Zelfmoord

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 2e klas vwo | 585 woorden
  • 22 juli 2008
  • 61 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
61 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Moet zelfmoord kunnen? En zo ja, wanneer dan?

[Inleiding]

Het komt vaak voor, maar je hoort er niet veel over. Je leven is van jou, dus ik vind dat je er mee mag doen wat je wil, zolang je anderen niet fysieke schade toebrengt. Als je niet wil leven, moet je een einde aan kunnen maken. Moet de overheid zelfdoding tegengaan, door voorlichting en hulplijnen, of niet? persoonlijk vind ik van wel. Er is een onderzoek gedaan naar zelfmoordpogingen, bij mensen die van de Golden Gate brug zijn afgesprongen. 90% van de mensen kwamen tijdens de sprong erachter, dat al hun problemen waren op te lossen, behalve dat ze van een brug af sprongen. Dit onderzoek is gedaan, onder mensen die het hebben overleefd. Verder wil ik aan de orde stellen of zelfmoord moet mogen, of niet, en wat de voornaamste reden zijn voor zelfmoord.
Ik kan het me ook wel een beetje voorstellen. Je hebt problemen waar je geen raad mee weet. Je hebt nergens meer zin in. Dan is er nog maar 1 uitweg… maar hoe doe je dat dan? Voor de trein springen, polsen doorsnijden of een kogel door je hoofd jagen? Of de strop?


[Middenstuk]


De overheid moet wat doen tegen zelfmoord, door middel van bijvoorbeeld een zelfmoordhulplijn. Veel mensen hebben baat bij de hulp van een psychiater. Maar er zijn ook mensen die niet meer te helpen zijn. Althans, dat denken ze. Er zijn voor veel problemen oplossingen die niet gezien of gehoord worden. Dat is iets waar de overheid veel aan kan doen. Er zijn wel hulplijnen, zoals de kindertelefoon, maar veel mensen die aan zelfmoord denken zijn daar al (iets) te oud voor. Dus een hulplijn voor alle leeftijden, voor mensen die aan zelfmoord denken, of iemand kennen die zelfmoord heeft gepleegd lijkt mij een goed idee.

Zelfmoord moet kunnen. Ik vind ook wel, dat er een paar redenen zijn dan het niet kan. Ik ben het niet met alle onderstaande voorbeelden eens, maar ik zet ze er toch bij, want veel andere mensen zijn het er wel mee eens. Achter de dingen waar ik het mee eens ben, staat een hoofdletter W. Ik geef een aantal argumenten voor, en een aantal argumenten tegen.

• Het is je eigen leven. Als je er niet gelukkig mee bent, moet je er ten alle tijden een einde aan kunnen maken. W
• Je kan mensen niet dwingen te laten leven, als ze niet gelukkig zijn, of niet willen blijven leven. W

En een paar argumenten tegen

• Het leven is een geschenk van God. En wat door God gegeven is, moet je dankbaar voor zijn.
• Voor veel mensen zijn de problemen nog op te lossen. Daarom moet er alles aan gedaan worden om zelfmoord tegen te kunnen houden, behalve als mensen duidelijk aangeven dat ze echt niet willen blijven leven. W

Er zijn veel verschillende redenen voor zelfmoord. Zoals, seksueel misbruik, gepest worden, simpelweg depressief zijn, problemen met vrienden, of ouders. Voor een tabellogram, zie de volgende pagina.

[Conclusie]


Nu ik dit alles heb gelezen en geschreven, concludeer ik dan de redenen waarom mensen zelfmoord willen plegen, verschillend zijn, maar in het algemeen samen te vatten in 5 á 6 categorieën. Verder zou de overheid, volgens mijn belevenis veel kunnen doen tegen zelfmoord. Een psychiater is niet altijd de beste oplossing! Verder vind ik dat zelfmoord moet kunnen, maar alleen als iemand echt ongelukkig is, en er geen enkele uitweg meer is, en alle hulpmiddelen zijn benut. Maar, wat vind jij? Moet zelfmoord kunnen, en zo ja, wanneer dan?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.