Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Invloed van de bodem op tuinkerszaadjes

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Proef door een scholier
  • 5e klas havo | 1211 woorden
  • 7 februari 2009
  • 53 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
53 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De invloed van de bodem op de groei van tuinkerszaad.

Inhoudsopgave:
Inleiding Blz. 3
Titel Blz. 4
Vraagstelling Blz. 4
Hypothese Blz. 4
Werkplan Blz. 4
Resultaten Blz. 5
Grafiek Blz. 6
Tabel Blz. 6
Conclusie Blz. 7
Discussie Blz. 8
literatuur Blz. 8

Inleiding:
Wij gaan de invloed van de bodem op de groei van Tuinkers onderzoeken. De titel is: “De invloed van de bodem op de groei van Tuinkerszaadjes”.

De zaden van de tuinkers worden oorspronkelijk gegeten, voor hun licht pittige smaak en gebruikt bij het bereiden van gerechten. Men eet de blaadjes/stengeltjes op brood of gebruikt ze voor bereiding van soepen, sauzen, salades enz.. Tuinkers is rijk aan vitaminen (vooral C) en mineralen (calcium en ijzer) op het moment dat ze een frisgroene kleur hebben. Tuinkers heet ook wel Lepidium sativum bestaat uit kiemplantjes met groene blaadjes op smalle, witte steeltjes. Onze onderzoeksvraag is: bij welke soort bodem groeien de Tuinkerszaadjes het best? Wij denken dat in humus de Tuinkers sneller zal ontkiemen en groeien, dus het bakje waar humus in zit zal het eerst de tuinkers bovenkomen.

Titel:
De invloed van de bodem op het groeien van tuinkerszaadjes

Vraagstelling:
Bij welke soort bodem groeit de tuinkerszaad het snelst?

Hypothese:
De zaadjes die in de humus zitten zullen het snelst groeien, denken wij. De structuur van de humus is namelijk het meest gunstig. Het is niet zo dicht als klei zodat de wortels niet kunnen groeien en het is niet zo open als zand. Wat geen vocht vasthoudt en dus de plant niet kan leven. De humus is niet te open en niet te dicht, zodat de plant zich goed kan ‘nestelen’ en heeft genoeg voeding. Omdat er zich al oude plantenresten in de humus bevinden, waar de tuinkers zijn voeding uit kunnen halen. Dus wij denken dat in humus de tuinkers het snelst zal groeien.

Werkplan:
Benodigdheden:
- 30 tuinkerszaadjes
- 3 bakjes
- Grond in de vorm van klei
- Grond in de vorm van zand
- Grond in de vorm van humus
- Liniaal om de lengte van het plantje te meten
- Pen en papier om de resultaten op te kunnen noteren.

Werkwijze:
1. Doe in bakje 1 een klein laagje klei
2. Leg dan in bakje 2 een laagje zand en in bakje 3 een laagje humus.
3. Stop dan per bakje 10 tuinkersen in de grond.
4. Leg er daarna weer een laagje klei(bakje1), zand(bakje 2) en humus(bakje 3)

over heen.
5. Zet de daarna op een plek waar ze alleen een gelijke hoeveelheid licht krijgen
en waar de temperatuur gelijk is. De vensterbank bijvoorbeeld.
6. Kijk daarna om de 2 dagen of ze gegroeid zijn, doe dit gedurende 14 dagen.

*de soorten grond hebben we uit de tuin gehaald en waren al vochtig, dus we hebben de tuinkerszaadjes geen water meer gegeven.

Resultaten:
Start 21-12-’04:
De 3 bakjes staan op de vensterbank en zijn vochtig. Er is verder natuurlijk nog niets te zien. Over twee dagen kijken we weer.
23-12-’04:
In bakje 1 met het klei is nog niets te zien, net als in bakje 2. Bakje 3 met de humus zijn al hele kleine puntjes groen te zien. Van ongeveer 1 mm.
25-12-’04:
De bakjes zijn nog vochtig en hoeven dus niet bijgevuld te worden. In het bakje met klei zijn ongeveer 6 kleine groene puntjes te zien. Het bakje met zand is nog steeds onveranderd. In het bakje met humus zijn de plantjes ongeveer 2 tot 3 mm hoog.
27-12-’04:

