Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Sociale dienstplicht jongeren

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 699 woorden
  • 8 april 2009
  • 37 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
37 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De sociale dienstplicht voor jongeren moet worden ingevoerd.
In Nederland is de militaire dienstplicht al langere tijd grotendeels afgeschaft. Dit is vooral omdat men het fout vind iemand te dwingen iets te doen wat hij zelf niet wil. Toch is men van mening dat iedereen zich moet inzetten voor de maatschappij en omdat militaire dienstplicht niet meer van deze tijd is pleit men voor een alternatief. De aanleiding voor deze stelling is dat het heel actueel is zeker in 2008 is hier meerdere malen een debat over gevoerd. Uit de politiek gaan al langere tijd stemmen op voor een sociale dienstplicht onder jongeren. Er wordt voor gepleit, dat jongeren zich nuttig moeten maken voor de maatschappij tegen een kleine vergoeding. Ik vind het een goed idee om jongeren actiever deel te laten nemen aan de maatschappij, zij maken er zelf immers ook deel van uit. Doormiddel van verschillende redeneringen wil ik mijn stelling onderbouwen.

Het nut van een sociale dienstplicht wordt vaak onderschat. Een dergelijke vorm van dienstplicht heeft een opvoedende waarde. Niet iedereen in Nederland heeft een goede opvoeding genoten. Een sociale dienstplicht zou ervoor kunnen zorgen dat de normen en waarden bij de Nederlandse jongeren worden teruggebracht. Door het werken met o.a. ouderen en gehandicapten zullen jongeren zich na verloop van tijd beter kunnen inleven in de situatie van deze mensen, waardoor zij zich toleranter tegen hen zullen opstellen. Dit brengt dan een stukje karaktervorming met zich mee. Jongeren zullen op een andere manier tegen deze mensen aankijken, simpelweg omdat ze zich met hen bemoeit hebben en met hen gewerkt hebben. Ook zou het goed zijn voor de inburgering van immigranten in de samenleving. Zij kunnen op deze manier wat van onze cultuur proeven en zij krijgen de kans de Nederlandse taal beter onder de knie te krijgen. Tevens zullen ze in contact komen met de autochtone bevolking en dit zal hun integratie alleen maar kunnen bevorderen.


Sommigen zeggen dat een sociale dienstplicht niet te realiseren is, omdat men jongeren niet zou kunnen dwingen zich in te zetten voor de maatschappij. Echter, als je het anders bekijkt worden jongeren ook gedwongen om naar school te gaan tot een bepaalde leeftijd. Hetzelfde geldt bij sociale dienstplicht. Iedereen zou zich kunnen inzetten voor de maatschappij waarin hij/zij leeft.

Een ander argument voor sociale dienstplicht, is het feit dat het zal bijdragen aan de problematiek in de maatschappelijke sectoren. Al langere tijd kampen deze sectoren met ernstig arbeidstekort. En aangezien Nederland de laatste jaren aan het vergrijzen is, wordt de vraag naar verzorgend personeel steeds groter. Jongeren zouden hieraan kunnen bijdragen. Zij kunnen invulling geven aan de grote vraag naar personeel. De sociale dienstplicht zou voor een periode van een half jaar, een paar uurtjes in de week tegen een kleine vergoeding kunnen worden ingevoerd. Op deze manier wordt ook een ander probleem, namelijk de jeugdwerkeloosheid, bestreden. Jongeren die geen baantje kunnen vinden, komen op deze manier toch aan de bak. Misschien bevalt het werk hen wel zo goed dat ze hier later graag in verder willen. Zo geef je de jongeren gelijk de kans zich te verdiepen in hun maatschappelijke- en beroepsoriëntatie. Ook zal de maatschappij erbij gebaat zijn, omdat jongeren immers goedkoper zijn dan opgeleide arbeidskrachten.

Wanneer er een sociale dienstplicht wordt ingevoerd, zal dit ook de criminaliteit onder jongeren tegengaan. Jongeren worden immers van de straat gehouden. In plaats van zich te vervelen en rond te hangen zullen zij nuttig maatschappelijk werk verrichten. Zij worden immers midden in de maatschappij gezet en gedwongen op een sociale manier om te gaan met anderen.

Naar mijn mening is er dus weinig reden om geen sociale dienstplicht in te voeren in Nederland. Ten eerste heeft het een opvoedende functie. Ten tweede is het goed voor de inburgering van immigranten. Ten derde kan een sociale dienstplicht de problematiek in de maatschappelijke sectoren oplossen. En ten vierde kan de sociale dienstplicht de criminaliteit onder jongeren beter in bedwang houden. Er is dus weinig reden om geen sociale dienstplicht in te voeren. En om met de woorden van John F. Kennedy te eindigen: ‘Don’t ask what your country can do for you. ask what you can do for your country.’

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.