Alcohol: trots op Nederland?

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Stelling door een scholier
  • Klas onbekend | 1069 woorden
  • 6 augustus 2008
  • 43 keer beoordeeld
Cijfer 8
43 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Nederlandse tieners zijn Europa´s grootste drinkers

Nederlandse jongeren, zijn de stevigste drinkers van Europa. De vraag is: Moeten wij er trots op zijn?
Volwassenen zijn steeds minder gaan drinken, MAAR jongeren juist steeds meer. In Nederland drinken jongens gemiddeld 14 liter per jaar en staan op de 1e plaats. Nederlandse jongens, zijn de grootste drinkers in Europa. De meisjes staan op plaats 5: achter Ierland, Engeland, Noorwegen en Zweden.

Maar toch maken onderzoekers zich veel zorgen over de meisjes. Zij gaan namelijk steeds vaker drinken. Met name jonge meisjes tussen de twaalf en veertien jaar drinken meer. Jongens drinken veel bier; meisjes hebben voorkeur voor mierzoete dranken zoals Breezers. Samen met Ierland en het Verenigd Koninkrijk staat Nederland ook in de top-3 van landen met het hoogste percentage jeugdige binge drinkers. Binge drinking is als bij 1 gelegenheid vijf of meer glazen alcohol worden gedronken.


Het aantal schuren, caravans, en keten waar jongeren komen om te drinken, is de laatste 10 jaar sterk toegenomen. In Nederland zijn naar schatting zo’n 1500 van dit soort plekken. Het alcoholverbruik daar is echt hoog: jongeren zeggen per avond gemiddeld een half KRATJE bier te drinken. Het zuipen begint op donderdagavond en houdt pas zondagnacht weer op.

WAAROM DRINKEN DE JONGEREN EN WAT VINDEN ZE ZELF ERVAN?

1. Jongeren drinken omdat ze het gedrag van hun directe omgeving kopiëren. De meeste ouders drinken ook alcohol, biertje bij de televisie, goede fles wijn als je visite hebt, borreltje naar het dagelijkse werk, gezellig naar de kroeg. Alcohol is het normaalste dat er is. Als er wat te feesten valt gaan de flessen open. DUS ALCOHOL IS GEZELLIGHEID, dat leren we al heel erg vroeg.
2. In bijna ieder huishouden staat alcohol in de kast, vrij toegankelijk voor iedereen. Dus als alcohol echt gevaarlijk zou zijn, zou het zeker achter slot en grendel staan.
3. Als je alcohol drinkt wordt je lekker ontspannen, je lacht veel, maakt makkelijk vriendjes. Dingen doen die je anders niet durft. Je wordt lekker losjes.
4. Drinken is cool. Jongeren moedigen elkaar aan. Als je niet meedrinkt hoor je er niet bij. Bovendien wordt er vaak opgeschept hoeveel je gedronken hebt.
5. Op elke reclame kun je zien: als je drinkt ben je stoer, sportief en sexy.
6. Dus drankgedrag is stoer en gezellig en zeker niet gevaarlijk. Ze weten heus wel waar ze mee bezig zijn: lekker een keertje uit hun bol gaan. Dat mag toch wel.WIE

MAAKT ZICH ZORGEN DAT NEDERLANSE JONGEREN TOP DRINKERS ZIJN?

Het is de OVERHEID die zich zorgen maakt over dat stevige drankgebruik, want als jongeren stevig drinken is dat goed voor de drankverkopers, maar slecht voor de maatschappij.
Waarom vindt de overheid dat drank slecht is voor de jeugd?


1.Het is wetenschappelijk aangetoond dat vroeg drankgebruik slecht is voor de gezondheid van kinderen. De groei van vooral lever, hersenen, nieren maar ook de andere organen wordt verstoord. Een stevig drinkende tiener loopt gewoon hersenschade op. Je wordt dus eerder ziek en dat kost de Nederlandse gezondheidszorg veel geld. Als je veel zoete dranken drinkt, loop je kans op overgewicht. Zuipen en sport gaan niet samen. En sport is wel gezond. Mensen die drinken roken ook vaak; je leeft toch al ongezond, dus wat maakt het dan nog uit.

Als je voor je veertiende begint te drinken dan loop je een dubbel zo hoog risico om later aan drank verslaafd te worden. Alcoholgebruik speelt een belangrijke rol voor schooluitval. Je haalt dus geen diploma. Dat betekent dat je dan later vak geen baan krijgt en van sociale uitkeringen moet leven. Dat kost de overheid veel geld. Je levert dan niets op door belasting te betalen, maar je kost alleen maar veel geld.

Te veel drank maakt niet gezelliger, maar juist agressief. Als je meer dan drie glazen drinkt, verandert je gedrag. Je overschat jezelf. Je wordt agressiever. Als iemand tegen je zegt, nu moet je maar stoppen met drinken, luister je niet naar goed advies, maar je hebt eerder de neiging de ander op zijn plaats te wijzen. Je voelt je gewoon sterk en de kans dat je agressief gedraagt is veel groter. Dat kan gewoon verbaal geweld maar ook lichamelijk geweld zijn. Als je agressief bent bedreig je medemensen. Dat is niet goed. Er is grote kans dat je dan in aanraking komt met de politie.

Als je meer dan drie glazen drinkt dan vermindert je geheugen, reactiesnelheid en coördinatie. Je bent niet meer in staat om situaties redelijk te beoordelen. Links en rechts van je gezichtsas zie je veel minder, dat heet tunneleffect. Of nu lopend of op de fiets of als je al auto mag rijden, je bent een gevaar op de weg. Niet alleen maar voor jezelf, maar ook voor anderen. Als je meer dan 20 glazen drinkt loop je het risico in coma te vallen of zelfs dood te gaan. In Nederland wordt nu al de eerste kliniek voor alcoholverslaafde jongeren geopend. Dus drinkende jongeren kosten de overheid veel geld.

De economie, onderwijs, gezondheidszorg, veiligheid worden slechter of duurder en dat komt ook door de gevolgen van zuipen. Er zijn redenen genoeg voor de overheid om actie te ondernemen.

De ouders?

Ouders vinden het natuurlijk meestal niet leuk als hun kinderen drinken. Maar ze zijn veel te laks. Vaak krijgen kinderen ook nog veel geld als ze een avondje gaan stappen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen minder drankproblemen krijgen als hun ouders alcohol zo lang mogelijk verbieden.

De drankverkopers?

Horeca ondernemers en winkeliers mogen geen drank verkopen aan klanten onder de 16. Maar voor jongeren zelf is het helemaal niet strafbaar om alcohol te drinken. De meeste jongeren tussen de 14 en 16 jaar krijgen zonder probleem drank in een discotheek of kroeg. De caissières in een winkel zijn verplicht om jongeren naar hun legitimatie te vragen, maar ze doen dat lang niet allemaal. Sommige winkels willen af van het verkoopverbod op alcohol aan klanten onder de 16. Of ze zien liever een koopverbod dat de jongeren onder 16 strafbaar stelt en NIET de winkel.

De drankproducenten?

Zij zien helemaal geen drankprobleem.


MIJN MENING

Moeten wij trots er op zijn dat de Nederlandse jongeren de grootste drinkers van Europa zijn?
Ik weet zeker: NEE!
Het is niet grappig maar dom als je drank nodig hebt om leuk te zijn. Alcohol vernietigt je gezondheid als je nog in de groei zit. Dus waarom zal ik nu mijn gezondheid voor de rest van mijn leven verpesten. Daar heb je later alleen maar spijt van.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.