Het beroep schrijver

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1568 woorden
  • 6 februari 2009
  • 47 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
47 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoudsopgave
Op bladzijde 1: Kaft
Op bladzijde 2: Inhoudsopgave
Op bladzijde 3: Voorwoord
Op bladzijde 4: Informatieve tekst (A)
Op bladzijde 5: Informatieve tekst (B)
Op bladzijde 6: Informatieve tekst (B)
Op bladzijde 7: Het interview met Carin van de Berg
Op bladzijde 8: Het interview met Carin van de Berg
Op bladzijde 9: Het interview met Carin van de Berg
Op bladzijde 10: Slot
Op bladzijde 11: Nawoord
Op bladzijde 12: Bronvermelding

Voorwoord
Ik ga mijn werkstuk over het beroep ‘schrijver’ hebben, omdat ik dat graag wil worden. Je kunt hiermee veel kanten uit, zoals:

o Journalistiek – weekkrant, dagkrant, provincie krant
o Auteur – kinderboeken, romans, moord
o Kolonist – weekblad, maandblad, Libelle, Cosmo girl
o Songwriter – liedjesliedjes, rap, Nederlandstalige
o Scripschrijver – soap, film
Ik ga het in me werkstuk vooral hebben over journalistiek. Ik ga een interview met Carin van de Berg afnemen zij is journaliste van beroep.

Informatieve tekst
(A)
Als je schrijver wilt worden moet je heel goed de Nederlandse taal begrijpen. Als je een stukje schrijft moet het wel in ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands).

Journalist
Een Journalist schrijft stukjes voor de krant of tijdschrift. Als je journalist wil worden moet je snel kunnen werken en schrijven, want s’avonds worden de kranten gedrukt zodat ze s’ morgens in je brievenbus zitten. Je schrijft ook vaak over dingen waar je niet over wilt schrijven. Onderwerpen die je niet leuk vindt, maar het moet wel, want het is nieuws. Maar als er s’ avonds wat gebeurt moet je wel klaar staan om er heen te gaan.
Auteur

Auteur is iemand die boeken schrijft.
Als je auteur wilt worden heb je veel fantasie nodig, want je moet zo ongeveer 200 bladzijdes kunnen vol maken.
Kolonist
Een kolonist schrijft vaak iets wat hij of zij zelf heeft meegemaakt. Een soort dagboek. Als je Kolonist wil worden moet je wel veel dingen meemaken.
Songwriter
Een songwriter is iemand die liedjes schrijft. Als je Songwriter wilt worden, moet je wel een beetje kunnen rijmen en ritme gevoel hebben.
Scripschrijver
Een scripschrijver is iemand die een verhaal van een film bedenkt. Als je Scriptschrijver wil worden moet je veel fantasie hebben. En veel kunnen bedenken, want de meeste films duren ander half uur.

Informatieve tekst
(B)

Wat voor vakkenpakket en niveau heb je nodig?
Havo of hoger. Economie,Maatschappij, Nederlands, Geschiedenis, Engels

Wat voor vervolg opleiding heb je nodig
Een schrijvers opleiding

Hoe lang duurt die opleiding?
4 jaar


Waar kun je de opleiding volgen?
Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten
‘De Theaterschool’

Hoeveel uur werk je op een dag?
Meestal kantooruren. Maar ook wel eens s’ avonds

Welke eigenschappen heb je voor het werk nodig?
Je moet goed Nederlands kunnen schrijven, en praten. Als journalist ben je niet alleen aan het schrijven, je moet ook goede vragen kunnen stellen en goed kunnen luisteren. Je moet zorgvuldig werken, je moet je werk dubbel controleren.
Goed met mensen kunnen omgaan. Want je moet veel interview afleggen.
Je moet snel werken, want je moet je deadline halen. Zelfstandig kunnen werken, want je doet alles alleen.

Werk je alleen of met meerdere mensen?
Alleen, want je collega is dan met een ander onderwerp bezig. En je moet veel contacten hebben want iemand moet je foto’s maken, en je moet wel goede informatie krijgen.

Wat zijn de moeilijke,leuke,vervelende kanten van het beroep?
het leukste is, als je bijvoorbeeld een ‘droom toekomst ‘ hebt en als je auteur bent kan je dat uit laten komen op papier.

Het moeilijkste is dat je met een tijd werk.
Vervelend dat je soms over dingen moet schrijven wat je niet leuk vindt, en dat je snel moet werken in verband met deadline.

Is het makkelijk om een baan te krijgen?
Ja, er is veel vragen naar. En veel mensen vinden het interessant om journalist te worden.
Kun je hogerop komen?
Zeker, want je kan journalist zijn van ‘De Almare’ of van ‘Het Parool’. Het parool word in heel Nederland gelezen en ‘De Almare’ alleen in Almere. Als je voor ‘Het Parool’ werk, krijg je veel meer geld.

iets wat je zelf interessant vindt aan het beroep?
De fantasie (als auteur)

Hoeveel verdien je?
€ 1.700 bruto per maand voor een beginnende journalist op het laagste niveau.
€ 5.400 voor een journalist met 13 jaar ervaring op het hoogste niveau.

Interview:
Mijn interview hou ik met Carin van de Berg, ze is journalist. We hadden op school beroepenvoorlichtingen, en toen had ik journalistiek gekozen. Carin van de Berg ging ons toe allemaal dingen uitleggen, en toen we klaar waren, heeft ze ons haar kaartje geven, met daarop haar mailadres.

Vraag 1: Waarom doet u dit beroep?

