Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Ecologie en economie van Rusland

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 2008 woorden
  • 3 juli 2008
  • 72 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
72 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. inleiding

1.1) Ligging van Siberië en geografie
Siberië is een verzamelnaam voor een gebied binnen Rusland dat ongeveer 10.006.400 km² groot is. Hiermee beslaat het zo’n 59% van het totale grondgebied van Rusland en zo’n 23% van geheel Azië.
Een paar belangrijke rivieren in Siberië zijn: Ob, de Jenisej, de Kolyma en de Lena. Ze monden allemaal uit in de Noordelijke IJszee.

De Ob vormt samen met zijn bijrivier de Irtysj één van de grootste riviersystemen ter wereld (lengte: 5.410 km, stroomgebied: 2.975.000 km²).
De Jenisej snijdt dit gebied in zuid-noordrichting en is de waterrijkste rivier van Rusland.

De Kolyma is een rivier die op de oostelijke grens van Siberië ligt. Met zijn 2.129 km is het een bescheiden riviertje in vergelijking met de andere drie.
En als laatste de Lena. De rivier ontspringt ten westen van het Baikalmeer en stroomt in hoofdzakelijk noordelijke richting naar de Laptevzee, een gedeelte van de Noordelijke IJszee.
Qua bergen gaat het landschap in stijgende lijn van west naar oost. Men verdeelt Siberië ruw in drie delen: West-Siberisch laagland (0-200m), Midden-Siberisch middenland (200-2000m) en Oost-Siberisch bergland (>2000m).

1.2) Klimaat in Siberië
In Siberië heerst er vooral een land- of continentaalklimaat. Dit is, in tegenstelling tot een zeeklimaat, een klimaat met extreem hoge temperaturen in de zomer (tot meer dan 30°C) en extreem lage temperaturen in de winter (tot -70°C). Het verschil tussen de laagste en hoogste temperatuur ooit gemeten bedraagt meer dan 100°C, dit is een wereldrecord. Door de gebergten ligt de temperatuur gemiddeld wat hoger in West- dan in Oost-Siberië. De grond is er zo’n 10 maanden bevroren (= permafrost).

1.3) De bodem
Siberië heeft veel rijkdom in de bodem. Er is namelijk veel aardolie en aardgas te vinden. Ongeveer 78% van de aardolie en 84% van het aardgas van Rusland komt uit het West-Siberisch bekken. Rusland voert voornamelijk uit aan de voormalige Sovjet-Unie en het GOS (Gemenebest van Onafhankelijke Staten), maar ook aan Europa.

1.4) Bevolking
Rusland heeft voor het moment te kampen met een daling van het bevolkingsaantal. Dat wil zeggen dat het verschil tussen het geboortecijfer en het sterftecijfer negatief is. Nu zijn ze met ongeveer 147 miljoen mensen. Dit lijkt veel, maar het is weinig in vergelijking met het landoppervlak. De bevolkingsdichtheid bedraagt maar 9 inw/km². De bevolking is ook niet goed verdeeld over het land. Dat is omdat het in het Oosten slecht wonen is door het reliëf en het klimaat. De grootste steden liggen in het westen (bv. Moskou en St. Petersburg). In Moskou alleen al wonen meer dan 10 miljoen inwoners.

2. Ecologische problemen

2.1) Aardolie en aardgas
Vooral de aardolie en het aardgas zorgen voor ecologische problemen in Siberië. Om het vervoer van de grondstoffen te regelen, koos de overheid om pijpleidingen aan te leggen. (treinsporen konden niet wegens een te kleine bevolkingsdichtheid, dus het zou niet renderen. En waterwegen konden ook niet omdat ze te lang bevroren zijn. => zie inleiding).

De grond is in Siberië tien maanden lang bevroren. Als in die twee maanden de grond ontdooit, is het daar een groot moeras. Een gevolg daarvan is dat de grond verzakt en de pijpleidingen dus kraken! In de winter zijn er ook rukwinden tot 180 km/u. Er waaien regelmatig pijpleidingen van hun steunpunten. In 2000 alleen al waren er 27.000 lekken. Dat is goed voor een oppervlakte van 20.000 km² met uitgestroomde aardolie. Meer dan 10 miljoen ton dringt in de bodem en spoelt in de rivieren. Die nemen de aardolie mee tot in de Noordpoolzee. Het is dus een probleem op wereldlijk vlak!
Ook voor de bevolking is het een ramp. Zij werken nog in de primaire sector, wat wil zeggen dat ze leven van visvangst en de jacht. Dit is ook hun bron van inkomsten. Door de vervuiling van de rivieren, verdwijnen de vissen en wordt hun enige bron van inkomen afgepakt.
De overheid ziet het niet zitten om de leiding te herstellen, want het herstellen kost meer dan het verlies van de aardolie. Men verzamelt alle olie in vijvers en verbrandt het en heel soms wordt het geraffineerd en terug in de leiding gepompt wat voor het milieu het beste is.