Het bakje met het zand was een beetje uitgedroogd die hebben we dus een beetje water gegeven. De zaadjes daarin zijn nu ontkiemt, ze zijn ongeveer 2 mm hoog. In het bakje met klei zat nog genoeg vocht en de plantjes daarin zijn zo’n 6 mm hoog. In het bakje met humus zijn de plantjes gemiddeld 19 mm hoog.
29-12-’04:
De zaadjes in de humus groeien hard ze zijn zo’n 41 mm hoog, dat gaat dus snel. De zaadjes in het klei zijn ook aardig gegroeid ze zijn zo’n 19 mm. Het bakje zand was al weer vrij droog, maar we hebben het geen water gegeven. Ze groeien ook niet echt door, ze zijn zo’n 7 mm hoog.
31-12-’04:
De plantjes in de humus gaan goed, ze zijn zo’n 52 mm hoog. Het bakje zand was vrij droog nu en hebben we een beetje water gegeven. Ze zijn nu 9 mm hoog, dus echt snel gaan die niet. In het bakje klei zijn de zaadjes niet meer gegroeid en blijven dus steken op 19 mm. We vermoeden dat er geen ruimte meer is voor de wortels om te groeien.
02-01-‘05
Ook in het nieuwe jaar gaan we verder met de test. De plantjes in de humus zijn niet gegroeid en staan nog op 52 mm hoogte. In het bakje klei is een kleine verandering van 2 mm. In het bakje zand zijn de plantjes gegroeid tot gemiddeld 13 mm hoogte.
04-01-‘05
De laatste dag. De maximale hoogte van de plantjes in het bakje humus was 5 dagen geleden al bereikt 52 mm hoog. De plantjes in het bakje klei zijn ook niet gegroeid en hebben dus ook hun beste tijd gehad. Ze zijn geëindigd op 19 mm hoogte. De plantjes in het zand zijn een klein beetje veranderd met 1 mm en zijn dus geëindigd op 14 mm hoogte.

Grafiek groei van de tuinkerszaadjes:

Tabel van de groei:

Dagen 0 2 4 6 8 10 12 14

Klei L in mm 0 0 1 6 19 19 19 19
zand L in mm 0 0 0 2 7 9 13 14
humus L in mm 0 1 3 19 41 52 52 52

Conclusie:
De zaadjes in het zand zijn niet zo hoog gegroeid. Ze zijn slechts 13 mm hoog geworden. In het bakje met klei gebeurde eerst ook niet zo veel, maar na 4 dagen kwamen er wat groene stukjes naar boven. Aan het einde van de 14 dagen zijn ze zelfs nog een mm, naar 20 mm, gegroeid dus wij denken dat ze nog wel een beetje door zouden groeien als de proef iets langer had geduurd. En in de humus schoten de tuinkerszaadjes uit de lucht. Alleen de laatste 4 dagen groeiden ze echt niet meer. Dus wij denken dat de tuinkerszaadjes niet veel groter kunnen worden dan 52 mm. Dus het is wel duidelijk dat in humus de tuinkerszaadjes het beste groeien. Bij een dichte structuur(klei) groeit de tuinkerszaad niet snel en bij een open structuur(zand) groeit de tuinkers ook niet snel. Dus moet de structuur niet te open en niet te dicht zijn, daarom is humus het meest geschikt.

Discussie:
De hele proef is goed verlopen en we hebben geen problemen gehad. En ook de conclusie komt overeen met onze hypothese. Dat de structuur van de bodem van invloed is op de groei van de tuinkerszaadjes. We hadden dus zeker ook verwacht dat in de humus de tuinkerszaadjes het best zouden groeien. Ook hadden we goed ingeschat dat in het klei en zand de zaadjes niet goed zouden groeien, omdat de structuur gewoon te dik of open was. Onze hypothese klopte dus helemaal en de conclusie was ook correct. Echt moeilijk was de vraagstelling dan ook niet, want we hadden het er al in de les over gehad. En je kan je best voorstellen dat de klei te dicht is om in te groeien en het zand veel te droog in open. Want in de woestijn groeien ook niet veel planten. Al met al weten we nu zeker dat de structuur van de bodem van invloed is op de groei van tuinkersplantjes.

Literatuur:
- ‘Biologie voor jou Havo A’ geschreven door Gerard Smits en Ben Waas.
- www.google.nl

REACTIES

A.

A.

heel erg bedankt!! iik moest zo'n proefjee doen en ik snapte er niks van! :$ maar nu wel!! thanks

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.