Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Visserij

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 2183 woorden
  • 31 oktober 2007
  • 65 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
65 keer beoordeeld

Visserij

Hoofdstukindeling
1. Geschiedenis
2. Kotters
3. Trawlers
4. Het leven aan boord van een kotter
5. Hoe ziet een vissersschip er van binnen uit
6. Netten
7. de Noordzee
8. Veelvoorkomende vissen in de Noordzee
9. Quota
10. Afslag
11. Handel
12. Vis is lekker en gezond
13. Mijn mening

Geschiedenis
Vroeger al was de visserij erg belangrijk voor kust bewoners en dus ook voor Nederland. De vis werd gevangen om te eten. De visserij is begonnen met een spies of speer ze ontdekten dat je met een vlot of bootje de vis nog makkelijker kon vangen. Er zijn heel veel plaatsen waar de visserij de belangrijkste bron van inkomsten was en soms nog is. In Urk bijvoorbeeld Vroeger werkte daar bijna iedereen in de visserij of de visverwerking en nu is het nog steeds één van de belangrijkste plaatsen voor visserij en de verwerking van vis.
De manier van vissen was vroeger heel eenvoudig. Er werd bijvoorbeeld gevist met roeiboten. Het net dat de vissers gebruikten heette de 'zegen'. Als het net vol zat trokken mannen het net met de vis op het strand of op de dijk. Soms maakten vissers ook gebruik van paarden. Andere vissers liepen zelf in het water met een net achter zich om garnalen en kleine platvisjes te vangen. Zo'n net heet een 'schrobnet'. In sommige plaatsen aan het strand zie je dit nog steeds wel. Ga bijvoorbeeld eens naar Katwijk of Noordwijk, daar vissen ze nog steeds zo. Tijdens de visserij gebeurde er wel eens een ongelukje vooral bij storm erg veel vissers overleefden dit niet sommige wel

De eenvoudige vismethoden ontwikkelden zich steeds verder. Vissers ontdekten dat je met een zeilschip met een platte bodem makkelijk het strand op kon. Met een zeilschip kan je natuurlijk verder varen dan met een roeiboot. Die zeilschepen heten 'bomschuiten'. Daarmee werd vooral op haring gevist.
Later ontdekten vissers dat het 'schrobnet' aan een boom of stok vastgemaakt kon worden en met een schip worden voortgesleept. Door dit te doen konden de vissers meer vis vangen en ook verder de zee op gaan. Later ontwikkelde deze manier van vissen zich tot de “boomkorvisserij”.
De belangrijkste vis die vroeger gevangen werd was de haring. Dat gebeurde met de vleet. Een vleet is een serie netten, die als een gordijn in zee uitwaaieren. De haring zwom erin en bleef dan in het net. De vissers trokken het net met de hand aan boord. Je kan je misschien wel voorstellen dat dit heel zwaar werk was.

Kotters
Kotters zijn visserschepen met maximaal 2000 pk, en zijn meestal niet grote dan een meter of veertig. langer dan een week van huis zijn ze eigenlijk nooit. een week weg lijkt weinig voor zo’n groot schip maar dat is om dat ze vers de vis naar de visafslag kunnen brengen en dan hebben ze geen diepvriesinstallatie nodig,de vissers doen dit niet om te besparen maar om te verdienen want de meeste mensen willen verse vis dat is het lekkerst verse vis is dat de vis niet is ingevroren
Trawlers
Er bestaat ook nog een ander soort schip, dat heet een trawler. Een trawler is een heel groot schip. Het visnet hangt achter het schip in het water. Trawlers zijn wel meer dan 100 meter lang en maken vaak hele lange reizen. Een trawler is soms wel zes weken aan het vissen. Je begrijpt natuurlijk wel dat je de vis niet zes weken kunt bewaren. Daarom heeft een trawler een installatie bij zich om de vis in te vriezen. Daarom worden ze ook wel diepvriestrawlers genoemd. De vriezer neemt veel ruimte in beslag Om de vis in te vriezen en koud te bewaren heb je ook een sterke motor nodig. Dit allemaal bij elkaar zorgt ervoor dat de schepen zo groot zijn.

Het leven aan boord van een kotter
Een kotter is ongeveer 5 dagen van huis
Op een kotter komt het net elk drie uur boven .
Het is ongeveer 8 uur varen naar de visgrond dan gaat iedereen slapen op een na die houd de wacht.
Dan begon de visserij de netten worden in het water gelaten na drie uur wordt het weer opgehaald.
Dan wordt de kuil aan dek gehesen en de vis leeg gestort in de last dat is een afgesloten stuk dek dat de vis niet kan ontsnappen .
Dan word het net gelijk weer uitgezet .

