Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Reclame

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 1475 woorden
  • 11 augustus 2008
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
29 keer beoordeeld

RECLAME
Ik heb het onderwerp reclame gekozen omdat het een belangrijk deel van onze maatschappij is en het ons erg beïnvloed. En ik wil laten zien dat er bij het maken heel wat bij komt kijken.

1. Het begin van reclame.

Reclame komt van het Latijnse woord Reclamare,dat aanprijzen betekent.
Reclame bestaat al sinds er handelaren waren. De eerste reclame was dat handelaren hun koopwaar op dat markt aanprezen. Als je een winkel had,maakte je een origineel uithangbord, zodat mensen je winkel konden vinden, want er waren toen nog geen straatnamen. Nu maak ik een sprong in de tijd, naar 1478, want toen werd het eerste reclamebriefje gemaakt. Door de uitvinding van de boekdrukkunst werd reclame steeds bekender. Uit de reclame ontstond ook de eerste soap,dat gebeurde in Amerika. Die soap bestaat nog steeds onder de naam As the world turns. Een zeepfabrikant maakte een reclame in een verhaalvorm wat iedere dag verder ging. Vandaar de naam Soap.

2.
Het begin van reclame in Nederland
In de Gouden Eeuw (1600-1700) kwamen er veel reclame berichten. In 1837 werd in Rotterdam het eerste reclamebureau opgericht, door de heer Henricus Nijgh. De eerste reclame die hij maakte was voor de scheepswerven. In 1833 richtte hij De Rotterdamse Courant en in 1864 werd meneer van Ditmar zijn partner, dat was een drukker. op. In begin 20ste eeuw werd er vooral reclame gemaakt op zuilen en affiches. In de jaren 30’ kwam er ook veel bioscoopreclame, met soms een liedje erbij. In 1955 werd op tv de eerste tv-reclame, die was van Philips.
Jaren 50-60 eerste tv reclames in Nederland.
Met de komst van de commerciëlen kwam er pas echt veel reclame op tv. Een voorbeeld is RTL. Zij krijgen geen geld van de regering en hun inkomsten bestaan enkel uit de opbrengsten van de uitzendtijd van reclames.

3
. De Reclame Code Commissie
De reclame code commissie is een commissie die beoordeeld of een reclame uitgezonden mag worden. Ze bestaan al bijna 40 jaar en hebben veel macht als het om reclames gaat. Ze kunnen ook een rechtszaak aanspannen als een reclame vies, racistisch of discriminerend is. Best veel mensen dienen een klacht in, want veel reclames die grappig zijn, gaan toch ten koste van een bepaalde groep mensen. Denk maar aan die reclame van Pearl, dat die vrouw haar zoon zoekt terwijl hij de hele tijd achter haar of naast haar loopt. Dat is kwetsend voor vrouwen die hun kind kwijt zijn. En bij Tele 2, met die lilliputter. Daar zijn veel klachten bij binnen gekomen. Op 1 september 2003 werd alle tabaksreclame verboden, omdat het schadelijk voor je is. Als men toch bij een tabakswinkel reclame ziet, kan je ook een klacht indienen bij de reclame code commissie.

4
.
Prijzen en loon
Er is een groot verschil in het loon als er bekend iemand in speelt en een onbekend iemand. Een normaal iemand verdient een paar duizend, maar een bekende verdient wel 50. 000 euro voor 1 of 2 dagen. Vandaar dat er zoveel reclames zijn met bekende Nederlanders, want het is heel winstgevend. Er zit ook verschil in een nationale en een internationale bekendheid, want iemand die internationaal bekend is, verdient wel een paar miljoen. Denk bijv. aan die Nike reclame met al die bekende voetballers. Een reclame maken kost dus best veel geld, want daar komen alle andere kosten nog bij. Het reclame bureau, die de reclame gemaakt heeft en de uitzend kosten. Ook deze verschillen erg, want de reclame na een belangrijke voetbalwedstrijd vaan 2 miljoen mensen naar kijken, kan wel zo’n 500 tot 1000 euro per seconde kosten.

5
. De Loden Leeuw en de Gouden Loeki
De Gouden Loeki is een prijs voor de beste reclame van het jaar. Dit wordt uitgezonden door de STER. De Gouden Loeki is een prijs die al sinds 1995 bestaat. In België heb je een soortgelijke prijs, de Gouden Welp.
Ook heb je de Loden Leeuw, dit de prijs is voor de meest irritante reclame van het jaar. De Loden Leeuw is bedacht door het programma Radar, en sinds 2004 heb je ook bij de Loden Leeuw, de prijs voor de meest irritante persoon in een reclame. Eigenlijk zou het de Loden Loeki gaan heten, maar de STER verbood dat.
Bij de eerste Gouden Loeki uitreiking won mijn oom hem, met de reclame van rolo. Misschien kan de meester hem nog herinneren, met die jongen en die olifant.
Het hoeft niet altijd negatief te zijn als een reclame irritant word gevonden. Want er wordt over zo´n irritante reclame wel veel gesproken. En dat levert dus weer bekendheid op voor het bedrijf of product.

