Kindermishandeling

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vmbo | 2256 woorden
  • 5 december 2007
  • 60 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
60 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding.

Wij hebben voor het onderwerp kindermishandeling gekozen omdat er veel kinderen mishandelt worden. Er zijn jaarlijks 100.000 kinderen getuige van geweld. 80.000 kinderen zijn het slachtoffer van mishandeling. Jaarlijks zijn er 50 doden door kindermishandeling (dus iedere week overlijdt 1 kind aan mishandeling). Er is grote kans dat er iemand in je omgeving wordt mishandelt en dan is het dus goed dat je er wat meer over weet. Ook is het belangrijk dat je beseft hoeveel kinderen met mishandeling te maken hebben.

Als hoofdvraag hebben we: Waarom plegen mensen kindermishandeling.

Om deze hoofdvraag goed te kunnen beantwoorden hebben we een aantal deelvragen bedacht.
o Welke soorten kindermishandeling zijn er?
o Wat is het gevolg van kindermishandeling voor slachtoffers?
o Wat kunnen redenen van daders zijn?
o Wat kan je tegen kindermishandeling doen?
o Wat kan de overheid eraan doen?

Wat kunnen redenen van daders zijn?

Kindermishandeling treed in de meeste gevallen vooral thuis op. De ouders of stiefouders zijn meestal de daders. Je leerkracht, buurman/vrouw, iemand van de sportvereniging kunnen ook de daders zijn.

Ouders:
Bij de ouders gaat het vaak om de problemen en persoonlijkheid.

Persoonlijke problemen:
Als een verslaving zoals drank, drugs of gokken voor een ouder zo belangrijk is kan het zijn dat hij/zij het welzijn van het kind verliest. Psychische problemen of een chronische ziekte kunnen er toe leiden dat de ouder(s) niet meer goed voor hun kinderen kunnen zorgen. Ernstige relatieproblemen kunnen leiden tot spanningen waar de kinderen onder lijden.

Nare Jeugdervaringen:
De jeugdervaringen van ouders geeft grote invloed op welke manier ze met hun kind omgaan. Als de kindertijd van de ouders niet plezierig is geweest kan de ouder hetzelfde bij zijn kind doen (bijvoorbeeld mishandeling, seksuele mishandeling). Ook kan het zijn dat de ouders het kind beter willen opvoeden dan hun eigen ouders. Er is dan teveel bescherming is of teveel begrip van het kind verwacht. Nog een reden kan zijn dat de ouder niet beter weet of kan (doet precies hetzelfde als zijn/haar ouders).

Dit betekent niet dat elke ouder die vroeger mishandeld is zijn eigen kind slecht behandelt.

De ouder heeft geen besef over het kind:
De ouder heeft geen besef van wat het kind nodig heeft aan zorg, warmte en bescherming. De ouder weet niet goed hoe hij/zij met het kind moet omgaan.

Kenmerken die het kind extra kwetsbaar maken:
Kindermishandeling is nooit de schuld van het kind. De ouders zijn verantwoordelijk. Sommige omstandigheden maken het opvoeden van het kind voor de ouders zwaar.
o Te vroeg geboren baby’s. Bij te vroeg geboren baby’s is het risico dat door verblijf in de couveuse, de hechting tussen moeder en kind een valse start maakt. De moeder voelt bijvoorbeeld te weinig liefde voor het kind of heeft moeite het kind te accepteren.
o Huilbaby. Sommige baby’s huilen constant zonder reden. Deze huilbuien kunnen de ouder op een geven worden.
o Kind met een handicap. Een kind met een handicap vergt veel energie en tijd. Dit kan zeker zwaar worden voor ouders die al onder druk staan.
o Druk kind. Ouders hebben haast geen rust door hun drukke kind (iets waar ze zelf niets aan kunnen doen). Dag en nacht hebben ouders hun handen vol aan het kind, want telkens moeten zij ingaan op de aandacht die het kind vraagt. Ze moeten steeds het kind terechtwijzen omdat het ongehoorzaam is.
o Ongewenst kind. Wanneer een kind ongepland komt, is de geboorte een verandering die de ouder te zwaar kan vallen. Hobby’s, uitgaan, contact met vrienden, het zal allemaal op een tweede plan komen te staan. Als een ouder nog niet aan een kind toe is (vooral bij jonge ouders) ligt mishandeling of verwaarlozing op de loer.

o Stiefkind. Het komt voor dat een stiefouder een kind uit een eerdere relatie van de partner niet accepteert. Het kind krijgt het dubbel zwaar als ook de eigen ouder de ergernissen over de vroegere relatie uit in mishandeling.

