Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Koning Willem Oranje,1,2,3

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 1540 woorden
  • 22 april 2008
  • 135 keer beoordeeld
Cijfer 6
135 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Willem van Oranje
Prins Willem van Oranje is geboren op 14 april 1533. Hij had maar liefst 15 kinderen en 4 vrouwen.
Zijn oom was prins van een klein landje in Frankrijk, maar had zelf geen kinderen daarom gaf hij zijn erfenis (prins van Oranje) door aan Willem van oranje.
Op 19 juli 1551 trouwde prins Willem van Oranje met Anna van Egmond van Buren. In die tijd trouwde men alleen als het in hun voordeel was en dat was het ook: door dit huwelijk vergroot Willem van Oranje zijn macht in de Nederlanden.
Omdat hij trouwde met Anna, kreeg hij het bestuur over Holland, Utrecht en Zeeland in zijn handen. Er zat een maar aan, hij moest streng katholiek worden opgevoed.

Dit betekende dat hij naar een streng katholieke school in Brussel moest en elke dag 1x naar de kerk. Hij moest hiervoor verhuizen.
Willem was 18 jaar en hij krijg de titel, Kolonel in de Orde van Oranje Nassau.
Toen Karel V af trad, gaf hij een stukje van zijn land (Holland, Utrecht en Zeeland ) aan de 18 jarige Prins. De rest van zijn rijk ging naar Filips 2de.
Hij woonde in Spanje en was Katholiek, streng katholiek, zelfs niks aan de hand zou je zeggen. Maar hij ging iets te ver. Hij vond dat iedereen die niet katholiek was:
• Gevangen genomen moest worden
• Gemarteld
• En als het kon gedood
Willem van Oranje Nassau had nu een groot probleem, want Nederland was protestants en niet katholiek Dus stuurde hij een groot leger onder aanleiding van de Hertog van Alva
Willem ziet zich gedwongen om te vluchten naar Duitsland.

In 1568 brengt Willem een leger bij elkaar en valt de Nederlanden binnen. Bij gebrek aan steun van zijn landgenoten, wordt hij echter al spoedig verslagen door het Spaanse leger
Na zijn nederlaag tegen Alva vestigt de prins zich in Enkhuizen. In 1572 komen de provincies Holland en Zeeland, onder leiding van Willem van Oranje, succesvol in opstand tegen de Spaanse onderdrukking.


Maar Filips had ook een ander plan.
Degene die Willem van Oranje Nassau doodde die krijgt 25.000 gulden dat is voor die tijd heel veel geld, dus er is voor dat geld wel iemand te vinden.
Daarom werd Willem van Oranje op 10 juli in Delft op het prinsen hof vermoord door
Balthazar Gerards, Een fanatieke katholiek
Al aan denken van de moord zijn de kogel gaten nog in de muur te bezichtigen in de oude kerk van Delft
Op 3 augustus 1584 wordt Willem van Oranje Nassau begraven in de Nieuwe Kerk ( Delft )

Maar na Willem van oranje had Nederland het gehad met koningen
Dus werd Nederland een republiek
Maar de gene die dan toch aan de macht waren moesten wel Familie zijn van Willem van Oranje. En die mensen heten toen geen President maar Stad houder
Ongeveer 250 jaar later wou Nederland wel weer een koning en kwam Willem 1 aan de macht

WillemI
Willem Frederik werd in 1772 geboren. Hij was de zoon van Willem V die was stad houder. Hij was getrouwd met Wilhelmina van Pruisen. Willem leefde in de 18de eeuw en was koning over Nederland België en Luxemburg (de Benelux ). Maar voor hij dat was moest hij vluchten naar Engeland voor de Fransen. Na 18 jaar kwam hij pas terug naar Nederland. In Londen was hij per brief uitgenodigd als "Soeverein vorst" (onafhankelijke vorst). Willem aanvaardde de uitnodiging en ging met een Engels fregat naar Nederland (Scheveningen). Twee jaar later maakte Willem 1 een Oproepwet (dienstplicht) en de persvrijheid werd in werking gesteld.
Op 16 maart 1815 nam Willem I pas de naam Koning der Nederlanden aan. Hij werd ook, Hertog van Limburg en Groothertog van Luxemburg.

Een nieuwe grondwet werd opgesteld, het Zuiden werd verplicht samen te gaan met het Noorden, zo ontstond het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Willem was tevreden met zijn machtsuitbreiding. Maar zijn onderdanen, zowel in Noord als Zuid, stonden niet te popelen. Zij wilden helemaal niet samen met elkaar.

Voor de koning werd een nieuw Koninklijk paleis in Brussel gebouwd. Willem I beschikte ook over het Kasteel van Laken, het Huis ten Bosch, Paleis Soestdijk, Paleis het Loo, Paleis Noordeinde, en het Paleis op de Dam.
De taal van het hof was Frans en de wetten werden in het Frans en het Nederlands geschreven

De Prins, Willem I had ook geld, hij maakte handelswegen, daar door groeide zijn vermogen.
In 1815 werd zijn vermogen geschat op 10 miljoen en 25 jaar later geschat op 200 miljoen gulden, het twintigvoudige.
Hij maakte werk van de invoering van het metrieke stelsel. Dat wordt nu nog steeds in gebruikt!

