Hoofdstuk 2.5, De Bataafse Revolutie

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 349 woorden
  • 9 maart 2009
  • 117 keer beoordeeld
Cijfer 6
117 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De stadhouder ( prins Willem V ) moet weg, omdat de Nederlanders hun mening willen uiten dmv democratie. De patriotten (“goede vaderlanders”) vonden dat de prins en de regenten teveel macht hadden. Dat probeerden ze al in 1787, maar mislukt door ingrijpen van de Koning van de Pruisen (schoonbroer van de stadhouder).

Wie tegen wie?
De Oranjegezinde tegen de patriotten.

Oranjegezinde: Willen dat de stadhouder aan de macht blijft.
Patriotten: Willen democratie, gelijkheid, vrijheid van meningsuiting en geloof, eenheid in NL (één volk, nationalisme)


Wanneer?
1786/1787 Stadhouder Willem V vlucht.
Revolutie mislukt omdat: Pruisen (gebied Duitsland) komt willen helpen.

Pruisen komen Willem 5 (V) helpen -> Vechten of vluchten. De Patriotten (!) vluchten, waardoor de stadhouder Willem 5 terug komt.

1795: Bataafse revolutie. De patriotten komen terug met het Franse leger. Stadhouder vlucht daardoor naar Engeland. Het bestuur van de patriotten werkte samen met Frankrijk. Alle voorrechten van de adel en geestelijkheid werden afgeschaft, iedereen was gelijk voor de wet!
Belastingen werden gerzien en uitgebreid, de dienstplicht werd ingevoerd en meer mensen mochten stemmen.

1806: Nederland word ingepakt door Frankrijk, de leider van Frankrijk is Napoleon. Napoleon maakte zijn broer, Lodewijk Napoleon koning van Koninkrijk Holland. Napoleon wilde Groot-Brittannië hebben en verbood daarom de handel met hun. Lodewijk, zijn broer trad niet op tegen de smokkelhandel die via Holland plaats vond. Daarom zette Napoleon zijn broer Lodewijk Napoleon af in 1810. Koninkrijk Holland hield op te bestaan en werd ingelijfd bij Frankrijk. Dit zorgde voor een aantal veranderingen. Franse douaniers kwamen naar Nederland en de handel met Engeland (Groot-Brittannie) kwam stil te liggen. Ook moesten alle burgers hun achternaam en adres opgeven bij de Burgerlijke stand.
Verder was alleen een burgerlijk huwelijk geldig voor de wet. Op school werd Frans verplicht.
Nederland moest uiteindelijk steeds meer betalen voor de oorlogen die Napoleon voerde. En steeds meer Nederlanders moesten mee-vechten (28.000). Steeds meer mensen kwamen in opstand (was armoede door de hoge belastingen). In 1813 kwamen de Nederlanders in opstand.

1815: Fransen uit Nederland. Napoleon word verslagen door Engeland.
De revolutie verdwijnt -> Restauratie van de monarchie, Nederland krijgt nu voor het eerst een koning (Willem 1) / daarvoor was het een stadhouder.

REACTIES

M.

M.

nou,
zet het anders in punten :D
voor de rest is het goed
maar dan ishet overzichtelijker :D

12 jaar geleden

H.

H.

tijden en personen appart behandelen is fijner..

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.