Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Burrhus F. Skinner

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas vwo | 623 woorden
  • 16 februari 2009
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
8 keer beoordeeld

-Burrhus F. Skinner en de mens

(Eerst wat info over Skinner om alles begrijpelijk te maken; hoort niet bij de opdracht)

De Amerikaanse filosoof Burrhus F. Skinner is een aanhanger van het behaviorisme; dus iemand die zijn of haar onderzoeken puur op het gedrag van mens en dier richt.

Mensen verschillen op een groot aantal punten van dieren; Skinner heeft in zijn onderzoeken proberen bewijzen dat het gedrag van de twee hetzelfde is. Skinner zegt namelijk van mens en dier dat zij zich laten conditioneren. Ze hebben dus geen vrije wil en doen dingen alleen als ze hiervoor beloond worden. Een voorbeeld hiervan zou het volgende zijn:

1. Je zegt tegen je hond dat hij moet liggen.

2. De hond gaat liggen.
3. Je geeft je hond een koekje.

De hond gaat dus liggen (opdracht) omdat hij er bijna zeker van is, dat hij het koekje (beloning) krijgt na het uitvoeren hiervan.

1. Een mens werkt op 1 dag 8 uur.
2. Voor het werk dat hij/zij verricht heeft, wordt diegene betaald.

De vraag is dan natuurlijk of de persoon ook zou werken zonder dat hij/zij hier betaald voor wordt.

Het op systematische wijze het gedrag van dieren bestuderen door Skinner, is de wereld in gegaan als de ‘Skinner-box’. Dit houdt dus in dat wanneer je mensen en dieren een prikkel (zoals licht) geeft en dit gepaard gaat met een beloning (zoals voedsel), je ze conditioneert; je richt ze in feite af. Eén van Skinners andere methoden is Operante Conditionering, afgekort tot OC. Dit houdt in dat je mensen of dieren een complexe handeling aanleert, in een aantal kleine stappen. Bij iedere voldane stap krijgt mens of dier een beloning. Langzamerhand heeft mens of dier de handeling geleerd.

- Uiteenzetting over de stelling ‘in het ziekenhuis ben je slechts een nummer’

Is men in het ziekenhuis slechts een nummer? In deze uiteenzetting zal ik deze vraag van uit de gedachten van de Amerikaanse filosoof Burrhus F. Skinner beantwoorden, of wel, zijn mening hierover geven.

Skinner is een behaviorist, hij onderzoekt dus puur het gedrag van dier en mens. Eén van Skinners theorieën, de ‘Skinner-box’ is als volgt: wanneer je mensen en dieren een prikkel (zoals licht) geeft en dit gepaard gaat met een beloning (zoals voedsel), je ze conditioneert; je richt ze in feite af.

Nu naar het ziekenhuis met Skinners mening:

In het ziekenhuis werken mensen, ongeveer dezelfde soort mensen als de patiënten. Het verschil tussen deze twee is het feit dat het ziekenhuispersoneel beloond wordt met geld voor het behandelen van de patiënten terwijl de patiënten voor de behandeling moet betalen. Hoe verloopt dit in stappen? Het ziekenhuispersoneel behandelt iemand, dit is dus hun opdracht; hiervoor krijgt deze persoon een beloning in de vorm van geld. Nu de patiënten: Mensen krijgen wanneer ze ziek of gewond zijn, in feite de opdracht om naar het ziekenhuis te gaan en zich soms zelfs hier te laten opnemen. Deze worden behandeld door het ziekenhuispersoneel, nu zijn ze weer gezond; dit is de beloning van de patiënten.


Dit is een voorbeeld van de ‘Skinner-box’. Een mens of dier doet iets alleen wanneer hij/zij hier een beloning voor krijgt.

Samengevat zou Skinner dus zeggen dat het ziekenhuispersoneel de patiënten alleen behandelt omdat ze hier betaald voor krijgen. Het personeel ziet de patiënten dan ook niet meer dan een nummer op de lange lijst patiënten, verder maakt het hun bijvoorbeeld niet uit wat de hobby’s of eetgewoontes van de patiënt zijn. De zieke of gewonde mensen gaan alleen naar het ziekenhuis omdat ze weten dat ze weer ‘gezond’ zijn als ze hier uit ontslagen worden; de patiënten zouden het ziekenhuispersoneel dus niet anders dan de ‘genezers’ zien.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.