Daedalus en Icarus

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 5e klas vwo | 571 woorden
  • 12 augustus 2008
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
17 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Icarus en Daedalus

Daedalus was de kunstige man in zijn tijd; hij was bouwmeester en beeldhouwer.
Zijn beelden waren zo mooi dat het leek of ze leefden, dat was voor die tijd erg bijzonder omdat niemand dat ooit nog was gelukt. Hij was dan ook de beroemdste kunstenaar uit zijn tijd. Maar dat maakte hem ook ijdel en jaloers en hij kon het niet hebben dat iemand hem zou overtreffen of zelfs zou evenaren.
Daedalus had een neefje, Talos, die door hem werd opgevoed. Al snel bleek dat hij zeer veel talent had, dat hem nog groter zou maken dan Daedalus. Dit maakte Daedalus bang, omdat hij niet wilde dat hij werd overtroffen door zijn neefje. Uit jaloezie wierp hij Talos van de hoge burchtmuur van de stad naar beneden, waar hij dood neerviel.

Hij werd betrapt tijdens het sporen uitwissen, en werd voor de rechtbank gesleept en van moord beschuldigd. Hij wist echter te ontkomen en dwaalde een tijd als vluchteling rond.

Uiteindelijk is het gelukt om samen met zijn zoon Icarus naar het eiland Kreta te vluchten, waar koning Minos regeerde. Minos sloot vriendschap met de kunstvaardige vluchteling en gaf hem werk. Maar om op Kreta te mogen blijven, moest hij een labyrint bouwen voor de Minotaurus, een verschrikkelijk monster, dat alleen mensen at.
Het verblijf op Kreta begon Daedalus zwaar te vallen, maar hij kon niet zomaar weg. Hij kon niet per schip vluchten, want dan zou Minos, die de kunstenaar niet graag wilde missen, er lucht van krijgen.
Hij kwam erachter dat er maar één mogelijkheid was om te vluchten, namelijk door de lucht. Hij maakte twee paar vleugels, één paar voor hem en één paar voor Icarus. Hij maakte die vleugels van vogelveren en een waslaag, en vormde ze zo dat de vleugels identiek waren aan echte vleugels van een enorme vogel. Toen de vleugels klaar waren, heeft hij ze samen met zijn zoon getest, en alles werkte, dus waren ze klaar voor de vlucht.
Wel zei hij tegen zijn zoon: ‘Vlieg niet te laag, want dan zouden de golven van de zee je vleugels nat en zwaar maken zodat ze je niet meer kunnen dragen en je in de zee valt. Vlieg ook niet te hoog, want dan kom je in aanraking met de zon en smelt de was van je vleugels en stort je neer in de diepte.’
Ze waren al over vele eilanden gevlogen en alles was goed verlopen, dus dacht Icarus dat hij wel even wat hoger kon gaan vliegen, maar met een fatale afloop, zijn vleugels smolten, waardoor hij in de zee neerstortte. Vandaar dat de zee waarin hij neerstortte de Icarische Zee wordt genoemd, ofwel de Egeïsche zee.
Hij begroef zijn zoon op een eiland en omdat daar Icarus begraven was, heette het eiland voortaan ‘Ikaria’.
Daedalus vloog verder naar Sicilië, waar de koning hem gastvrij opnam
Koning Minos had gehoord waar Daedalus verbleef en wilde hem terug hebben. Maar de koning van Sicilië, koning Kokalos, wilde hem niet uitleveren. Toch speelde hij het spel mee, en deed alsof hij hem zou uitleveren, maar vermoorde op slinkse wijze koning Minos.
Daedalus bleef bij Kokalos en volbracht nog vele werken die het land en zijn bewoners groot aanzien brachten. Hij leidde vele jonge mannen op tot kunstenaar, zodat het eiland Sicilië een kweekplaats werd van kunst en nijverheid. Maar van binnen kende Daedalus sinds de dood van Icarus geen gelukkige dag meer.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.