2.2) Het kappen van het grootste taigawoud in de wereld
Rusland bezit het grootste taigawoud van de wereld (54% van alle naaldwouden). Het grootse deel ervan ligt in Siberië. De Russische overheid zag brood in dit woud en is het van plan te verkopen aan privé-particulieren die er dan mee mogen doen wat ze willen. Naar schatting zou het zo’n 150 miljard euro opleveren. Maar Greenpeace zegt dat de gevolgen, als men het woud wegkapt, veel meer zouden kosten.
Ook hier is het dus een probleem op wereldlijk vlak, want als het woud verdwijnt dan zal de luchtkwaliteit zeer sterk dalen. Wetenschappers denken ook dat het woud een grote invloed heeft op het klimaat.
Voor de bevolking in de primaire sector is dit ook een ramp. Zij geraken nu, na de visvangst, ook de jacht kwijt, aangezien de bossen privé-domein worden. De mensen zoeken dan maar troost in drank wat dan weer als gevolg heeft dat er in Rusland het meeste drankmisbruik heerst.

2.3) Kernenergie
Als men dit woordje hoort samen met de context Rusland, denkt iedereen meteen aan de ramp in Tsjernobyl (grens Oekraïne) op 26 april 1986. Sindsdien weet iedereen hoe slecht het gesteld is met de kerncentrales van Rusland. Maar Rusland wil geen geld uitgeven aan de renovaties omdat er een te duur prijskaartje aan vast hangt. Nu is er ook nog een wetswijziging goedgekeurd die het mogelijk maakt om buitenlands hoog nucleair afval (tot 20 000 ton) op Russisch grondgebied op te slaan.
Aangezien kerncentrales in slechte staat invloed hebben op de lucht, is ook dit een probleem op wereldlijk niveau. Er moet dringend iets gebeuren aan die centrales. Greenpeace heeft berekent dat wanneer men de pijpleidingen voor aardgas en aardolie zou herstellen en aan de internationale normen zou laten voldoen, dat er genoeg energie zou zijn om 29 kerncentrales te sluiten.

Ook voor de bevolking was/is dit weer een reusachtige ramp. Uit studies is gebleken dat het aantal mensen met kanker (vooral longkanker) reusachtig veel gestegen is. Ook het aantal baby’s met een lichamelijke handicap is de lucht ingegaan.

3. Economische problemen

3.1) HDI (human development index)
In tegenstelling tot wat velen denken, is de economie in Rusland, zoals in heel Azië trouwens, in volle bloei! Hiernaast is een afbeelding van de HDI uit het jaar 2004. Nogeens daaronder vind je een kaart van de HDI in het jaar 2003. Hier kan je zien dat Rusland er goed op vooruit is gegaan! Het geel is donkerder geworden en hoe donkerder, hoe hoger de HDI.
De HDI is een studie van de verenigde naties (VN) waarbij men voornamelijk armoede (levensstandaard), onderwijs en analfabetisme (kennis) en levensverwachting (gezondheid) bestudeert.
3.2) De economie in Rusland
Op dit moment groeit de economie in Rusland in stijgende lijn. Dit is niet altijd zo geweest.
Er was een economische crisis na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie eind 1991. Het Russische beleid probeerde alles om de economie terug te laten bloeien.

Pas in 1997 waren er de eerste tekenen van een economisch herstel. Toch kwam het nog niet goed. Het land was in feite failliet en de roebel (Russische munteenheid) werd gedevalueerd.
In 1998 kwam de economie pas echt op gang. En dit dankzij de lage koers van de roebel (1EUR is ongeveer 36.5 RUB). Omdat het goedkoop was in rusland nam export toe en dit was gunstig omdat de grondstoffen hun belangrijkste producten waren en tot op vandaag uitgegroeid zijn tot de stam van de Russische economie.
Toch blijven de problemen in Rusland zeer groot. De economische wetgeving wordt nauwelijks nageleefd of gehandhaafd, belastingen betalen is eerder een uitzondering dan een regel, corruptie en misdaad zijn er zeer hoog waardoor buitenlandse investeerders worden afgeschrikt, een sociaal vangnet bestaat er niet (30% van de Russen zou in

koers van de euro ten opzichte van de Russische roebel eind 2006 onder de armoede grens leven) en de schade door de economische activiteiten aan het milieu zijn enorm. Hier komt nog eens bij dat hooggeschoolde Russen het land verlaten en zich in het buitenland gaan vestigen. Ook de werkloosheid schommelt nog rond de 10%.

