Illegaal downloaden moet legaal worden

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 727 woorden
  • 14 mei 2009
  • 170 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
170 keer beoordeeld

Gisteren heeft het Franse parlement besloten dat als iemand drie keer betrapt wordt op illegaal downloaden, dan kan diegene maximaal 1 jaar van het internet worden afgesloten. Bij de 2e keer dat je wordt betrapt krijg je een aangetekende brief, en bij de 3e keer eerst nog een e-mail. Ook in onder meer Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië is geprobeerd om een dergelijke wet door te zetten, maar dat is vooralsnog niet gelukt.

Ik vind dat het toegestaan moet blijven, om bestanden illegaal te downloaden waar je normaal voor moet betalen.


In Frankrijk is het nu verboden om auteursrechtelijk beschermd materiaal te downloaden. Als je het toch doet kan je zelfs 1 jaar van het internet afgesloten worden. Dit gaat veel te ver. Internet is voor veel mensen een belangrijk of zelfs onmisbaar medium. Mensen hebben het elke dag nodig, ook voor belangrijke zaken. Als je mensen hier voor een zo lange tijd van afsluit, dan worden ze van de buitenwereld afgesloten. In het ergste geval zouden ze zelfs hun baan kunnen verliezen omdat ze niet meer kunnen thuiswerken bijvoorbeeld.

Deze wet moet worden teruggedraaid, de internetproviders moeten niet meer kunnen zien welke bestanden iemand download. Het Europees gerechtshof heeft ook al gezegd dat deze wet in strijd is met de internationale wetgeving. De wet kan toch niet worden gehandhaafd, omdat internetgebruikers nu al genoeg omwegen hebben gevonden om te downloaden zonder dat de provider weet wie dit doet. De auteurs van het materiaal kunnen er beter voor zorgen dat je bij de legale versie extra's krijgt die je illegaal niet kunt krijgen, of innoveren en de piraterij voor zijn met beveiliging, want op deze manier is het niet te stoppen.

Ik heb drie argumenten tegen deze wet:
De privacy wordt geschaad
Illegaal downloaden levert juist geld op
Er komt geen rechter aan te pas

De privacy wordt geschaad omdat de internetprovider toestemming krijgt om alles bij te houden wat je download en upload. Als iemand vertrouwelijke informatie heeft kan dit dus ook door de provider worden gelezen. Of als je foto's upload, kan de provider zien welke foto's dat zijn. Ook als de servers van de provider worden gehackt, ligt de downloadgeschiedenis van miljoenen mensen op straat. Het is net zoiets als dat de post elke brief die wordt verstuurd en ontvangen opent en kijkt wat erin staat.

Het klinkt misschien vreemd maar illegaal downloaden levert eigenlijk juist geld op. Als mensen iets gratis kunnen downloaden zullen ze het sneller proberen. Wanneer iemand bijvoorbeeld muziek download van een band die hij nog niet kende, en hij vindt het leuk, dan koopt hij volgende keer misschien wel gewoon de CD in de winkel, of dan gaat hij naar een concert van die band. Zo kunnen onbekende artiesten ook makkelijker doorbreken. Met games werkt het net zo. Als je eerst versie 1 van een spel download, en je vindt het een leuk spel, dan wil je waarschijnlijk versie 2 van dat spel wel in de winkel kopen. Het blijkt zelfs dat mensen die wel eens iets illegaal downloaden vaker iets in de winkel kopen. Dit komt waarschijnlijk ook doordat deze mensen iets hebben geprobeerd en ze het leuk vonden, of omdat ze toch de originele versie wilden hebben omdat die beter werkt.

Het derde probleem van deze wet is dat er geen rechter aan te pas komt. Doordat er geen rechter aan te pas komt kan iemand makkelijk met een valse beschuldiging van het internet worden afgesloten. Grondig onderzoek ontbreekt. De auteurs kunnen zelf iemand aangeven, direct bij de provider. Degene die wordt aangeklaagd kan zich dus ook niet bij de rechter verdedigen. Bij alleen al het vermoeden krijgt de internetgebruiker al een waarschuwing. Er is geen mogelijkheid om een advocaat te nemen om je te verdedigen tegen deze beslissing.


Al met al blijkt dat deze wet veel meer nadelen dan voordelen heeft. En aangezien deze wet eigenlijk ook in strijd is met de privacywetgeving en waarschijnlijk genoeg omwegen voor downloaden worden gevonden, is de kans groot dat de wet weer wordt teruggedraaid en mensen weer rustig door kunnen gaan met gratis bestanden downloaden.

Samenvatting:

De wet die gisteren is aangenomen moet worden teruggedraaid omdat deze helemaal geen zin heeft. Er zitten veel nadelen aan zoals:
De privacy wordt geschaad
Mensen die illegaal downloaden leveren meer geld op aan de industrie dan dat het ze kost
Er komt geen rechter aan te pas
De wet zal hopelijk snel worden teruggedraaid

REACTIES

W.

W.

Ben je serieus? Dit betoog klopt van geen kanten. Als je hier over wilt discussieren.. voeg me gerust toe. Want sorry, maar je betoog sloeg NERGENS op....

14 jaar geleden

-.

-.

Aan de andere twee: Waarom katten jullie dit betoog zo af? Het is toch leuk dat er een betoog wordt geschreven over de voordelen van illegaal downloaden? Sorry hoor, maar volgens mij downloaden jullie ook illegaal software!

13 jaar geleden

-.

-.

wauw, heb je enig idee wat software betekent?

11 jaar geleden

W.

W.

Leuk betoog zo, nu nog wat overzichtelijker :D

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.