Antwoord 1:
Ik ben er eigenlijk ingerold. Oorspronkelijk heb ik een Lerarenopleiding Aardrijkskunde en Geschiedenis gedaan. Na de opleiding kon ik niet direct een baan vinden en toen ik de advertentie voor journalist zag, dacht ik meteen, dat ben ik! Het werk van een journalist lijkt ook best veel op dat van een leraar. Alleen moet je dingen dan niet goed mondeling, maar goed schriftelijk (of in beeld) kunnen brengen.

Vraag 2: is er veel vraag naar journalistiek?
Antwoord 2:
Ja, dat wel, maar het aanbod is ook ontzettend groot. Als je werk als journalist wil vinden, is dat daarom niet altijd even makkelijk. Bovendien zijn er veel verschillende soorten journalistiek.

Vraag 3: kunt u vertellen hoe uw dagtaak er normaal gesproken uitziet? wat zijn de werkzaamheden, die u in uw beroep moet doen?
Antwoord 3:
ik begin vaak met de mail bekijken om te zien of er belangrijke dingen zijn. Ik werk mail om tot berichtjes, onderhoud contact met de fotograaf voor het maken van foto's, maak afspraken voor interviews, bedenk onderwerpen om uit te werken, volg het nieuws, beantwoord telefoontjes van mensen, schrijf artikelen, onderhoud contacten die belangrijk zijn voor mijn werk. Geen dag is hetzelfde en ik weet ook vaak niet hoe de volgende week er uit ziet. Je kunt dingen wel plannen, maar er kan zo iets gebeuren wat je indeling weer omgooit. Ik plan dus weinig, maar doe wel veel!

Vraag 4: Wat zijn de vervelende en leuke kanten van uw werk?

Antwoord 4:
Vervelend vind ik het omwerken van persberichten. Dat is heel erg routine voor mij na al die jaren. Wat ik leuk vind is het interviewen en uitpluizen van ingewikkelde dingen en daar dan een verhaal van maken dat toch alles verteld op een manier dat iedereen het kan begrijpen.

Vraag 5: Bent u toevallig in dit beroep terecht gekomen? of heeft u echt een opleiding naar journalist gegaan?
Antwoord 5:
Bij vraag 1 heb ik eigenlijk deze vraag al beantwoord :-)))

vraag 6: kunt u mij vertellen over hoe het is gegaan met opleidingen sinds de middelbare school (hoelang de opleiding duurde, welke school, de naam van de opleiding)
Antwoord 6:
Ik heb eerst een Lerarenopleiding gevolgd. Deze duurt normaliter 4 jaar, maar door omstandigheden heb ik er bijna zes jaar over gedaan. Dat kon toen ook makkelijk met de studiebeurs. Toen ik al werkzaam was als journalist, heb ik nog een basiscursus journalistiek gedaan bij de Hogeschool voor Journalistiek in Utrecht. Dat was één avond per week (weet niet meer hoe lang, maar niet meer dan een half jaar).

Vraag 7: word er veel eisen gesteld aan het vakkenpakket?

Antwoord 7:
Op zich worden er wel eisen gesteld aan je cijferlijst als ik het goed heb. Verder is NL natuurlijk belangrijk en creativiteit is ook belangrijk in dit werk. Zeker als je voor TV wilt werken. Verder moet je voor de Hogeschool van de Journalistiek wel minimaal een afgeronde HAVO-opleiding of een MBO-opleiding hebben (maar ik zou het nog maar ff checken op de site van de Hogeschool in Utrecht)

vraag 8: Willen veel mensen journalist worden?
Antwoord 8:
Volgens mij wel. Iedereen denkt dat het een heel spannend beroep is. Dat is het af en toe ook en je komt overal en mag alles vragen. Dat is ook het leuke van het vak.

Vraag 9: hoeveel verdient u ongeveer (als u dat wilt zeggen)
Antwoord 9:
op www.villamedia.nl onder het kopje cao's kun je alle salarisschalen van diverse soorten journalisten zien. Als huis-aan-huisbladjournalist verdien je niet het meeste, maar heb je wel het veelzijdigste werk en de grootste kans op plaatsing van je verhalen.

Vraag 10: Wat zijn ongeveer de werktijden van u?
Antwoord
Ik werk normale kantoortijden en soms bij uitzondering daarbuiten in de avond of het weekeinde. Dat is ook een voordeel. Dat kan in de toekomst misschien wel gaan veranderen, maar dat kost mijn baas dan ook meer geld. Andere journalisten kennen heel andere werktijden. Sportjournalisten werken bijvoorbeeld veel in het weekeinde en dagbladen en TV-mensen veel onregelmatig.


Slot:
Als je journalist wil worden moet je snel kunnen werken.

Als je auteur wilt worden moet je veel fantasie hebben.
Als je kolonist wilt worden moet je een interessant leven hebben.
Als je songwriter wilt worden moet je veel ritme gevoel hebben.
Als je scripschrijver wilt worden moet je veel fantasie hebben.
Er is veel vraag naar journalistiek. Vooral omdat er veel kranten zijn: weekkrant, dagkrant, provincie krant. Ook veel mensen vinden het interessant omdat je veel mensen kan interviewen, en vaak ook naar het buitenland gaat, voor buitenlandse nieuws.

Nawoord:

Ik vond het heel leuk om het werkstuk te maken. Ik weet nu veel meer van het vak schrijver af. Zoals de opleidingen en wat voor vakken je nodig had. Ik wist bijvoorbeeld niet dat je geschiedenis en economie nodig had. Het ging me heel makkelijk af, dat komt ook doordat ik gemotiveerd was. Ik had het in 4 dag af.

Bronvermelding:

In heb bijna alles uit me hoofd gedaan. Alleen dingen over hoe lang de opleiding duurt heb ik van internet op deze site:
http://studiekeuze.schoolweb.nl/Study.aspx?studyid=20475&view=default

REACTIES

P.

P.

ik had er wel wat aan, maar er staan een paar spellingsfouten in.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.