En kan de bemanning meteen sorteren .
Strippen wassen en daarna wordt het in het visruim weggezet in kisten met een schep ijs dit duurt ongeveer een anderhalf uur dan kan de bemanning gaan slapen tot de volgende keer halen dat betekent dat de bemanning weer anderhalf uur moet werken eens in de vierkeer mag je slapen dat heb je beurt om te sturen en te koken te gelijk dit gaat dag en nacht door tot er na 5 dagen gestopt wordt het vissen ,onder het varen wordt de boot geschrobd hard werken dus en weinig slapen

Hoe ziet een visserschip er vanbinnen uit
Alle schepen verschillen maar ik zal nu trawler proberen te beschrijven om te beginnen het dek
Op het dek ligt het net en de luiken als de vis wordt binnen gehaald gaat de vis via de luiken over een glijbaan een vis spoel machine in en daarna de plank op om daar gesorteerd te worden dan gaat de vis het vriesruim in .
In het slaapverblijf staan de kooien dat zijn de bedden van de bemanning daar slaapt de bemanning.
In de kombuis wordt eten gekookt. In de messroom wordt gegeten.
vanuit de stuurhut wordt het schip bediend daar vindt je stuurwiel toerenteller ,radarscherm,kompas de sonar en het echolood en de machinekamertelegraaf onder het dek zijn machinekamer hier in staan de vriesinstallatie en de motor voor de schroef en de motoren. voor alle andere machines overig de zoetwater tank en stuurinrichting de brandstof tank en de ketting kast van het anker
Netten
Bij de boomkorvisserij hangt zowel aan de bakboord- als aan de stuurboordkant van de kotter een net in het water aan gieken. Er wordt dus met twee netten tegelijk gevist. Tijdens het vissen staan de twee gieken horizontaal boven het water.
Ieder visnet is met een vislijn vastgemaakt aan de giek en wordt opengehouden door een boom.

Onder aan het net zit een ketting die over de zeebodem sleept. Deze ketting wordt ook wel een wekker genoemd. Platvis graaft zich namelijk in het zand in. Doordat het net over de bodem sleept, wordt de platvis opgeschrikt, komt naar boven en zwemt het net in.
De mazen van het net zijn aan het begin groter dan aan het einde. De kleine (ondermaatse) vis kan dus altijd ontsnappen, en de ‘maatse’ vis blijft in het net zitten. Over de grootte van de mazen en de minimummaat van de platvis zijn op Europees niveau afspraken gemaakt. Zijn de netten vol dan worden ze met de onderkant naar boven aan boord gehaald. Door de onderkant van het net open te trekken valt de vangst in een bak. De vis wordt aan boord van de kotter op grootte gesorteerd, schoongemaakt en schoongespoeld. Hierna wordt de vis in plastic kratten en in ijs gelegd en opgeslagen in het gekoelde visruim.De rondvisvissers maken o.a. gebruik van het treilnet. Dit net wordt vanaf het achterdek te water gelaten.
Aan het net zitten grote kabels die over een katrol lopen. Aan deze kabels, die ongeveer 1000 meter lang zijn, zweeft het net achter het schip aan in het water. Dat wordt gedaan omdat de rondvis niet op de bodem zwemt . Daardoor lijkt het net een grote puntzak. De punt van het net waar de vis bij elkaar komt, heet de kuil. De zijkanten van het net worden open gehouden doordat er aan beide kanten een bord is bevestigd.
Bij hele grote visserschepen wordt tegenwoordig ook een dubbel trawl net gebruikt

Ook de spanvisserij, waarbij een net tussen twee kotters wordt gesleept, is een veel gebruikte visserijmethode. Bij deze vorm van visserij zijn geen borden of balken nodig om het net open te houden. Het net blijft namelijk vanzelf open staan, omdat beide kotters er tegelijk aan trekken. Hierdoor is het mogelijk om de rondvis, die in grote scholen in het water zwemt, te vangen. Er zijn diverse soorten rondvis.

Er kan onder het vissen kan er wel eens iets gebeuren met het net het blijft hangen achter een fiets of een steen of een wrak dan komt er een gat in het net als het een klein gaatje is kan dat gerepareerd worden dat doe je met een naald dat noem je boeten er kunnen ook groten gaten in zitten die zijn te veel werk dat en kost te veel tijd om te maken dan nemen ze de reserve netten de kapotte netten worden op wal gerepareerd door andere mensen
de Noordzee
In de Noordzee komen heel veel verschillende soorten vis voor. Dat komt omdat de Noordzee erg ondiep is. Op sommige plekken is het water minder dan twintig meter diep. Dat lijkt veel, maar voor een zee is dat niet diep. Daar kan de zon in de Noordzee makkelijk in het water komen. Door de zonnestralen groeit het plankton. Dat zijn hele kleine beestjes / plantjes. Het plankton wordt door vissen gegeten. Omdat er zoveel verschillende soorten vis voorkomen is de Noordzee een heel belangrijke zee voor de Nederlandse vissers.
Op de Noordzee gebeuren ook veel andere dingen. Bedrijven zoeken naar gas en er wordt zand en grind voor het bouwen van huizen uit de Noordzee gehaald. Daarnaast wordt ook steeds meer naar de Noordzee gekeken voor uitbreidingsplannen. Denk bijvoorbeeld aan Schiphol in zee of windmolenparken.De ruimte voor de vissers wordt hierdoor steeds kleiner.


