Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

William Turner

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • 5e klas havo | 628 woorden
  • 4 september 2008
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
26 keer beoordeeld

Spreekbeurt Tekenen over William Turner

William Turner is geboren in Covent Garden in Londen op 23 april 1775, en is overleden op 19 december 1851.
Hij kwam niet bepaald uit een Kunstenaren gezin, zijn vader (ook William Turner) was pruikenmaker en werd later kapper. Zijn moeder (Mary Marschall) was zoals de meeste vrouwen in die tijd huisvrouw, en werd geestelijk steeds instabieler. Mede door het feit dat William zijn zusje in 1786 gestorven is. Waarschijnlijk ging William ook om deze reden op 10 jarige leeftijd verhuizen naar zijn oom( van moederszijde) die wonende was is Brentford. Zijn moeder is gestorven in 1804, na een lange tijd nog door te hebben gebracht in een gesticht voor geestelijk gestoorde mensen

Willam ging op 15 jarige leeftijd naar de Royal Academy of Art. Slechts na 1 jaar studie werd er een aquarel van William geaccepteerd voor de zomertentoonstelling van de academie in 1790. Al zes jaar later werd William Turner enorm populair bij het Britse publiek met zijn schilderijen van olieverf.


Mensen zien hem vooral als de grondlegger van de engelse aquarel, en landschap schilderkunstenaar, en ook werd hij gezien als “schilder van het licht”.

Reizen deed William Turner graag, in 1802 bezoht hij Zwitserland en in dat zelfde jaar bezocht hij ook het Louvre in Parijs. Zo raakte hij zwaar onder de indruk van de Alpen en heeft de werken van de bekende schilders als Nicolas Poussin en Claude Lorrain gezien. In 1812 heeft hij een een schilderij over de Alpen gemaakt; Hannibal trekt over de Alpen.
In 1807 verscheel zijn 1e boek waarin hij zijn (schilder)werken liet zien en literair bijstond.

In william zijn latere werken kun je goed merken dat hij steeds meet auarelachtige vervormingen maakten waarmee Turner ds eigenlijk een van de voorlopers van het impressionisme. Impressionisme; een 19e eeuwse stroming in de moderne beeldende kunst. Het was een vernieuwingsbeweging, niet alleen als revolterende stroming tegenover het toen algemeen aanvaarde en officieel erkende academisch classicisme, maar ook als totaal nieuwe stijltechnische conceptie.

Een van de bekendste werken van William Turner is The Fighting "Temeraire" Tugged to her Last Berth to be Broken Up. (laat foto zien) geschilderd in 1839 en hangt in de National Gallery in Londen.
Hier op staat afgebeeld de laatste reis van de een oorlogsschip met 98 kannonen dat onder “Nelson’’ in de slag om Travalager in 1805 een grote rol speelde. Het schip word op het schilderij gesleept door een stoomschip, waarmee Turner de teloorgang lijkt ui te drukken van de Britse zeemacht aan de moderne techniek. Niettemin schilderde William vaak en graag moderne schepen en treinen. De symboliek van het schip dat wegvaart aan de zonsondergang versterkt de uitdrukking van verlies. De kleuren van de zon zijn met grover streken geschilderd, maar het tuig van het schip juist uitermate nauwkeurig in beeld gebracht.
Turner trouwde nooit, hoewel hij een maîtresse had, Sarah Danby, waarmee hij 2 dochetrs kreeg.
Toen Wiliam ouder werd wrd hij ietwat excentriek. Hij had weinig vrienden, op zijn vader a die 30 jaar lang bij hem heeft gewoond.en hem hielp als een soort assistent in zijn atelier. Turners vader overleed in 1829, waardoor Wiliam Turner vaak last kreeg van depressiefe aanvallenwaarop hij regelmatig depressieve aanvallen had. Wiliam Turner zelf overleed in 1851 in zijn huis in Cheyne Walk in Chelsea vlak bij Londen.
Hij liet veel geld achter wat bestemd was voor "decaying artists" en deze te ondersteunen. Zijn collectie schilderijen verviel aan de Britse overheid, en hij wilde dat er een speciale galerie zou worden gebouwd om deze op te hangen. Dit kwam er echter niet van, vanwege een ruzie tussen zijn erfgenamen over de rechtsgeldigheid van zijn testament. Twintig jaar na zijn dood werden de schilderijen overgedragen aan het British Museum. Deze collectie, die bestaat uit 300 olieverf schilderijen en rond 30,000 schetsen en aquarellen, waaronder 300 schetsboeken, bevindt zich momenteel in de Tate Gallery in Londen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.