Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zwart gat

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vmbo | 2008 woorden
  • 27 mei 2008
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
39 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Het zwart gat

Ik doe mijn opstel over het zwart gat omdat ik altijd al gefascineerd was door de ruimte ik vind het persoonlijk ook leuk om over te vertellen maar het is wel moeilijk om alle moeilijke woorden die er bijvoorbeeld in onze encyclopedie staan te vertalen naar wat makkelijkere zinnen dus ik hoop dat dat gelukt is.

WAT WORDT VERONDERSTELT ONDER HET ZWART GAT? (HOOFDVRAAG)

Op de hoofdvraag word op het eind antwoord gegeven.

WAARUIT WORDT VASTGESTELD DAT HET ZWART GAT BESTAAT?


DEELVRAAG 1:
Het mogelijke bestaan van een zwart gat word gehaald uit een theorie die bedacht is door Albert Einstein de theorie die hij bedacht heeft wordt tot op de dag van vandaag nog altijd gebruikt. Volgens deze theorie zit het zwart gat in een evenwichtstoestand dat betekend dat het in een toestand zit waar het ook in blijft maar het zit ook niet in een gravitatie collubs (zwaartekracht instorting) dat betekend dat bijvoorbeeld ineens de zwaarte kracht wegvalt of dat bijvoorbeeld een kubus ineens rond word dus je kunt zeggen dat de huidige wetten der natuur niet meer geldig zijn in het zwarte gat.

HOE IS HET ZWART GAT ONTDEKT?

DEELVRAAG 2:
In het begin werd het bestaan van een zwart gat alleen vastgesteld op theoretische gronden dus deze waren niet zeker.
Aangezien fotonen (elektromagnetische straling bijvoorbeeld licht) bij bewegingen tegen een zwaartekrachtveld kracht verliezen, dus ook bij de aarde, zou bij zeer sterke zwaartekracht helemaal geen kracht meer overblijven dus ook geen licht daarom is een zwart gat zwart.

IS ER IETS DAT AAN HET ZWART GAT KAN ONTSNAPPEN?

DEELVRAAG 3:
Kort samengevat: nee
Omdat de snelheid van normale objecten dus ook licht niet sneller kunnen gaan dan het licht als je er aan zou kunnen ontsnappen zou je minimaal sneller dan het licht moeten kunnen reizen.

HOE ONTSTAAT EEN ZWART GAT?

DEELVRAAG 4:
Een zwart gat ontstaat als een zware ster dooft, een ster kun je zien als een enorme verzameling atoombommen die constant ontploffen alleen de zwaartekracht zorgt ervoor dat alles bijeen blijft (dan is er spraken van een evenwichtstoestand), maar als de ‘brandstof’ van de bommen op is dan houd niets de zwaartekracht nog langer tegen (dus dan is de ster uit een evenwichtstoestand) en krimpt de ster, de ster word steeds heter en heter en heter tot het een supernova veroorzaakt dat is een van de grootste ontploffingen in het hele universum, de ster vlamt dan op met de kracht van honderden miljoenen zonnen tot meer dan een miljard zonnen, daardoor verliest de ster het grootste deel van zijn materie en de kern van de ster blijft over daarvan is de zwaarte kracht zo groot dat zelfs het licht er niet aan kan ontsnappen.

WAT GEBEURT ER ALS IEMAND IN EEN ZWART GAT ZOU VALLEN?


DEELVRAAG 5:
In de eerste instantie dus op het begin als er al geen ontkomen meer aan is dan merk je er nog niets van omdat je in een vrije val bent (naar het zwart gat) je bent dan nog gewichtloos, pas als je dichterbij het zwart gat komt dan begin je het te merken je kunt bijvoorbeeld in je ruimteschip (met de voeten in de richting van het zwart gat want daar komt de zwaartekracht vandaan) gaan staan.
Doordat je voeten dichterbij het zwart gat zijn dan je hoofd word er net iets harder aan je voeten getrokken dan aan je hoofd en word je iets uitgerekt als je dan nog dichterbij komt dan zul je samen met je ruimteschip uit elkaar gescheurd worden. Vreemd genoeg zie je als je naar het zwart gat kijkt niets behalve dat sommige lichten vervormd worden en een grootte zwarte vlek.

ALS EEN STER EXPLODEERT, WORDT HET DAN ALTIJD EEN ZWART GAT?

DEELVRAAG 6:
Nee, een ster die explodeert hoeft niet altijd een zwart gat te worden maar kan ook een neutronenster worden, een neutronenster bevat (voor zover bekend) de meest samengeperste materie die er in het hele heelal bestaat wat voor een soort materie dat is is voor zover onbekend. Als de sterkern niet zo zwaar is als 2 a 3 zonmassa’s dan bevat de kern niet genoeg zwaartekracht om een zwart gat te vormen, het kan ook een witte dwerg worden die koelen langzaam af.

