positie van de vrouw in islam en christendom

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 1113 woorden
  • 9 februari 2009
  • 34 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
34 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Bronnenonderzoek levensbeschouwing

De positie van de vrouw binnen de islam en het katholicisme.
Ik denk dat iedereen wel weet dat zowel in het christendom als in de islam de vrouw minderwaardig gevonden wordt. Bij de ene godsdienst is het wat meer dan de andere maar het gebeurt.

In de islam worden vrouwen minderwaardig gevonden aan de man. Dit staat ongeveer letterlijk in de koran (zie de stukjes hieronder). In het christendom zijn, in feite, mannen en vrouwen gelijk. Dit staat in de bijbel, voor god is iedereen gelijk. In de praktijk is dit toch wat anders. Vrouwen worden binnen het christendom ook achtergesteld, nu niet meer zo veel als vroeger. Bijvoorbeeld vrouwen mogen nog steeds geen priester worden. Dat de vrouwen nu niet meer zo veel achtergesteld worden als vroeger komt, denk ik, omdat (in de westerse landen) er niet meer zo strikt naar de leer van het christendom geleefd wordt. Maar ook omdat meisjes veel later gaan trouwen en niet meer zoals vroeger toen 20 % van de meisjes voor haar dertiende trouwden én 70% voor haar achttiende. Dit is gewoon niet meer realistisch.

Volgens Ettienne Vermeersh zou de waarheid over de positie van de vrouw het volgende zijn. Zowel het Christendom als de Islam hebben de waardigheid en de rechten van de vrouw diep gekrenkt. Dat geldt zelfs voor de meeste democratieën tot ver in de vorige eeuw (40 jaar geleden kon een socialistische voorman, zonder veel ophef te veroorzaken, in het parlement zeggen: "wijven moeten hun mond houden").


De positie van de vrouw binnen de Islam
Onderstaand volgen stukken uit de Koran waaruit blijkt dat de vrouw minderwaardig gevonden wordt aan de man.

Op het seksuele vlak wordt dit als volgt geconcretiseerd: een vrouw kan alleen seksuele betrekkingen hebben met haar echtgenoot (wanneer hij dat wenst); de man mag betrekkingen hebben met een onbeperkt aantal vrouwen: vier echtgenoten en zoveel slavinnen als hij zich kan veroorloven: S 23, v 1-6; "Het zal de gelovigen wel gaan... die hun schaamstreek kuis bewaren, behalve bij hun echtgenotes of de slavinnen waarover zij beschikken..." (vergelijk ook: S 4, v 3.)

De man kan zijn echtgenote verstoten, het omgekeerde is uiteraard niet mogelijk. S 65, v 1: "O profeet! Wanneer jullie je van je vrouwen scheiden, doe dat dan met inachtneming van haar wachttijd..."

Vrouwen zijn op emotioneel en intellectueel vlak minderwaardig aan mannen, daarom zijn ze bijvoorbeeld minder betrouwbaar als getuigen: S 2, v 282 "En roep twee getuigen op uit het midden van jullie mannen. En als er geen twee mannen zijn, dan een man en twee vrouwen... zodat, als één van haar beiden zich vergist, de andere haar eraan kan herinneren."

Ook op het vlak van de erfenissen wordt de vrouw achteruit gesteld: S 4, v 176: "... als er verscheidene broers en zusters zijn, dan komt de man het aandeel van twee vrouwen toe."

Het overwicht van de man komt op de meest markante wijze tot uiting in het feit dat de echtgenote hem onderdanig moet zijn en dat hij wordt aangespoord haar te slaan in geval van ongehoorzaamheid: S 4, v 34: "De deugdzame vrouwen zijn dus onderdanig...Maar zij van wie jullie de ongezeglijkheid vrezen, vermaant haar, laat haar alleen in haar rustplaatsen en slaat haar". Nu is het wel zo dat de traditie leert dat je bij dat slaan geen botten mag breken en geen lappen vlees uitscheuren, maar dit lijkt me een magere troost.

Ook mogen vrouwen niet aantrekkelijk gevonden worden door andere mannen. Daarom moet een vrouw haar lichaam zo goed mogelijk bedekken (hoofddoek, burka)

De positie van de vrouw binnen het katholicisme.
Het katholicisme was/is zowel goed als slecht voor de vrouw.

