Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Kogelstoten

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo | 684 woorden
  • 1 april 2008
  • 145 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
145 keer beoordeeld

Kogelstoten

Hoofdstuk 1 Wat is kogelstoten?

Kogelstoten is een sport binnen de atletiek. De bedoeling is dat je de kogel zo ver mogelijk weg stoot. De kogelstoter stoot vanuit een ring die aan de voorkant is afgeschermd met een wit stootblok, je mag tijdens de worp niet buiten de ring komen en mag je alleen de binnenkant van het stootblok aanraken. De sectorlijnen zijn de lijnen waar binnen je de kogel moet stoten.

Hoofdstuk 2 De aandachtspunten

Als je gaat kogelstoten moet je er goed op letten dat je de kogel goed vasthoudt: de vingers licht gespreid, duim en pink ondersteunen de kogel aan de zijkant. De kogel moet op de vingers liggen, dus niet op de handpalm. hieronder zie je het bewegingsverloop van een goede stoot.


Voordat je met deze hele beweging begint, is het verstandig om te beginnen met het uitvoeren van een standstoot. De uitgangspositie hierbij is dezelfde als wanneer je bij een volledige stoot met een voet tegen het stootblok aanstaat en je dus met het werkelijke uitstoten begint. Bij de standstoot is de uitgangshouding als volgt:
De kogel stevig in de hals drukken en je kin op de kogel leggen, elleboog van de stootarm halfhoog, vrije arm ontspannen voor het lichaam.
Je kijkt ongeveer 5 meter verder op de grond, in de tegenovergestelde richting als waarin je gaat gooien; voetplaatsing volgens de tekening <afbeelding ontbreekt>, lichaamsgewicht op het rechterbeen. Let op als je je been draait, want je knieschijf kan uit de kom schieten.

Hoofdstuk 3 De regels van kogelstoten.

Tijdens het stoten van de kogel mag je de grond en de balk rondom de ring niet aanraken. Na de stoot moet de kogelstoter de ring in een stabiele positie aan de achterzijde verlaten. De kogel moet binnen de sectorlijnen landen. Gaat één van deze punten fout dan telt de worp niet.
De ring heeft een diameter van 2,135 meter. De zwaarte van de bal hangt af van de gewichtklasse en geslacht. De gewichten van de kogel liggen tussen de 1 kg en 7.26 kg.
Men mag de kogel niet werpen, maar de kogel moet vanuit de nek gestoten worden. Net als bij speerwerpen en discuswerpen moet de kogel binnen de sectorlijnen neerkomen. De sectorhoek bij kogelstoten is groter dan bij speerwerpen: 34.92 graden. De gestoten afstand wordt gemeten bij de eerst punt waar de kogel de grond raakt, en de binnenzijde van het stootblok. Het aantal stoten is afhankelijk van de wedstrijd, meestal mag iedere deelnemer 3x stoten en de eerste 8 deelnemers nog 3x.

Hoofdstuk 4 De geschiedenis van kogelstoten.

Kogelstoten was vroeger een echte soldatensport. In de tijd van de Grieken (2800 jaar geleden) werd het al gespeeld met dikke stenen. Ook later bleven soldaten wedstrijden organiseren waarbij dikke stenen werden weggestoten. Toen het kanon werd uitgevonden, werden de stenen vervangen door kanonskogel.
In 1906 werden de regels bedacht die nu ook nog geldig zijn. Vanaf die tijd stoten de atleten vanuit een cirkel die 2,135 meter breed is. Het gewicht van de kogels werd toen ook vastgesteld op 7,3 kilo.

De reden dat de ring 2,135 meter breed is en dat de kogels 7,26 kg zijn komt door dat de regels in Engeland zijn bedacht en omdat ze daar voet en ponden gebruiken is de reden dat de kogel maximaal 7,26 kg is en dat de ring 2,135 meter is, want 7,26 kg is ongeveer 16 Engelse ponden en 2,135 meter is precies 7 voet.

In 1927 werd er bedacht dat vrouwen met lichtere kogels mochten stoten. Vanaf dat jaar mochten vrouwen met kogels van 4 kilo stoten. In 1934 mochten vrouwen voor het eerst kogelstoten op de Olympische Spelen.

Hoofdstuk 5 De records.

Wereldrecords:
Mannen: Randy Barnes (Verenigde Staten) 23,12 meter (outdoor)
Randy Barnes (Verenigde Staten) 22,66 meter (indoor)

Vrouwen: Natalja Lisovskaja (Rusland) 22, 63 meter (outdoor)
Helena Fibingerová (Tsjechië) 22,50 meter (indoor)

Europese records:
Mannen: Ulf Timmermann (Duitsland) 23,06 meter (outdoor)
Ulf Timmermann (Duitsland) 22,55 meter (indoor)

Vrouwen: Natalja Lisovskaja (Rusland) 22, 63 meter (outdoor)
Helena Fibingerová (Tsjechië) 22,50 meter (indoor)

Nederlandse records:
Mannen: Rutger Smith 21,62 meter (outdoor)
Rutger Smith 20,89 meter (indoor)

Vrouwen: Corrie de Bruin 18,87 meter (outdoor)
Corrie de Bruin 18,97 meter (indoor)


Olympisch record:
Mannen: Ulf Timmermann (Duitsland) 22,47 meter, (Olympische Spelen in Seoul, Zuid-Korea in 1988).

Vrouwen: Ilona Slupianek (Duitsland) 22,41 meter, (Olympische Spelen in Moskou, Rusland in 1980).

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.