Leefomstandigheden:
Veel ouders weten zich te redden in moeilijke omstandigheden. Sommige ouders lukt het niet en wordt het kind aan zijn lot overgelaten of worden de problemen op het kind afgereageerd.
o Sociaal-economische omstandigheden. Financiële problemen zetten een gezin onder druk. Een slechte of te kleine huisvesting is ook een zorg. Als beide ouders werkloos zijn, kan dat leiden tot hevige ruzies. Ouders kunnen zulke omstandigheden afreageren op hun kind.
o Geen sociaal contact. Ouders die weinig contact hebben met vrienden, familie, buurtgenoten enz. hebben geen hulp in moeilijke periodes. Alle zorg komt op de ouders neer en in moeilijke tijden is er niemand die steun biedt. Bij ontbreken van steun uit de omgeving in moeilijke periodes moeten de ouder(s) alle moeilijke problemen zelf oplossen. Deze zware belasting betekend een extra risico op opvoedingsproblemen of erger. Sommige ouders zoeken juist geen contact om op die manier te verbergen dat ze de opvoeding van hun kind niet onder controle hebben. Zo proberen ze de kindermishandeling onopgemerkt te houden.
o Seksueel misbruik. Mishandeling en verwaarlozing zijn uitingen van uit de hand gelopen opvoedingsproblemen. Ook bij seksueel misbruik kunnen die een rol spelen. Er zijn gezinnen waar seksueel misbruik een van de uitingen van duidelijk verstoorde verhoudingen in het gezin is. Maar seksueel misbruik kan zich ook voordoen in een gezin waar verder niets aan de hand lijkt te zijn. Als ouders te weinig op het kind let, is er misschien een familielid of kennis die daar misbruik van kan maken. Hij verwent het kind met zijn aandacht en wint zo het vertrouwen van het kind. Uiteindelijk bedenkt hij situaties om het kind seksueel te misbruiken. Meestal zijn mannen de daders die seksueel misbruik plegen. Meestal is hebben zij zelf niet een leuke jeugd gehad. Ze werden vroeger verwaarloosd of zelf als kind misbruikt. De pleger zoekt bij zijn kind de aandacht en liefde die hij in zijn jeugd zo heeft gemist. Duidelijk is dat iemand die een kind misbruikt zich niet of nauwelijks in dat kind kan inleven, hij heeft geen besef van wat het kind doormaakt. Vaak gelooft de ouder dat het kind het ook zelf wilde.

Andere daders:
Leerkracht, buurman/vrouw, iemand van de sportvereniging als dader zijn de redenen ook zoals hierboven omschreven. Bijvoorbeeld geen prettige jeugd.

Wat kan de overheid tegen kindermishandeling doen?

Informatie en advies:
Via politie en justitie kunnen vragen worden gesteld om advies en bescherming. Hulpverleners (zoals de kinderbescherming) kunnen proberen de mishandeling te stoppen. Ook kunnen zijn hulp bidden aan het gezin. Een voorbeeld is het advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). Deze organisatie is er voor iedereen die zich zorgen maakt over kinderen in zijn of haar omgeving en denk daarbij aan kindermishandeling.

Wet op je jeugdzorg “kindermishandeling”:
In de wet op je jeugdzorg is de volgende uitleg van kindermishandeling: Elke vorm van een minderjarige (onder de 18 jaar) die wordt bedreigd of wordt mishandeld door ouders of andere personen met wie de minderjarige in aanmerking komt, waardoor ernstige of dreigt ernstige schade komt.

Daarvoor gelden de volgende regels:
o Het slachtoffer is minderjarige (onder de 18 jaar).
o De dader heeft met het opvoeden te maken.
o Mishandelen op het uitvoeren of ermee bedreigen.
o Mishandelen is een doen of nalaten.
o Mishandelen kan ook fysiek, psychisch of seksueel zijn.
o Er is sprake van letsel.