6
. Reclamesucces
Soms zijn reclames een enorm succes, zoals de Wuppie-campagne.
De Wuppies werden een hit, en hun single ook. In totaal steeg de omzet met vergelijkbare periode met 13 procent, dat komt neer op 219 mln. extra omzet.

De reclamecampagne was al eerder ingezet, er waren al een aantal succesvolle reclames uitgezonden met die manager en die vakkenvuller.
Er was dus al bekendheid met hun, en het liedje was makkelijk, meezingbaar en het was een leuk deuntje. En gedurende het WK zijn oranje spullen altijd gewild.
Toch hadden ze nooit zo’n enorme gekte kunnen voorzien, want er werden zelfs voor de Mega-Wuppies autoruiten ingeslagen en op marktplaats werden er hoge prijzen geboden voor deze oranje mannetjes.

7
. SIRE en Postbus 51
Er is ook reclame die niet zijn bedoeld om mensen iets te laten kopen, maar om mensen te laten nadenken over wat ze doen. Een organisatie die zulke reclames maakt is SIRE dat betekent: Stichting Ideële Etherreclame
SIRE is een organisatie die reclame maakt over maatschappelijke onderwerpen en deze onder de aandacht te brengen. Ken je die reclame van die mensen die op straat ruzie krijgen omdat iemand een foutje maakt tijdens autorijles. Die is van SIRE. Ook de reclame van het internetpesten is van SIRE. Ook maken ze reclame dat je niet met vuurwerk moet gaan stunten. Reclamebureaus zetten zich belangeloos in voor SIRE. SIRE is geen onderdeel van de regering, maar een onafhankelijke organisatie. Postbus 51 daar in tegen is wel een onderdeel van de regering. Het maakt reclame over het waterprobleem in Nederland, over wegwerkzaamheden enz. Postbus 51 heeft nu een reclamecampagne over criminaliteit, met de naam:Wat voor kuddedier ben jij. Piet Römer(alias de Cock) en Yes-R spelen in deze spotjes.

8
.
Hoe wordt een reclame gemaakt
Een reclame maken duurt soms enkele weken of zelfs maanden.
Er wordt eerst een gesprek gevoerd tussen de klant en het reclamebureau. Tijdens presentaties voor de klant worden er meerderen ideeën voorgelegd, maar het kan ook zijn dat de klant tevreden is na 1 idee. De ideeën worden bedacht en getekend door de Artdirector en de copywriter. Mijn oom is artdirector. Als het idee goedgekeurd is, gaat het reclamebureau de reclame plannen. Via een castingbureau worden de acteurs uitgezocht. Of het kan zijn dat de klant dat een bekend iemand wil, maar anders gaat de castingdirector op zoek naar een bepaald type persoon. Het reclamebureau gaat ook op zoek naar de perfecte locatie. Als die gevonden is, gaan ze beginnen met de opnames. Die kunnen een paar dagen duren. Maar dan moet de reclame nog gemonteerd worden, geluid bijgezet, logo’s erin zetten en de kleur mooi maken. Dat duurt ook ongeveer 3 weken. Aan een reclame doen in het algemeen ongeveer 60 mensen mee, maar met een grote reclame zijn het er meer en bij een kleine reclame minder mensen. Bij het bedenken en de kosten berekenen werken accounts, strategen en creatiefen, visualiers en producers. Bij de reclame maken zelf werken een regisseur, producers, camera en geluidsmensen, mensen die een locatie zoeken voor de reclame, mensen die acteurs zoeken (castingdirector), make up, kledingmensen, catering en special-effectsmensen. De mensen die de reclame maken kunnen maken hebben een redelijk vrije hand, maar vaak heeft de klant toch een paar wensen waar aan ze moeten voldoen.

9
. Invloed van reclame
Bedrijven herhalen reclame heel vaak om het product heel bekend te laten worden. Ze maken voor hetzelfde product ook reclame op de radio en in kranten. Als je vaak iets herhaalt wordt het goed onthouden. Als mensen het vaak zien of horen gaan ze het ook geloven.
De marktonderzoekers onderzoeken ook waar mensen het liefst naar kijken. Bijna iedereen houdt van zonnig weer, als mensen in een reclame zien dat de zon schijnt worden ze vanzelf weer vrolijk. Reclamespotjes worden met veel licht opgenomen, omdat het product er dan veel lekkerder of mooier uitziet.
Andere trucs zijn om in reclames voor drankjes en snoepjes mensen in een gezellige situatie te laten zitten. Muziek is ook een truc om reclame beter over te laten komen. Met muziek erbij komt het beter over en kunnen mensen reclames beter onthouden omdat er in gezongen wordt. In veel reclamespotjes worden producten vergeleken, waarbij het eigen product dan als beste uit de bus komt. Het gevolg van dit allemaal is dat je helemaal of gedeeltelijk voor de gek gehouden wordt.

Ik hoop dat jullie iets aan mijn werkstuk hebben.

REACTIES

H.

H.

Op zich wel prima ik heb m voor mn heleee spreekbeurt gebruikt! tnxx

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.