ZIJN ER VERSCHILLENDE SOORTEN ZWARTE GATEN?

DEELVRAAG 7:
Er zijn vier verschillende soorten van zwarte gaten:

1. Miniatuur zwarte gaten. Dit soort is heel klein en kunnen een afmeting hebben van 10 – 35 meter

2. Stellaire zwarte gaten. Dit zijn zwarte gaten met een massa van 5 tot 100 zonnemassa’s en zijn ontstaan uit een supernova van een zware ster.

3. Middeltypen. Dit soort zwarte gaten hebben een massa van 500 tot 1000 zonnemassa’s. De massa bedraagt ongeveer 500 zonmassa’s.

4. Superzware zwarte gaten. Dit zijn zwarte gaten met een massa van meer dan een miljoen zonnemassa’s. Ze worden aangetroffen in de centra van melkwegstelsels. Na een tijd kan zo een zwart gat helemaal ‘verdampen’.


KUNNEN ZWARTE GATEN VERDWIJNEN?

DEELVRAAG 8:
Zwarte gaten slokken alles wat ze tegenkomen op, daardoor worden ze nog zwaarder en dus groter. Toch verdwijnen zwarte gaten ook weer, omdat ze verdampen. Door de straling die het zwarte gat afgeeft is het zwarte gat een keer weg. Door de afgifte van die straling verliest het zwarte gat gewicht (dat komt vooral doordat het zwarte gat energie verliest door het omzetten van deeltjes in ruimte.) Het gat wordt daardoor kleiner. Hoe kleiner het wordt, hoe meer straling het afgeeft en daardoor wordt het weer kleiner. Deze straling wordt Hawking straling genoemd, naar Stephen Hawking die het heeft bedacht. Aan het einde van zijn ‘leven’ (in de laatste seconde) verliest het al z’n energie, die hetzelfde is als een miljard waterstofbommen van 100.000.000.000 kg (een megaton). Na die uitbarsting is het zwarte gat er niet meer.

HOE IS EEN ZWART GAT OPGEBOUWD?

DEELVRAAG 9:
Aan de boven- en onderkant van een zwart gat zitten gasfonteinen (ander woord: Jets). Die gasfonteinen zijn ontstaan doordat er deeltjes van het zwarte gat naar boven en onder zijn geduwd. Zo zijn dus de gasfonteinen ontstaan en opgebouwd.
Accretion Disk (enorme schijf om het middelpunt van een zwart gat, dat zijn alle materie die rond een zwart gat zweven). Omdat de gasfonteinen veel materie aantrekken door middel van de hoge zwaartekracht wordt die Accretion Disk heel heet. En het middelpunt van een zwarte gat wordt ‘Event Horizon’ genoemd. Tot daar kan het materie nog ontsnappen. Dus als het daarvoor bij is dan is het weggezogen. Het maakt vanaf dan deel uit van het zwarte gat.

WAT GEBEURT ER ALS EEN STER TE DICHT IN DE BUURT VAN EEN ZWART GAT KOMT?
DEELVRAAG 10:
Als een ster in de buurt van een zwart gat komt dan word het door de zwaartekracht van het zwart gat aangetrokken.
Wanneer het dichtbij genoeg is gaat het zwart gat zich “voeden” dit betekend dat het zwart gat letterlijk de ster opzuigt.

WAT GEBEURT ER ALS 2 ZWARTE GATEN ELKAAR AANTREKKEN EN SAMENSMELTEN?

DEELVRAAG 11:
Als twee zwarte gaten samensmelten dan ontstaat er een enkel zwart gat. Dat nieuwe zwarte gat gedraagt zich net zo als elk ander zwart gat met dezelfde massa, elektrische lading, en draaiing, ongeacht hoe het ontstaan is. Je kunt aan een zwart gat niet zien hoe het ontstaan is (maar in sommige gevallen wel aan zijn omgeving).

Als twee zwarte gaten dicht bij elkaar komen dan zullen daar sterke zwaartekrachtsgolven vandaan komen, die wij in de nabije toekomst misschien zullen kunnen meten. Als er nog wat gewone materie rond een of beide zwarte gaten draaide, dan zal die tijdens het samensmelten waarschijnlijk hele sterke röntgenstraling en gammastraling uitzenden die wij kunnen meten met satellieten die rond de Aarde draaien.

VANAF WANNEER KUN JE NIET MEER AAN EEN ZWART GAT ONTSNAPPEN?

DEELVRAAG 12:
Als je de Schwarzschild-straal ben gepasseerd dan kun je niet meer terug en kun je dus niet meer ontsnappen aan het zwart gat.
De schwarzschild-straal word ook wel de waarnemingshorizon genoemd en als je die gepasseerd bent ben je van buitenaf niet meer te zien want vanaf daar is niets meer te zien.

ZIJN ER VERWANTEN AAN EEN ZWART GAT?