Welke soorten kindermishandeling zijn er?

Vormen van kindermishandeling:
o Lichamelijke mishandeling.
o Emotionele mishandeling.
o Lichamelijke verwaarlozing.
o Emotionele verwaarlozing.
o Seksueel misbruik.
o Institutionele kindermishandeling.

Lichamelijke mishandeling:
Dit wordt meestal gedaan door ouder of opvoeder. Ze brengen letsel aan bij het kind. Voorbeelden hier van zijn: slaan, stompen, duwen, steken, brandwonden aanbrengen, vergiftigen en knijpen.
Deze dingen hebben gevolgen op letsel op of aan het lichaam. Voorbeelden hier van zijn: blauwe plekken, kneuzingen, breuken, hoofd letsel en letsel aan inwendige organen.


Emotionele mishandeling:
Dit is mishandeling die op de manier hoe om gegaan word met het kind en of hoe mensen tegen het kind doen. Voorbeelden hier van zin: pesten, treiteren, schelden en negeren. Het gevolg hier van kan leiden op zelfmoord.

Lichamelijke verwaarlozing:
Kinderen hebben bepaalde basis behoeften nodig in het leven, onder andere: kleding, voeding, hygiëne, medische verzorging en slaap.
Bij deze soort mishandeling krijgt het kind niet de zorg waar die recht op heeft. Voorbeelden hier van zijn: kind in regen of kou laten staan, niet genoeg voedsel geven en slechte kleding geven. Het gevolg hier van kan zijn dat het kind vaak ziek en/of moe is.

Emotionele verwaarlozing:
Hierbij is een ouder kinderrelatie verwaarloost, vaak liefdeloos en afwijzend. Het kind krijgt vaak te weinig steun en aandacht. Deze vorm van kindermishandeling begint meestal vanaf de geboorte of vanaf de eerste paar levensjaren. Gevolgen hiervan kunnen zijn dat er groei en ontwikkelingsproblemen optreden.

Seksueel misbruik:
Dit is seksuele activiteiten hebben met een kind die ze niet volledig begrijpt of die de sociale grenzen van een familie relatie overschrijven. Voorbeelden hier van zijn: ongewenste seksuele aanraking, betasten, begluren en verkrachten. Gevolgen hier van kunnen zijn: ongewenste zwangerschappen en angsten en afkeer tegen lichamelijke contacten van bijvoorbeeld vrienden.

Institutionele kindermishandeling:
Dit wordt gepleegd door bijvoorbeeld: mensen van een instelling, door een personeelslid. Bij deze soort kindermishandeling heeft de dader een beroepsmatige relatie met het kind.


Conclusie (hoofdvraag):
Waarom plegen mensen kindermishandeling?

Mensen hebben bij kindermishandeling macht over hun kind. Of juist onmacht, omdat ze niet weten hoe ze het anders moeten op lossen als bijvoorbeeld: slaan, schoppen enz. Ze weten niet goed hoe ze hun kind(eren) moeten opvoeden. Dit kan komen omdat ze misschien vroeger ook zijn mishandelt toen ze nog jong waren en niet goed weten wat goed opvoeden is.
Men pleegt ook wel kindermishandeling omdat ze onder invloed zijn van een druk, bijvoorbeeld: door drugs of alcohol gebruik. Hierdoor hebben ze hun zelf niet goed in hun macht en weten vaak niet wat ze doen, ze worden eerder boos en doen sneller iets waar ze later ook spijt van kunnen krijgen.

Wij vinden het zelf een groot probleem dat kindermishandeling wordt gepleegd. Daarom vinden wij het goed dat hiervoor cursussen zijn en dat er bepaalde personen zijn die jou hier mee zouden kunnen helpen.

Wij vonden deze opdracht op zich wel leuk, want hiervan kunnen we weer veel dingen leren. Het onderwerp boeide ons heel erg, omdat het toch best wel vaak voor komt.
We hebben er ook veel van geleerd, over de soorten van kindermishandeling en wat voor dingen er tegen gedaan kunnen worden.

Wat kan je tegen kindermishandeling doen?