Goed
Het christendom was in de eerste eeuwen van zijn bestaan de motor van de vrouwenemancipatie.Vrouwen begrepen toen pas dat zij een gelijkwaardige plaats in konden nemen tegenover de mannen. “Jezus beschouwt een vrouw niet als een aanhangsel van vader of man, noch als een voortbrengster van zonen, maar als een volwaardig mens die persoonlijk toegang krijgt tot Gods koninkrijk.”
Vanwege dit waren het vooral vrouwen, die zich in die tijd sterk tot het christendom voelden aangetrokken, want daar was iedereen voor god gelijk. De vrouwen-emancipatie ging zelfs zo ver dat vrouwen de functie van gemeenteraadslid en rechter konden bekleedden (dit was zeer uitzonderlijk voor die tijd.) Kinderen mochten toen ook kiezen voor de achternaam van de vrouw, ongetrouwde vrouwen of weduwen waren volgens de wet volledig handelingsbekwaam (ook als het om grote sommen geld ging) en vrouwen mochten een leidende militaire functie bekleedden.

Christelijke weduwen werden gerespecteerd. Rijke weduwen hielden hun bezit, arme weduwen werden liefdevol opgevangen, maar beiden hielden hun vrije keuze.”

Slecht
Vrouwen werden, vooral tijdens en kort na de Renaissance, minderwaardig gevonden in het katholicisme. Dat de vrouw minderwaardig gevonden wordt heeft te maken met de bijbel.
In het christendom volgt men de ideeën van de Bijbel. Hier staan veel teksten en stukken in die nadelig zijn voor vrouwen. Enkele voorbeelden: “ik kijk zeer uit naar de geboorte van ons kind maar liefste beloof me één ding. Is het een zoon verzorg hem dan met al je liefde is het een dochter ontdoe je er dan van.” “Kom ik in de hemel zie ik mannen en een enkele vrouw, kom ik in de hel zie ik vrouwen en een enkele man.”
Daarnaast mag een vrouw geen priester worden volgens het katholiek geloof.

Tot slot
Ik vind heel het gedoe met die godsdiensten maar dom om het zo maar te zeggen. Vrouwen worden minderwaardig gevonden aan mannen maar waarom? Veel erge dingen op deze wereld hebben te maken met godsdienst. Mensen doen moeilijk om abortus en Euthanasie. In Irak worden Franse journalisten gegijzeld omdat Franse kinderen geen hoofddoekjes meer naar school mogen dragen. Bijna alle oorlogen hebben iets met godsdienst te maken (bijvoorbeeld tweede wereldoorlog) en laten we het dan nog maar niet hebben over Al Qaeda. Ik snap dat niet want als een persoon ongewenst zwanger is en een kind echt niet kan gebruiken is abortus de enige oplossing tenzij je het kind meteen wilt dumpen of liefdeloos wilt opvoeden. Een terminale man die iedere dag, iedere seconde heel veel pijn heeft toch maar dag in dag uit laten vechten terwijl hij zelf het liefst dood wil? Ik snap dat niet, overal en altijd godsdienst, godsdienst, godsdienst. Daarom denk ik ook dat het atheïsme het best zou werken in deze wereld.

Gebruikte bronnen:
http://kinderenwebhotel.be/godsdienst/plaats_van_de_vrouw.htm
http://www.nd.nl/htm/dossier/verschuivingen_in_de_kerk/vrouw_in_het_ambt/artikelen/230104a.htm
http://www.etiennevermeersch.be/vermeersch/artikels/god_rel/vrouw_islam
http://www.expliciet.nl/content/view/86/99/
http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Islam/wetten.html
http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Islam/vrouwen.html

REACTIES

O.

O.

ik zou maar beter onderzoek plegen , ik heb het dan meer over het geloof islam. Want wat jij in je werkstuk hebt verwerkt is allemaal onzin, En dat je er nog bij zet dat het letterlijk in de koran staat??? mens jij begrijpt de koran al helemaal niet en ik weet ook heel zeker dat je de koran niet hebt gelezen, dus wil je voortaan niet zulke onzin dingen uitkramen. dank je wel:)

13 jaar geleden

H.

H.

In de islam mag een vrouw niet geslagen worden. Er staat: Als je je vrouw slaat. Sla haar dan met een veertje. En aub niet alleen de negatieve dingen in je werkstuk zetten. Want er is egt heel veel goeds in het islam. De vrouwen kregen in de islam de rechten die de westerse vrouwen pas een eeuwgeleden kregen. Allen wegens verleiding van de man moet een vrouw zichzelf bedekken. Burka is onzin. Want in de kuran staat dat een vrouw haar gezicht en handen mag laten zien, Wat ook wel knap heftig is. Dat is ook bij de Joden dom.

13 jaar geleden

D.

D.

ha,ha,grappig...

6 jaar geleden

J.

J.

Een erg eenzijdig 'werkstuk' wat niet berust is op volledige waarheden. Als je beter op onderzoek uit was gegaan in plaats van op een anti-Islam site al je quotes vandaan te halen, had je het stukken beter kunnen doen.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.