Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Roken

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas havo | 508 woorden
  • 6 mei 2008
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
16 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Roken.

Roken is zeer problematiek.
Het stelt vragen zoals ‘Moet het toegelaten worden op kantoor, in de fabriek, in de bedrijfskantine, op scholen, in de disco’s en cafés, in huis, in het openbare vervoer en buiten of in de open lucht?’ en nog meer vragen zoals ‘Mogen ziekteverekeraars van rokende mensen hogere premies vragen? En mogen ziekenhuizen bij hartoperaties niet- rokers voor laten gaan?’ enz.
Er zijn veel mensen die voor en tegen roken zijn, dus ontstaat er de rookproblematiek.

Wat moeten we dan aan de rookproblematiek doen?

Rookproblematiek

Misschien kunnen ze de accijns op rookwaar nog verder verhogen of extra belasting aanvragen Dat is een idee, maar natuurlijk zijn de prijzen al zoveel keer verhoogd, dat je het toch niet eindeloos kan verhogen.

Toelaatbaarheid in vraag.

Natuurlijk is het al in Nederland verboden om te roken in de werkruimte (op kantoor), in de fabriek, bedrijfskantine, op scholen en in de openbare vervoeren zoals bussen, trammen en treinen, behalve in de roken-sectie van de treinen. Dan kan mensen zonder hinder of overlast van tabaksrook, ongestoord verder met hun leven gaan. De rokers willen natuurlijk blijven roken in de treinen, bussen, op het kantoor en in sommige gevallen op school. Maar natuurlijk kunnen ze er niks aan doen want het is al de wet.
Wat je in je huis doet is privé, dus als je wilt roken is het jouw beslissing, maar er blijft dan nog die probleem over roken in de disco’s, cafés en openlucht.
Het probleem met cafés is dat roken en cafés onlosmakelijk met elkaar verbonden lijken te zijn. In restaurants is het terecht, echter in cafés hoort het gewoon thuis. Je gaat toch naar een café om te ontspannen? Nou, daarbij gaat een bier en een stokje sigaret samen in hand.
Disco’s aan de andere hand ga je om lekker te dansen. Het is hinderlijk als je zit te dansen en helemaal in de tabaksrook stikt. Er worden tegenwoordig maatregelen genomen om speciale secties te maken, met ventilatie systeems voor de rook, waarin je op je gemak kan blijven roken. Dus misschien in de toekomst zijn we af van die hinderlijke stank als je naar de disco gaat.
Wat betreft, roken in open lucht, kun je vrij je gang gaan. Het is wel zo dat je misschien door iemand gevraagd zou worden om het uit te doen, maar het is niet eenmaal verboden dus je kan vrij je gang gaan.

Ethische vragen.

Wat betreft de ethische vragen zij er geen antwoorden erop, alleen maar meningen.

Deze vragen zullen nog lang gedebatteerd worden want het is niet iets dat je zomaar op kan lossen. Wat mijn mening betreft vind ik dat het een belachelijk idee is om een hogere premies aan te vragen van rokende mensen en waarom zouden we niet-rokende mensen voor laten gaan voor een hartoperatie?
De eenvoudigste oplossing is gewoon de Eerst gekomen-Eerst gediend methode waarbij je je naam op een lijst zet en op jouw beurt wacht of je nou een niet-roker of roker bent.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.