3.3) De bevolking en de economische groei
• Primaire sector
Circa 32% van het grondgebied in Rusland kan gebruikt worden voor de landbouw. Andere gebieden zijn vervuild of gedurende lange tijd bevroren. Er wordt vooral graan gekweekt in Rusland. Maar ondanks de stijgende groei van de productie, kan de landbouwsector niet aan de vraag van de bevolking voldoen. Daarom is een buitenlandse import noodzakelijk. Ongeveer 13% van de bevolking is actief in de agrarische sector.
Ook de visserij is een belangrijke vorm van inkomsten en werkgelegenheid. De visproductie in Rusland is goed voor om en bij de 25% van de wereldproductie van verse en diepgevroren vis. De visconsumptie per persoon in Rusland is ongeveer 23kg per jaar.
Zoals al eerder vermeld is, is de bosbouw ook een belangrijke sector voor Rusland. Het bezit namelijk het grootste taigawoud van de hele wereld, maar de houtwinning gebeurt zeer inefficiënt. Het meeste hout wordt dan ook nog eens illegaal gekapt waardoor er geen belastingen op geïnd worden.

• Industrie
De industrie bood in 2000 werk aan ongeveer 30% van de bevolking. De voornaamste industriegebieden zijn rond Moskou en het Oeralgebied. Er zijn verschillende soorten industrie in Rusland. De ene al wat belangrijker dan de ander.

o Machine-industrie
Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is deze sector enorm teruggevallen. De laatste jaren neemt de machineproductie weer terug toe door de toenemende vraag naar machines. Maar zoals bij de landbouw kan ook de productie van machines niet voldoen aan de vraag. Er worden dus redelijk wat machines geïmporteerd. Een andere reden om machines in het buitenland te kopen is de lage kwaliteit van de Russische machines.

o Auto-industrie

De Russische auto-industrie staat wereldwijd op de twaalfde plaats, ondanks het feit dat er niet veel auto’s zijn in Rusland. Al neemt dit wel toe. De belangrijkste producent van personenauto’s in Rusland is AvtoVAZ, beter bekent bij ons als Lada. 70% van de auto’s in Rusland zou een AvtoVAZ of een Lada zijn. Omdat ook in deze industrie de productie niet hoog genoeg is, betreden Westerse en Amerikaanse merken de Russische automarkt.

o Chemische-industrie
Ook deze industrie kent een grote groei door de toenemende vraag van zowel binnen- als buitenland. Er wordt kunstgras, synthetisch rubber, fiberglas, verf, vernis en eindproducten voor de landbouw-, transport-, gezondheids- en bouwsector geproduceerd. Deze sector is veelbelovend in de toekomst. Vooral hier zit veel groeimarge in.

3.4) Toerisme in Rusland
Rusland heeft ook veel mogelijkheden in de toeristische sector omdat alle factoren voor een toeristische uitbouw aanwezig zijn. Vooral het Europese deel. Er is natuurschoon, culturele rijkdommen, historie… Maar er is ook nog veel werk om de toeristen er ten volle van te laten profiteren. Zo zijn er te weinig hotels voor de middenklasse en er moet nog gewerkt worden aan serviceverlening naar Westerse maatstaven.

De wereld toerisme organisatie verwacht dat toerisme naar Rusland ongeveer 10% per jaar zal groeien. In 2003 kreeg Rusland zo’n 22 miljoen toeristen op bezoek. Er gaan ook ongeveer evenveel Russen naar het buitenland. Alleen geven de Russen meer uit in het buitenland dan toeristen in Rusland. Het netto resultaat is dus negatief.

De grote trekpleisters van Rusland zijn voornamelijk Moskou en St.-Petersburg. Ook een ritje met de Trans-Siberische spoorlijn brengt geld op.

4. Slotconclusie
Rusland is een groeiend land waar alle factoren aanwezig zijn om een belangrijke rol te spelen in de wereld. Ze hebben vele belangrijke grondstoffen (hout, olie, ertsen…) in hun bezit die ze aan enorm lage prijzen kunnen verkopen, de toeristische sector kan ook uitgebreid worden dankzij de vele culturele evenementen …
Indien het bestuur wat verstandiger zou handelen (denk maar aan de kapotte pijpleiding), zou het groeiproces nog versneld en verbeterd kunnen worden. De Russische maatschappij is eigenlijk het land naar een dal aan het helpen. Ze verkopen hun prachtige taigawoud, ze springen kwistig om met aardolie en –gas, ze hebben verouderde kerncentrales…
Rusland in het algemeen is een land waar alle factoren aanwezig zijn om een wereldmacht te worden. Moesten de bestuurders in de toekomst wat meer aan het volk en het land denken dan aan hun eigen, dan zit er een mooie toekomst voor Rusland te wachten.

REACTIES

B.

B.

leuk handig

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.