Trier, de Kaiserthermen

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas vwo | 419 woorden
  • 9 september 2008
  • 135 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
135 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
*//* Charl | Trier | De Kaiserthermen | 2006-05-22 *//*

We staan hier nu voor de Kaiserthermen, waar ik mijn referaat over ga houden.
“Mens sana in corpore sano”. Dit was een uitdrukking van de Romeinen. In het Nederlands is dat: Een gezonde geest in een gezond lichaam. Hiervoor bouwden de Romeinen dus de thermen. Thermen waren meer dan alleen badpaleizen waar je in kon rusten. Je kon er ook in sporten, winkelen, studeren en gemasseerd worden. Soms zelfs een bordeel. Maar zoals je ziet, kan dat nu niet meer in deze thermen, de Kaiserthermen. Nu zijn het alleen nog maar overblijfselen. Eens was de Kaiserthermen nog een ferm badcomplex, groter dan de meeste thermen. De Kaiserthermen is gebouwd eind 3e eeuw en begin 4e eeuw door keizer Constantijn. Deze kwam in Trier wonen. Trier was namelijk een residentie, een verblijfsplaats voor een keizer. Keizer Constantijn heeft veel betekend voor Trier. Hij heeft er verschillende bouwwerken neergezet, waaronder dus de Kaiserthermen.

Wat ik jullie nu wil vertellen is hoe het eruit gezien zou hebben als het nog een mooi badcomplex was en waarom er nu alleen nog maar overblijfselen zijn.


De Kaiserthermen was één van de grootste thermen buiten Rome. Keizer Constantijn liet deze thermen bouwen omdat hij de Barbarathermen aan de Moezel te klein vond. De Kaiserthermen zou ongeveer 200 bij 200 meter groot zijn.

De Kaiserthermen werd in 3 lagen gebouwd. Op de 1e laag, en daarbij de onderste, liepen de waterbuizen, verwarmingsstelsels en de stookplaatsen voor het vuur om het water voor de warmwaterbaden te verwarmen, dit werd door de slaven gedaan. De 2e laag verschilde niet veel van de 1e. Ook hier liep bediening voor het warm houden van het water voor de warmwaterbaden. Het water werd wel verwarmd tot ongeveer 40 graden. Op deze laag zat ook de vloerverwarming. De 1e en 2e laag zijn het best bewaard gebleven. Op de 3e laag waren de warm-, koud- en louwwaterbaden, vijf zwembaden, massageruimtes, sauna’s en kleedruimtes. Deze laag was versierd met mozaïeken, beschilderingen, beeldhouwwerken en marmeren beklede muren. En hier liepen dus de Romeinen die hun lichaam wouden reinigen. Deze was versierd met mooie bogen.

Halverwege de vierde eeuw ging keizer Constantijn uit Trier naar Byzantium. Zijn opvolger, keizer Valentinianus, liet het koud- en louwwaterbad verwijderen. Hier werd een hal van gemaakt. En later, toen de Christenen kwamen, braken zij de Kaiserthermen grotendeels af. Alleen van het caldarium is nog een gedeelte overgebleven. En dat voormalige warmwaterbad is dus wat jullie nu zien.

Nou, dit was mijn referaat over de Kaiserthermen.

REACTIES

K.

K.

veelte moeilijk taalgebruik, dit is copy paste

13 jaar geleden

R.

R.

Dat noemen ze nou je hersenen gebruiken...

Die gast zit/zat op mijn school we zijn een gymnasium dus klaas doe maar normaal dit is allesbehalve copy paste

De enige die hier copy paste zal gebruiken ben waarschijnlijk JIJ als ik het zo goed hoor!

11 jaar geleden

A.

A.

Wat een liefde hier zeg

7 jaar geleden

A.

A.

Ik vraag me wel echt af op welke school jullie zaten want het lijkt er nogal op dat "reactieopklaas" hetzelfde verhaal heeft als ik. Dit verslag is ook hetzelfde leerjaar als ik.

7 jaar geleden

E.

E.

Hahahahah Stedelijk Gym den bosch neem ik aan, dit heb ik toen ik er nog op zat ook gemaakt (6 jaar geleden, ze veranderen nooit van tradities op die school)

6 jaar geleden

T.

T.

6

6 jaar geleden

E.

E.

Wil jij samen met mij naar de cinema Klaas? Groetjes Emma.

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.