Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Paragraaf 1.2: de koloniale relatie Indonesië-Nederland

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas vmbo | 287 woorden
  • 11 februari 2009
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 5
11 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie


Paragraaf 1.2
Engeland, Frankrijk, Portugal en andere landen handelden, net als de VOC, op Azië. De concurrentie was groot en soms leidde dit tot een gewapende strijd. De Portugezen dreven al veel langer handel dan de VOC in Azië, maar met schepen en soldaten wisten de Nederlanders de Portugezen op veel plaatsen te verdrijven.

De meest waardevolle specerijen kwamen van de Molukken. Dat is een uitgebreide archipel in het oosten van Indonesië. De Banda-eilanden zijn een deel van de Molukken en daar kwam nootmuskaat vandaan. Aan nootmuskaat werden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. De nootmuskaat werd verkocht door de bewoners van de eilanden aan iedereen die er een goede prijs voor wilde betalen. De VOC eiste het alleenrecht op de handel in nootmuskaat. De bewoners weigerden en de gouverneur-generaal zond een strafexpeditie naar de Banda-eilanden. Veel bewoners werden vermoord, wie overleefde werd gedwongen om met de VOC samen te gaan werken. Op andere ielanden van de Molukken kwamen kruidnagelen voor, ook daar werden de bewqoners gedwongen met de Nederlanders handel te drijven. En als je je daar niet aan hield dan werd er hard ingegrepen.

Ceylon (tegenwoordig Sri Lanka) was een belangrijke leverancier van kaneel. Sinds de zestiende eeuw hadden de Portugezen de kaneelhandel bijna helemaal in handen. Niet alle vorsten waren daar even blij mee, bijvoorbeeld de koning van Kandy. Hij sloot een bondgenootschap met de VOC. Je sluit een bondgenootschap aks je een gemeenschappelijk doel hebt. De koning van Kandy wilde dat de VOC een grote strijdmacht naar Ceylon stuurde om de Portugezen te verdrijven. Na een lange strijd lukte dat. De koning was blij met de overwinning van de Nederlanders, hij ontdekte al gauw dat de Nederlandse bondgenoten niet veel beter waren dat de oude Portugezen vijanden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.