Veelvoorkomende vissoorten in de Noordzee
In de Noordzee wordt veel verschillende vis gevang die kun je verdelen in drie categorieën in rondvis platvis schaaldieren bij de platvissen horen de platen vissen zoals tarbot tong schol en nog een stel anderen bij de rondvissen horen de kabeljauw de haring wijting makreel en de zeewolf.Bij de schaalachtige beesten horen de kreeften krabben en schelpen zoals mosselen wulk boormossel en velen andere. de plat vis wordt gevangen met een sleep net het net schraapt over de grond,de boomkor.Rond vis wordt gevangen met het treilnet of spannet. Door de lengte van de draden te veranderden kan het net dieper en ondieper om de scholen vis te kunnen vangen.

Quota
Vissers willen natuurlijk ook over 100 jaar nog kunnen vissen. Om er voor te zorgen dat er genoeg vis in de zee blijft heeft de Europese Unie regels gemaakt. Vissers mogen per jaar maar een bepaalde hoeveelheid vis vangen. De Nederlandse vissers regelen samen hoe die vis verdeeld wordt over de schepen. Ook de vissers willen graag dat er genoeg vis in de zee blijft. Dat noem je ook wel 'duurzaam vissen'.

Afslag
Nederland heeft elf visafslagen waar elke week verse vis uit zee wordt aangevoerd. Op de visafslagen wordt de vis van de vissers verkocht aan de handelaren. De vangst wordt door de vissers ‘gelost’ op de afslag. Dan wordt de vis gesorteerd op soort en op grootte. Vis die te klein is mag niet verkocht worden. De gesorteerde vis wordt in kisten gedaan. Dan kunnen de handelaren de vis bekijken en bepalen hoeveel ze ervoor willen betalen. Dat verkopen gaat via een veilingklok. De veilingmeester laat de klok draaien en de handelaren kunnen op een knop drukken als ze de prijs goed vinden De afslag zorgt ervoor dat de handelaar zijn prijs betaalt en de visser krijgt de week erna het verdiende bedrag.

Handel
De Nederlandse handelaren halen vis uit het buitenland. Dat noem je importeren. De vis wordt in Nederland verwerkt en daarna voor het grootste gedeelte verkocht aan andere Europese landen.
Er zijn verschillende manieren om vis te verwerken.
De belangrijkste soorten vis die in Nederland verwerkt worden zijn tong, schol, kabeljauw, makreel en de typisch Hollandse specialiteiten, zoals zoute Haring, mosselen en Hollandse garnalen. Nederland heeft ongeveer 400 bedrijven die zich bezig houden met verwerking en handel van vis.Een groot deel van de visverwerkende bedrijven staat in Urk en IJmuiden. Het grootste bedrijf is in Lemmer. De visverwerkende industrie in Nederland is heel modern en het is ook heel schoon Je mag ook niet zomaar zo’n bedrijf binnen.Nadat de vis verwerkt is, gaat hij naar de visgroothandel. De groothandel zorgt ervoor dat de vis in de viswinkels en supermarkten terecht komt. In Nederland zijn er in vergelijking met andere landen veel winkels waar vis verkocht wordt. Denk maar eens aan de viskraam op de markt, of de viswinkel in het centrum. En er wordt ook steeds meer vis via de supermarkten verkocht.Nederlandse visverwerkende bedrijven verkopen hun producten niet alleen in Nederland. Veel visproducten worden in het buitenland verkocht. Ongeveer 80 % van de export gaat naar andere landen in Europa.

Vis is lekker en gezond
Vis is erg gezond. Alle vissoorten zijn eiwitrijk, dat wil zeggen dat ze belangrijke voedingsstoffen bevatten. Bovendien is de meeste vis mager. Dus je wordt er niet dik van. De vetten die in vis zitten zijn bovendien ‘goede’ vetten. Het advies is dan ook: eet één à twee maal per week vis. Vis is gemakkelijk klaar te maken, het is snel gaar. Je kunt vis goed klaarmaken in de oven, grill of magnetron. Kortom, vis biedt een zee aan mogelijkheden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.