Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De doodstraf

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas havo | 615 woorden
  • 3 juli 2008
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
15 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De doodstraf moet afgeschaft worden!
In nog ongeveer 68 landen wordt de doodstraf uitgevoerd. Enkele van die landen zijn China en Japan. En sinds 1976 is de doodstraf opnieuw in de VS ingevoerd. "Met een handkar werd een lading stenen en kiezels naar een braakliggend terrein gereden. Twee vrouwen, gehuld in het wit, moesten in een gat in de grond knielen. Een menigte volk had zich verzameld. Iedereen pakte stenen en wierp deze naar de vrouwen. De witte gestalten werden bloedrood. De gewonde vrouwen vielen op de grond neer. Een revolutionaire gardist nam een schop en sloeg daarmee op de hoofden van de vrouwen tot ze dood waren." (Een citaat van een ooggetuige van een steniging in Iran.)
Ik houd mijn betoog over de doodstraf, omdat ik vind dat je je medemens niet mag doden.

Ten eerste is de doodstraf onomkeerbaar, het is nooit duidelijk of iemand onschuldig is of niet, zo worden vele onschuldige mensen gedood. Sinds de opnieuw ingevoerde doodstraf in Amerika in 1976 zijn 6180 mensen ter dood veroordeeld, zeker 120 mensen bleken daarvan onschuldig te zijn, jammer genoeg kwamen ze daar pas achter na de executie.

Ten tweede leert de dader niets van de doodstraf, als je iemand levenslang opsluit kan de dader zijn leven beteren en krijgt hij daar ook de kans voor en daar heeft een mens toch recht op.
Daarnaast is de doodstraf een schending van de mensenrechten: in artikel 5 en 6 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens staat letterlijk: “Niemand zal worden onderworpen aan folteringen, noch aan wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing” en “Ieder heeft recht op leven. Niemand mag naar willekeur van zijn leven worden beroofd.”
De landen waar ze nog de doodstraf hebben, schenden dus de mensenrechten.

Ook kan een dictatuur misbruik maken van de doodstraf om, zo kan er nooit een welvarend en democratisch land ontstaan. De doodstraf werd en wordt soms door machthebbers opgelegd om tegenstanders en concurrenten uit de weg te ruimen onder het mom van 'verraders' en 'staatsgevaarlijke elementen'. Dit gebeurt vooral in dictaturen. Meestal gaat het om buitengerechtelijke straffen: er is geen rechtszaak gehouden en die doodstraf is dan dus illegaal. In veel dictaturen worden er vaak nog wel schijnprocessen gehouden: oneerlijke processen waarbij de uitkomst al van tevoren vaststaat.

38% van de Nederlandse bevolking is voor de invoering van de doodstraf, omdat ze denken dat de doodstraf de maatschappij beschermt. Zelf vind ik van niet: de overheid heeft een soort voorbeeldplicht. Wanneer de overheid iemand ter dood veroordeeld is dat ook een soort moord: waarom zou je moorden om te laten zien dat moorden niet goed is?

Wat men ook vaak zegt, is dat de doodstraf veel goedkoper is dan iemand levenslang opsluiten. Uit onderzoek blijkt dat de doodstraf vaak veel duurder is dan iemand levenslang in de cel vasthouden. (Behalve wanneer er een peloton wordt opgesteld die een paar kilo loot in de daders zijn lichaam schieten, dit gebeurd nog in China, op plaatsen die geheim worden gehouden).

Ook zou een voorstander van de doodstraf kunnen zeggen dat de criminaliteit in een land verminderd wanneer de doodstraf word ingevoerd, ook dit is niet waar. Het is nooit bewezen of landen met de doodstraf minder criminaliteit hebben. Maar op nummer 1 staat, ondanks de doodstraf, nog altijd Amerika, met 22.000 moorden per jaar.

Kortom, mijn conclusie is dat de doodstraf een minpunt voor een goed land is, want:
- De doodstraf is onomkeerbaar.

- De dader leert niets van zijn eigen dood.
- De doodstraf komt niet overeen met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.
- De overheid geeft een slecht voorbeeld met de doodstraf.
- De doodstraf werkt niet tegen criminaliteit en kost veel geld voor de overheid.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.