AanZ - VO en homoseksualiteit

Beoordeling 3.8
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 725 woorden
  • 15 februari 2009
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 3.8
12 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Milou 4VB
CKV verslag 2

Interactieve toneelvoorstelling ‘VO en homoseksualiteit’
Op donderdag 3 november 2005 kregen we op school in twee lesuren een voorstelling te zien van theatergroep AanZ. Deze theatergroep wil hiermee bereiken dat het thema homoseksualiteit op een luchtige en positieve manier onder de aandacht wordt gebracht waardoor het een bijdrage kan leveren aan ‘De veilige school en homoseksualiteit’.

Algemeen
Het toneelstuk werd gespeeld door vier mensen van theatergroep AanZ. De voorstelling heette: ‘VO en homoseksualiteit’. Bij de vier toneelspelers was een begeleidster van AanZ. Het geheel duurt ongeveer twee lesuren, maar alleen het toneel duurt ongeveer één lesuur. Mijn verwachtingen van de voorstelling vooraf waren vooral dat het saai zou zijn en dat het thema iets met school te maken had of iets dergelijks, in ieder geval iets simpels wat erg saai zou zijn omdat je er iets van moet leren.


Kenmerken
Het type voorstelling is toneel, maar wel interactief toneel, dat betekent dat je zelf als toeschouwer invloed hebt in het toneel. Je mag ideeën en tips geven aan de spelers, maar je mag ook een mening aan een speler opdragen of zelf meespelen in het toneel. Tijdens het stuk was er geen echt decor aanwezig, omdat het stuk zich afspeelde in een klaslokaal en ze ook echt in een klaslokaal zaten. Er was geen extra licht aanwezig en de spelers hadden geen echte kostuums omdat ze doorsnee leerlingen moesten spelen. Soms werd er gebruik gemaakt van muziek, om bijvoorbeeld emotie uit te drukken of een dans op uit te voeren. Het tekstgebruik van de spelers was niet overdreven veel. Wat ze zeiden was over het algemeen wel goed verstaanbaar, behalve toen er veel toeschouwers mee gingen spelen. Het werd toen wel een beetje rommelig. Het samenspel van de spelers was wel goed, ook al vormde zich op een gegeven moment twee groepen: een groep voor de homo’s en een groep tegen homo’s.

Inhoud
De voorstelling gaat over vier leerlingen in een straflokaal. Eén van die leerlingen is mogelijk homo, maar durft er waarschijnlijk niet voor uit te komen omdat hij bang is de vriendschap tussen hem en een vriend, die ook in het straflokaal zit, te verliezen. Eén meisje in het lokaal is lesbisch, maar die komt er wel voor uit en ze probeert de jongen over te halen om te vertellen wat zijn geheim is. Dan is er nog een meisje in het lokaal en die weet niet precies wat ze moet vinden van homoseksualiteit. Als er net een soort ruzie begint te ontstaan tussen de twee vrienden legt de begeleidster het toneel stil en vraagt ze om ideeën en meningen uit de klas. Dan kan je dus als toeschouwer zelf het verhaal bepalen, en zelfs de meningen van de spelers veranderen.
Meteen in het begin wordt al vrij snel duidelijk waar het toneelstuk over gaat, want ze vertellen allemaal waarom ze in het straflokaal zitten en zo komen ze er dus ook achter dat het meisje lesbisch is, maar die ene jongen die waarschijnlijk homo’s is wil niet zeggen waarom hij in het straflokaal zit en daarom plagen ze hem een beetje met dat hij een mietje is. Dit vat hij dus verkeerd op en zo ontstaan er dus een beetje twee partijen.

Persoonlijke mening
Mijn verwachtingen van het toneelstuk waren over het algemeen heel anders dan het uiteindelijk bleek te zijn, want achteraf vond ik het een heel leuke voorstelling. Het was helemaal niet zo saai als ik had gedacht en het was wel leuk om eens te weten wat klasgenoten denken van het onderwerp homoseksualiteit. Daar zou je anders niet snel achter komen. Het verhaal was wel redelijk simpel, maar je kon er wel wat van leren en dat je moest meedenken en kon meespelen zorgde ervoor dat je beter oplette tijdens de voorstelling. Een minpuntje van de voorstelling vond ik dat het een beetje chaotisch werd toen er toeschouwers gingen meespelen. Dat kwam denk ik vooral doordat er toen maar een beetje door elkaar heen geschreeuwd werd om je eigen mening aan een ander op te dringen. Het was wel erg goed dat ze ervoor zorgden dat al het publiek oplette en meedacht. Zo kon je ook echt goed meedoen. Over het algemeen vond ik het dus een heel goede voorstelling en ik hoop dat we nog vaker een interactief theater te zien krijgen op school.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.