Het is een plicht voor ouderen en verzorgende om hun kinderen goed en zonder mishandeling op te voeden. Als ouderen of verzorgende hun kind niet goed opvoeden is dit een soort van kindermishandeling.

Je kunt het proberen te behelpen met:
o De kindertelefoon.
o Het AMK.
o Iemand op school erover praten.
o Met iemand praten die je vertrouwd.

Je kunt ouders goede voorlichting geven en/of hun een cursus te laten volgen. Je kunt het kind ook uit huis plaatsen en laten verzorgen door een ander gezin of verzorgende. Je kunt ook met je hele gezin in therapie gaan.

Mensen met een geloof kunnen via hun kerk hulp krijgen tegen kindermishandeling. Ze houden preken over kindermishandeling zo ook over het vijfde gebod: ‘Eer je vader en moeder’. Hierbij moeten ouders op hun verantwoordelijkheid tegenover hun kinderen worden gewezen.

Paulus (een volwassene leerling van Jezus, later een volgeling ) zegt in de bijbel, in Efeziers vijf ‘ Vaders, verbitter je kinderen niet’. Tijden preken en gesprekken willen ze helpen bij mensen die hun kinderen mishandelen, of jongeren die mishandelt worden.
Ze kunnen je helpen om een goede opvoedingscursus te laten volgen, en helpen hier u graag mee. Daarnaast is het heel belangrijk dat dominees en ouderlingen in situaties waarin het in gezinnen mis dreigt te gaan, op tijd doorverwijzen naar goede hulpverleners, die ook opkomen voor de rechten van het kind.

Wat is het gevolg van kindermishandeling voor slachtoffers?

aantal gevolgen (jeugd) :
o Ontwikkelingsstoornissen.
o Lichamelijk letsel.
o Verstoort sociaal functioneren.
o Dodelijk afloop.

Aantal gevolgen (volwassen) :
De gevolgen nadat een volwassen persoon vroeger mishandelt is:
o Zichzelf verwonden.
o zelfmoord.
o Verslaving.

Hoe ernstig de gevolgen hangt af van:
o je leeftijd tijdens de mishandeling.
o De duur van de mishandeling.
o Hoe ernstig de mishandeling was.
o De veerkracht van jou.
o De omgeving van jou.

interview met kindertelefoon

Wie werken er bij de kindertelefoon?
Het zijn vooral vrijwilligers van alle leeftijden wat. We zijn allemaal speciaal getraind voor dit werk. We vinden het erg belangrijk dat we naar onze bellers luisteren, zodat ze hun verhaal kwijt kunnen.


Is de kindertelefoon alleen voor kinderen?
Ja, dat maakt dit ook zo speciaal. Iedereen onder de achttien jaar kan ons bellen.

Waar over bellen kinderen?
Over van alles. Met elk probleem kan je bellen. Over leuke dingen maar ook erge dingen. We proberen bij elk probleem te helpen.

Bellen kinderen ook over mishandeling?
Ja, dat komt regelmatig voor. Zo wel jongens als meisjes bellen ons daar over.

Vinden kinderen het moeilijk om met vreemde mensen te praten?
Ja dat is zo. Veel kinderen vinden dat eng. Dat merk je ook wel als ze bellen. Maar het goede hier aan is dat je anoniem blijft. Zo hoeven ze niet bang te zijn dat we door bellen naar andere of het andere vertellen.

Wat doen jullie als iemand belt?
We helpen het kind met hun probleem, we proberen hun goed bruikbare informatie te geven. Het belangrijke is dat we praten over wat jij wil.

Moet je alles vertellen?
Nee, dat hoeft niet. Je hoeft alleen maar te zegen wat jij kwijt wilt.

REACTIES

S.

S.

hallo!
ik vindt kindermishandeling vreselijk wat ik ken iemand bij ons in de straat die mishandeld word doro der vader maar due is nu opgepakt en zit al bijna 2 jaar in de cel maar hij moet 6 jaar zitten dus nog 4 jar te gaan maar heel raar ze mist haar vader vreselijk veel

groetjes sozy


bedankt voor het lezen(L)

13 jaar geleden

F.

F.

Zouden de bronnen eventueel vermeld kunnen worden.

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.