Mens-machine, furby

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 5e klas havo | 1802 woorden
  • 9 september 2008
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
14 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1 Mens - Machine

Furby maar waarom?????


Er is een nieuw soort speelgoed. De Furby. Het is een soort vogel waar je mee kunt communiceren. Ik heb dit gekozen omdat mijn broertje zelf ook zo’n Furby heeft. Het is voor mijn broertje een soort 2de vriendje. Hij heeft ook wel andere vriendjes maar als die niet kunnen spelen is de Furby een mooie vervanger. Het is een soort van huisdier. Maar deze kruising tussen hamster, kat en uil hoef je niet te onderhouden. Het is een ideaal beestje om de kinderen zoet mee te houden.

Het heeft een aantal functies van de mens. Zo reageert het op je stem en als je bepaalde delen van zijn lichaam aanraakt begint het te lachen want dat kietel je het. Ook is het zo wanneer je hem om zijn rug legt hij gaat slapen en als hij dat niet wil dat het dan tegenstribbelt. Dit zijn allemaal dingen die de mens ook doet. Je kunt de Furby steeds meer aanleren om te doen. Hoe meer je met hem bezig bent en dingen met het moet hoe meer hij leert. Zo is het bijvoorbeeld wanneer je constant Nederlands tegen de Furby praat hij steeds meer Nederlands begint te spreken. In heb begin praat hij alleen furbisch ( heeft zelf al een eigen taal) maar later zal de Furby zijn taalgebied verbreden door ook de woorden die het kind gebruikt over te nemen.


Verschil met deze Furby en een vriendje/huisdier is dat je geen liefde terug krijgt. Een mens of levend wezen kan liefde terug geven. En kan je ook wijze om de fouten die je maakt. Dat zal deze Furby nooit kunnen.

Deze machine zorgt er natuurlijk wel voor dat mijn broertje en zijn huisdier heeft wat hij zo graag wil en dat hij zich niet gaat vervelen wanneer een vriendje niet kan spelen. Heeft altijd de tijd voor mijn broertje. Zal nooit zeggen “sorry maar ik moet de was nog doen” of “sorry ik moet naar mijn werk doen we een andere keer wel”. Dit is niet echt een specifiek ding dat de Furby wel kan en wij mensen niet. Maar ik denk dat hier wel het grootste verschil ligt tussen deze mens-machine.

Kwa lichaam en functies die ons lichaam heeft is de Furby niet echt anders. Het reageert op onze stem op dingen die wij met hem doen. Hij kan niet lopen maar wel dansen. Hij heeft ook geen handen. Het heeft wel bepaalde reacties die wij mensen ook hebben. Wij hebben in ons lichaam een soort geest zitten die ons gevoelens geeft en dat zal een Furby, in dit geval, niet hebben.

De Furby die ik hier in mijn verslag gebruik vind ik best wel intelligent al heeft de mens heb misschien zo intelligent gemaakt. Als je daar niet naar kijkt maar gewoon naar de dingen die deze Furby kan vind ik dat je hem best wel intelligent kan noemen. Hij kan praten, wat vele machines niet kunnen. Hij kan me je communiceren, dat kunnen ook vele computers niet. Dat zit je met dat chatten maar dat is niet een computer die dan met communiceert dat is de persoon achter een andere computer en de computer geeft alleen opdrachten door. Machines kun je eigenlijk niet intelligent noemen. ze zijn niet van uit zichzelf intelligent wij hebben ze intelligent gemaakt. Nou doen we dat ook wel bij mensen, met school en opvoeding. Een deel zit ook in ons zelf en daar kun je niks aan veranderen. Dat is genetische bepaalt en met een computer kan dat niet.

De Furby is betrouwbaarder dan mensen. Een Furby is der altijd en als er wat is met de machine komt dat omdat wij mensen iets niet goed gedaan hebben. Als je met een Furby bezig bent zal het je nooit in de steek laten. Wanneer je met een mens hebt af gesproken kan die gene te laat komen of zelfs afbellen. Er zijn natuurlijk ook andere mensen. Maar bij mensen kan het altijd zomaar veranderen en bij een Furby niet. Als je iets aan een Furby vertelt zal het je geheim niet door vertellen. Bij mensen moet je dat nog maar zien.
De gevolgen van deze Furby zijn niet echt heel groot. 1 nadeel dat er zou kunnen zijn aan deze furby is dat je minder goed leert contact te maken met de buitenwereld. En dat je alleen nog maar met de Furby speelt. Hierdoor gaan je sociale vaardigheden achter uit. In de gevallen die ik ken met Furby’s valt dit erg mee.

Ouders van deze kinderen zijn wel veranderd door de Furby. Ze gaan nu nog minder met hun kind om. Terwijl dit helemaal niet goed is. Een kind heeft de liefde van zijn ouders/gezin nodig. De ouders worden hier wel luier om, want ach ze kunnen ook wel even met de Furby spelen dat kan mamma even rustig op de bank zitten.

2 Ethiek


Furby gevaar voor de mensheid?
Vervangt de Furby de huisdiersoort of zelfs de mensheid?


