaarde nu ook de oorlog aan de VS. De VS werd nu bongenoten met de vijanden van Duitsland.

- Slag om Stalingrad: Stalin wilde de stad, die zijn naam droeg, niet verliezen. De Russen vochten hier zo hard dat ze overwonnen. Voor Hitler was dit het begin van het einde.
- D-day: De dag dat het Westen een doorbraak probeerde te forceren. De geallieerden rukken op naar Duitsland. Rusland doet in het oosten precies hetzelfde en neemt Berlijn in. Het Derde Rijk was gevallen en de oorlog was voorbij.
- Atoombommen: Japan gaf zich nog niet over. Ze zouden tot de dood doorvechten. Daarom zag Amerika maar 1 oplossing, de Atoombom. De eerste werd op Hiroshima geworpen. Japan gaf zich nog niet over dus werd er een tweede losgelaten, op Nagasaki. Na deze bom besloot Japan om zich over te geven.

Gevolgen van de WO 2:
Men vond dat de oorlog misdadigers gestraft moesten worden. Dit deed men in het Neurenberg proces. De belangrijkste Nazi’s werden hier berecht, van doodstraf tot vrijspraak. In Japan deed het zelfde in Tokyo. Hier werd echter de keizer, Hirohito, buiten schot gelaten.

De gevolgen voor Nederland:
De Nederlandse regering en de koningin waren gevlucht naar Engeland. Het bestuur werd nu gecontroleerd door de Duitsers. Nederlanders werden als broedervolk gezien dus werden wij niet hard aangepakt. Wel werd alle politiek verboden, alleen de NSB was toegestaan. Sommige Nederlanders gingen samenwerken met de Duitsers, collaboratie. De meeste mensen probeerden zich aan te passen aan de nieuwe situatie, accommodatie. Er was heel veel werkloosheid in Nederland. Duitsland verminderde dit door Nederlanders orders te geven.

Hoe werden de Joden systematisch uitgeroeid:
De Joden werden meteen als zondebok aangewezen. Hitler verdeelde de bevolking in verschillende klassen. Het laagste ras moest worden uitgeroeid, de Joden dus.
Het begon met discriminatie. De Joden werden nergens meer toegelaten. De Duitsers probeerde de Joden te isoleren.
Op 15 september 1935 gingen ze verder. De burgerrechten van joden werden afgenomen. In de neurenberg wetten bleek dat de discriminatie was gebaseerd op racisme.
Hierna werd er veel geweld tegen de joden gebruikt. Een voorbeeld hiervan is de Kristallnacht.

De joden moesten in aparte getto’s wonen. Ook moesten de joden zich kenbaar maken als jood.
In 1942 was de Wannsee conferentie. Hierin spraken de Duitsers over de eindoplossing van het joden probleem. De oplossing was gaskamers te bouwen in concentratiekampen en zo de joden uit te moorden  genocide.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.