Bloemenveiling Naaldwijk

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 3e klas vwo | 611 woorden
  • 3 juni 2008
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 6
16 keer beoordeeld

Inleiding

Deelvragen:
- Hoe komen de bloemen in Naaldwijk terecht?
- De klok
- Waar gaan de bloemen na de veiling naartoe?
- Hoe was de bloemenveiling in Naaldwijk vroeger?
-
Hoofdvraag: Waarom wordt de bloemenveiling in Naaldwijk steeds groter?

Inleiding

Iedereen koopt zijn bloemen bij de bloemist, maar waar halen zij de bloemen vandaan? Dit gaan wij uitzoeken. Hiervoor hebben wij de bloemenveiling in Naaldwijk onderzocht. Omdat deze bloemenveiling zo dichtbij is en waarschijnlijk halen de bloemisten in onze omgeving de bloemen hier vandaan. Bij ons onderzoek kwamen we erachter dat de bloemenveiling eigenlijk best wel groot is en nog groeit ook. Wij willen weten hoe dit komt. Dit doen we doormiddel van onze deelvragen.

Hoe komen de bloemen in Naaldwijk terecht?

De bloemen komen uit alle delen van de wereld. De kwekers brengen hun bloemen naar de veiling, door middel van treinen, vrachtwagens, boten en zelfs vliegtuigen. De bloemen worden in de aankomst hal gebracht en ze worden veilingklaar gemaakt. Netjes neerzetten en de klasse bepalen. Dit gebeurt de middag, avond en nacht voor het veilen. In de aankomst hal worden alle bloemen gesorteerd en neer gezet. De bloemen worden dan gecontroleerd op kwaliteit, dit gebeurt door de keurmeester. Als de kwaliteit niet goed is kunnen de bloemen niet verkocht worden voor de eerste prijs klasse. Die worden dan voor een lagere klasse verkocht. Vlak voor dat de veiling om 6.00 begint worden de bloemen op een rails gezet als een soort trein. De bloemen komen dan een voor een langs. De kopers kunnen dan zien wat ze kunnen kopen.


De klok

De bloemen worden verkocht door middel van de klok. Op de klok kun je de prijs zien van bloemen, de hoeveelheid en de klasse. De prijs verandert steeds van duur naar goedkoop en weer naar duur. Je moet als koper op het goede moment op de knop drukken, zodat je de bloemen voor een redelijke prijs kan kopen. Je moet ook wel snel zijn, want anders drukt een andere koper eerder op de knop en zijn de bloemen al verkocht. Later worden de bloemen verdeeld in de distributiehal en kun je ze ophalen.

Waar gaan de bloemen na de veiling naartoe?

Na het veilen met de klok kunnen de kopers zelf de bloemen verwerken. Ze maken er bijvoorbeeld mooie boeketten van. Kleine kopers krijgen een verwerkingsruimte toegewezen. Als grote koper kun je een speciale box huren. Waar je dan de bloemen kunt verwerken. Dan zijn de bloemen klaar om verkocht te worden en gaan ze naar de bloemisten.

Hoe was de bloemenveiling in Naaldwijk vroeger?

De bloemenveiling in Naaldwijk is opgericht in 1923 onder de naam CWS (centrale westlandse snijbloemenvereniging). Er waren toen 75 kwekers lid. Het was erg klein, want er werd maar met een klok geveild. De omzet van de eerste veildag was 304,59 gulden. Best veel. 1931 werd besloten het coöperatiever te maken. Daarom de naam CCWS (coöperatieve centrale westlandse snijbloemvereniging). Het gebouw werd toen naar de dijkweg in Honselersdijk verplaatst en daar staat het nog steeds. In 1971 kwamen voor het eerst buitenlandse bloemen via de klok geveild. Ook kwamen er nog twee klokken bij in 1976. In 1983 werd de naam veranderd in de bloemenveiling Westland en groeide het steeds meer. Sinds 1987 is de bloemenveiling Westland bij Flora Holland gaan horen.

Waarom wordt de bloemenveiling in Naaldwijk steeds groter?

Als we onze deelvragen doorlezen snappen wij hoe het komt dat de bloemenveiling in Naaldwijk sterk groeiend is. Door de kwekers uit binnen en buitenland is de bloemenveiling sterk gegroeid de afgelopen jaren. De bloemenveiling Naaldwijk is bij Flora Holland gaan horen. Ze zijn daardoor op een grote internationale markt gekomen. De uitbreidingsmogelijkheden hebben bloemenveiling Westland ook tot een grote groei gebracht.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.