DEELVRAAG 13:
Volgens sommige geleerden bestaan er ook oergaten deze zijn niet door een supernova ontstaan maar deze waren er al in het begin van het ontstaan van het heelal.
Volgens een andere theorie bestaan er ook witte gaten deze zijn net het tegenovergestelde van een zwart gat ze trekken niets aan maar stoten het juist af, deze 2 zijn helaas meer sciencefiction dan werkelijkheid maar het is ook niet bewezen dat ze niet bestaan.

WIE ZIJN DE ONTDEKKERS VAN HET ZWART GAT?


DEELVRAAG 14:
Einstein heeft voorspeld dat er een indrukwekkende, nauwelijks voor te stellen vlek in het heelal was waar alle omringende materie naar toe wordt gezogen en waaruit niets kan ontsnappen. John Wheeler, een hoogleraar aan de universiteit van Princeton, noemde zo’n plek een zwart gat die naam werd voortaan altijd gebruikt. In de jaren ‘60 heeft Wheeler onderzoek gedaan en na vele berekeningen ontdekte hij dat zwarte gaten echt konden bestaan. Dit bewees niet dat ze echt bestonden, maar dat het theoretisch mogelijk was. In de Texas-conferentie in 1963 werd voor het eerst veel aandacht geschonken aan zwarte gaten. Niet lang na de Texas-
conferentie maakte Roger Penrose berekeningen over de ineenstorting van materie onder invloed van zwaartekracht. Hij toonde aan dat de ineenstorting van materie volgens de principes van Einstein niet alleen theoretisch klopte in sommige gevallen, maar ook dat het gevolg van Einstein’s principes was dat deze ineenstortingen ook echt moesten plaats vinden en zouden eindigen met samendrukken van aanwezige materie in oneindig dicht punt. Hij noemde dit punt een singulariteit. Een singulariteit is een bijzondere gebeurtenis waarvoor de geldende wetten der natuur niet meer geldig zijn. Hij vroeg natuurkundige te accepteren dat juist die wetten waarmee de materie en de aarde van het heelal toen konden worden begrepen op te heffen en ongeldig te laten worden.

KAN ONZE ZON OOIT EEN ZWART GAT WORDEN?

DEELVRAAG: 15
Nee, de zon kan geen zwart gat worden als de zon dooft (dat duurt nog ongeveer 5 miljard jaar) dan wordt het een witte dwerg deze dooft langzaam tot een zwarte dwerg het afkoelen daarvan duurt tientallen miljarden jaren in beslag maar aangezien ons heelal nog maar 14 tot 15 miljard jaar bestaat bestaan er nog geen zwarte dwergen.

WAT GEBEURT ER ALS ONZE ZON OM DE EEN OF ANDERE REDEN TOCH EEN ZWART GAT WORD?

DEELVRAAG: 16
Als onze zon een zwart gat zou worden dan koelt het hier op aarde af tot -273 graden Celsius (0 Kelvin) dan bevriest alles zelfs de lucht dus het leven op aarde word sowieso al onmogelijk, hoewel je zou denken dat onze planeet en de andere planeten rond de zon zo in het gat gezogen zouden worden gebeurt dit niet alle planeten blijven in de zelfde baan in het zonnestelsel van ons.

KAN DE MENS EEN ZWART GAT MAKEN?

DEELVRAAG: 17
Ja, wetenschappers hebben 14 jaar aan een project gewerkt en hebben er acht miljard dollar in gestoken het is een machine die deeltjes versnelt en zo een zwart gat zou kunnen veroorzaken gelukkig is deze nooit in werking gesteld want ander zou dit kleine zwart gat de aarde ‘op kunnen eten’.


ANTWOORD OP DE HOOFDVRAAG: wat word veronderstelt onder het zwart gat?

Het zwart gat is een object in de ruimte dat ontstaan is uit een grote zware ster en is iets waarvan de zwaartekracht zo groot is dat zelfs licht er niet aan kan ontsnappen. Er zit een schwarzschild-straal omheen vanaf daar kun je niet meer ontsnappen.

Bronnen die ik heb gebruikt voor het opstel:
http://staff.science.uva.nl/~dcslob/lesbrieven/michiel/Zwartgat.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwart_gat
encyclopedie van thuis
http://www.scholieren.com/werkstukken/6559
http://zonnestelsel.2bwebbed.nl/dvraag4.asp
http://barcelona2006.nl/waarnemingen.htm
http://www.scholieren.com/werkstukken/13677

Ik vond het erg leuk om dit werkstuk te maken ik vind het onderwerp dat ik gekozen vrij moeilijk maar ik hoop dat het gelukt is om alles goed uit te leggen als ik nog een verslag zou moeten maken dan zou ik weer iets uit de ruimte kiezen omdat ik nu nog veel meer geïnteresseerd ben in het heelal.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.