Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Left luggage (1998)

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 567 woorden
  • 22 april 2008
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
15 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Left Luggage

Algemeen

Left Luggage betekent achtergelaten bagage. In de film zie je dat de vader naar koffers van in de oorlog zoekt. Maar behalve bagage, zie je ook dat alle joden meer hebben moeten achterlaten in de oorlog.

Hoofdpersonen
Chaja is de hoofdpersoon uit de film. Ze is aardig maar soms best wel koppig. Ik ben ook wel eens koppig maar niet zo koppig. Chaja’s vader zoekt koffers van voor de oorlog in de hoop dat zijn leven weer word als voor de oorlog. Chaja gaat goed met hem om. Haar moeder wil het gewoon vergeten maar het valt niet te vergeten. Ook vind moeder dat Chaja te weinig lang komt. Ze doen best wel koeltjes tegen elkaar. Op het begin heeft Chaja weinig respect voor Meneer Kalman. Maar als ze zijn oorlog verleden weet krijgt ze respect voor hem. Hij is best stil en streng voor de kinderen. Zo verwerkt hij zijn verdriet. Met mevrouw Kalman heeft Chaja een goede relatie. Dat merkt je vooral op het laatst. Met simcha heeft ze een hele goede relatie. Ze zorgt dat hij praat. De concierge en zij werken niet samen. De concierge heeft de pest aan joden en ook aan haar. Het wordt steeds slechter met die twee. Aan het einde word het allemaal wel een beetje vergeven.

Inhoud
Chaja is een meisje dat van joodse afkomst is, maar zich niet erg joods voelt. Ze is een filosofiestudente. Haar vader heeft in de 2de wereld oorlog 2 koffers begraven met spullen, waar hij in de hele film naar zoekt. In het begin van de film zie je haar in een restaurant werken.Dan neemt ze op staande voet ontslag en gaat naar een ander baantje zoeken. Op een gegeven moment gaat Chaja naar een orthodox-joods gezin voor een baan als een kinderoppas. Ze merkt dat die mensen erg streng en orthodox zijn, ze moet zich aan allerlei joodse regels houden. De conciërge die daar in dat gebouw werkzaamheden verricht die heeft een hekel aan de joden. Er is een jongetje genaamd Simcha, dat niet kan/wil praten en daarom besluit ze maar te blijven. Simcha begint te praten! Een tijdje later heeft Chaja weer ruzie met de conciërge en moet ze een week weg. Dan na die week hoort ze dat Simcha is overleden en op het einde is ze daar naartoe gegaan en hebben ze allemaal verdriet.


Je ziet verschillende joodse rituelen in de film.
1. meneer Kalman raakt geen andere vrouw aan
2. Bij mevrouw Kalman is geen haar te zien
3. Het vlees word op een andere fornuis gebakken dan het zuivel
4. De grote schoonmaak voor pesach
5. Je ziet de Pesach maaltijd met de rituelen

Indrukwekkend
Ik vond het indrukwekkend toen mevrouw dat stukje uit de kleding van Chaja knipt. Dat gaf de hele film verandering. Ik vond het ook heel indrukwekkend toen alle postzegel van de buurman op de muur waren geplakt.

Mening
Ik vond het einde van de film heel verdrietig omdat Simcha dan dood is. Maar het was wel heel mooi dat haar verdriet ook geaccepteerd werd door mevrouw Kalman. Ook legt ze het weer een beetje bij met de conciërge. Dit is ook best mooi omdat die harde man ook verdrietig is.
De rest van de film vond ik mooi. Niet grappig of kinderachtig. Het is niet het soort film wat ik in mijn eigen tijd zou kijken. Heel veel plezier heb ik er niet aan gehad.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Left luggage (1998)"