Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Cullberg Ballet: Giselle

Beoordeling 2
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 3e klas havo/vwo | 308 woorden
  • 28 augustus 2008
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 2
1 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Giselle van het Cullberg Ballet

Wat mij gelijk opviel, was dat alles er zo kinderlijk uitzag. Dat zit hem vooral in het decor, waar allerlei ronde afbeeldingen worden vertoond, met viel groen, alsof het een sprookje was (en dat is het ook). Maar ook Giselle zelf, danste als een jong meisje, met hele popachtige (goede) mimiek, wat het ook erg kinderlijk liet blijken.

Het mooie hiervan was, dat het ware verhaal van Giselle goed naar voren werd gebracht en dat er zelfs meer aan toe was gevoegd, wat betreft diepgang.
De liefde werd geaccentueerd met vruchtbaarheid. Hele grote eieren suilden over het toneel, en dat maakte het ook wel erg komisch. Ook zag je op het doek een aantal bergen in de vorm van een vrouwelijk lichaam, die zwanger is. Giselle wilt kinderen en ze is verliefd op Albrecht. Alleen wordt haar liefde niet voltooid, zoals zij dat wilt, en Giselle overlijdt.


Nadat Giselle overlijdt, komt ze terecht in een donkere kamer, waar allerlei ledematen en andere delen van het vrouwelijk lichaam rond zweven.
Alle vrouwen droegen een dwangbuis en dat gaf het een heel ander beeld dan in het klassieke ballet waar zij in een dodenbos belandt is. Ook kwam het veel heftiger over, met veel meer emotionele waarde, het leken wel een stelletje gekken.

Buiten het verhaal, vind ik dat het stuk erg goed gemaakt is. Het danstechnisch niveau is erg hoog en wat mij ook opviel is dat Hilarion in het Cullberg ballet veel meer danst dan bij het Kirov. Ook was de stijl van Ek erg herkenbaar, met de billen naar achter uitgestoken en de combinatie van klassiek en modern. Een erg bijzonder stuk, want bij de meeste moderne balletten, bijvoorbeeld bij de Notenkraker van Maurice Bejart, wordt het oorspronkelijke verhaal helemaal vergeten en Ek voegt er zelfs nog een stukje extra aan toe.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.