Willem had er voor gezorgd dat België bij Nederland kwam maar de Wallonië verzette zich en kwamen in op stand. De Fransen hielpen en, dit had we degelijk invloed op Willem.
Op 7oktober1840 deed Willem I afstand van de troon.

Willem II

Den Haag, 6 december 1792 prins Willem II wordt geboren,
Zijn jeugd bracht Willem door aan het hof van de koning van Pruisen waar hij een militaire opleiding kreeg en diende in het Pruisische leger. (Pruisen is Oostenrijk toen noemde men het ook nog de zuidelijke Nederlanden)
Later keerde Willem II terug naar Nederland en werd hij Nederlands bevelhebber tijdens de Slag bij Waterloo. In de ogen van sommigen was hij zelfs de "held van Waterloo".

Willem II trouwde in 1816 met Anna Paulowna, dochter van Paul I van Rusland. Uit dit huwelijk werden vijf kinderen geboren:

• Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk (1817-1890), de latere koning Willem III
• Willem Alexander Frederik Constantijn Nicolaas Michiel (1818-1848)
• Willem Frederik Hendrik de Zeevaarder (1820-1879)
• Willem Alexander Frederik Ernst Casimir (1822)
• Wilhelmine Marie Sophie Louise (1824-1897)
Daarnaast makte Willem bij andere buitenechtelijke relaties ook kinderen maar die staan niet vermeldt
Toen Willem II koning was werd hij onder andere minister van defensie (minister van defensie betekend dat hij minister van het leger is in vaderen zeggen ze ook minister van landsverdediging )
Willem II was van 1840-1849 koning dat is maar 9 jaar en dat is niet veel. Dus er valt niet veel over te vertellen ik heb alle informatie verzamelt en opgeschreven.

Koning Willem III

Hij werd geboren in Brussel op 17 februari 1817
En ging later zo als gewoonlijk in het leger (dat hoorde toen zo).
Toen hij klaar was met zijn militaire opleiding trouwde hij op 18 juni met zijn nicht
Sophia van Wutemberg. Zij kregen 3 kinderen:
• in 1840 Willem

• in 1843 Maurits
• in 1851 Alexander
Al die kinderen stierven al voordat Willem 3 zelf doodging.
Het huwelijk van Anna en Willem 3 liep niet zo goed, ze gingen scheiden.
Anna Paulowna overleed op 3 juni 1877

Willem 3 kon niet echt goed met zijn vader Willem 2 opschieten ze hadden telkens conflicten en waren het niet met elkaar eens.
Hij werd dus ook buiten de meeste staatszaken gehouden.
Daarom besloot Thorbecke(de minister-president van toen) de grondwet te veranderen dat de koning wat minder mocht, enz.
Deze grond wed bestaat nog steeds want nu is de koningin niet de enige die het voor het zeggen heeft, nu is het volk ook een beetje aan de macht.
Willem 3 was het daar helemaal niet mee eens, en hij zei dat hij geen opvolger wou worden van zijn vader als de grondwet zou veranderen worden. Hij vond het stom, omdat hij dan als koning veel minder aan de macht kwam dan zijn vader. Hij wou dan ook dat, dat duidelijk zou worden en eiste dat het in de Staatscourant (een staatscourant is een courant die door de staat wordt uitgegeven en alle mededelingen van de regering (met uitzondering van de wetten en algemene maatregelen van bestuur, die in het staatsblad komen) bevat) moest komen.
Zijn vader, koning Willem II, weigert dit.


Al vrij snel na de grondwetswijziging in 1848 overleed Willem I en volgt Willem III hem toch op dat gebeurde in november 1849.
Willem III moet de wijziging van de grondwet accepteren wat hij dus niet wou.
En dat levert voortdurend ruzie op met de regering en met het parlement. Koning Willem III is de laatste koning van Nederland, die het laatst heeft gevochten tegen de rol van constitutionele vorst: dat is dus een koning die volgens de grondwet zelf niet veel meer te vertellen heeft.
In de eerste jaren van zijn regeerperiode duiken er dan ook geregeld geruchten op over een staatsgreep die de koning zou bedenken.
De meeste ministers waren erg bang voor Willem III. Hij liet ze gewoon hun gang gaan maar als ze iets deden wat hij absoluut niet wou (dus wat hem niet aanstond) pakte hij de minister vast, tilde hem van zijn voeten en gooide hem door de lucht.(niet zelf verzonnen) Het was dus erg begrijpelijk dat de ministers bang voor hem waren.

Koning Willem III had vaak ruzie met het parlement.
Dat gebeurde bijvoorbeeld bij wat toen “de Luxemburgse kwestie” werd genoemd.
Die kwestie was dat het Huis van Oranje Luxemburg in bezit had. De Franse keizer
Napoleon III wil Luxemburg wel hebben van het Huis van Oranje, Willem III probeerde Luxemburg aan Napoleon 3 te verkopen maar dat lukte niet echt er werd toen in 1867 in Londen een compromis bereikt.
Luxemburg bleef van het Huis van Oranje maar zou wel neutraal blijven in oorlogen.
De Tweede Kamer vond het heel stom dat die afspraak was gemaakt, omdat het heel gevaarlijk had kunnen zijn, want als Napoleon zijn zin niet had gekregen, had hij Nederland kunnen aanvallen.
Koning Willem III vond dat niet leuk wat de Tweede Kamer had gezegd en ontsloeg de hele kamer.

REACTIES

I.

I.

handig

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.