De Furby is een speelgoed voor kleine kinderen. Leuk speelgoed om je mee te vermaken.
Je kunt er van alles mee doen. Ze kunnen met je communiceren. Ze reageren om je stem en als je in hun buik prikt beginnen ze te lachen omdat je ze kietelt. Dit zij allemaal ken merken die een mens of huisdier ook heeft. En het grote voordeel aan een Furby is dat je niet met ze uithoeft, je hebt er geen onderhoud aan. Het heeft geen liefde nodig. Als je even geen zin hebt om met ze te spelen zet je ze gewoon uit. Bij een hond of huisdier kan dat natuurlijk niet zo makkelijk.

Mijn broertje heeft ook een Furby gewoon leuk voor hebbeding. Hij wou altijd al een kat of hamster, maar mijn moeder zei altijd dat te veel geld kost en dat er zo veel onderhoud aan je zit. Je moet het hok van de hamster 1 keer per week schoon maken, en aangezien mijn broertje dat niet doet omdat hij daar nog te jong voor is draait het er op neer dat mijn ouders dat zouden moeten doen. En daar hebben ze natuurlijk geen zin in. Nu kan hij toch de zorg op zich nemen van een mechanisch huisdier. Hij leert hierdoor voorzichtig te zijn. Maar als hij er geen zin in heeft kan de Furby gewoon zo in de hoek en niemand die er nog last van heeft.

Ook is het handig als mijn broertje niet kan spelen met een vriendje. Dat is het mooi en leuk om met de Furby te spelen. En zo hoeft mijn moeder ook niet wanneer mijn broertje geen vriendje heeft met hem te spelen want hij kan wel met de Furby spelen, praten en gekke dingen doen. Zo kan bijvoorbeeld de Furby voor hem gaan dansen of een verhaaltje voorlezen.

Toch is er een duidelijk verschil wanneer mijn broertje met een ‘echt’ vriendje speelt dan wanneer hij met dit mechanische vriendje speelt. Als hij met de Furby speelt doen ze alleen dingen die mijn broertje wil. De Furby heeft niet een eigen wil zo als je dan bij een ‘echt’ vriendje hebt. Als hij met een ‘echt’ vriendje speelt doet hij ook dingen die hij liever niet doet. Maar toch doet omdat het vriendje dat zo graag wil. Wanneer je met een robot speelt, in dit geval de Furby, heeft het geen eigenwil. Er gebeuren alleen dingen die de beheerder wil doen met zijn mechanisch speelgoed. En als hij er genoeg van heeft kun je gewoon op de off knop drukken en dan kun je met iets anders gaan spelen. Bij een ‘echt’ vriendje heb je geen off knop waar je even op drukt en dan met iets anders kunt spelen, je zal de hele middag tot dat de moeder het vriendje ophaalt samen er een leuke middag van moeten maken. Ik denk dat dit een groot verschil is tussen een mechanisch vriendje of een ‘echt’ vriendje. Een vriendje kan je niet even snel uitzetten en als je geen zin hebt in de hoek laten staan.
Zoals ik eerder ook al zei word er ook vaak een Furby gekocht door de ouders voor het kind omdat ze een huisdier willen. Maar omdat er of geen plaats is of er komt te veel bij kijken. Krijgen de kinderen dan een Furby
Er is ook liefde bij nodig als je een huisdier goed wil onderhouden. Wanneer je een hond, hier maar even als voorbeeld genoemd, hebt zul je liefde er aan moeten geven anders wordt hij vals. Bij een Furby zal dat nooit hoeven want die heeft geen liefde nodig. Ook is het zo dat je van een huisdier een lik of een kopje ten teken krijgt van liefde. Je krijgt liefde weer terug die je geven hebt aan het huisdier. Een Furby kan geen liefde terug geven, al kunnen kinderen dat soms wel denken. Een Furby is er altijd voor je maar dat kun je geen liefde noemen.

Ik vind het moeilijk om dit onderwerp van verschillende filosofische kanten te bekijken.
Je kunt het niet echt via de ethieken bekijken die we hebben geleerd. Dat gaat meer over hoe je moet handelen en niet het verschil tussen mens en machine.
De Gevolgen-ethiek, Deugden-ethiek en Plicht-ethiek kun je dus niet goed toepassen op dit onderwerp. Het zal misschien wel kunnen maar bij dit onderwerp kan ik niet de link leggen tussen deze ethieken.

Ik zal nu nog even antwoord geven op de Probleemstelling die ik boven mijn opstel heb gezet.
De mensheid en huisdieren scheppen een speciale band met de mensheid. Een Furby in dit geval niet. Je hebt altijd wel een speciale band met bepaald speelgoed. Maar het is en blijft speelgoed al kan het nog zo op een mens lijken. Het kan nooit de mensheid vervangen. Of een huisdier, het is een goede oplossing/vervanger. Maar het kan nooit de liefde en gezelligheid geven als een echt huisdier of mens. En dat zal ook altijd het verschil blijven tussen de mens en de machine. De mens kan liefde geven en dat zal je nooit van een robot of machine krijgen.
Ook heeft de mens een geest/ziel. Maar ja dat is zo moeilijk te beschrijven. De geest is iets wat we niet kunnen vast pakken en er zijn natuurlijk heel veel mensen die er niet in geloven. Ik geloof er wel in en ik denk dat de mens zich scheid van een machine doordat wij liefde kunnen geven en dat komt allemaal door onze geest. Want als we alleen van materie zouden zijn zou je ons precies kunnen kopiëren maar dat kan gelukkig niet. Er is dan wel klonen maar dan nog is die persoon niet precies het zelfde.


Ik hoop dat ik zo genoeg heb verteld over het onderwerp Mens – Machine.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.