Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Depressiviteit

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1911 woorden
  • 12 oktober 2007
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
18 keer beoordeeld

Depressiviteit voor het vak mens arbeid en samenleving

Waarom hebben wij voor dit onderwerp gekozen?


Op dit moment is depressiviteit een actueel onderwerp en een groot maatschappelijk probleem aan het worden. Alleen al in Nederland zijn er ongeveer 850.000 mensen die lijden aan een vorm van depressie. Dat is volgens ons een veel te groot aantal. De meeste mensen weten niet precies wat een depressie is en wat het met een persoon kan doen. Daarom hebben wij besloten hier een stelling bij te verzinnen en zo de mensen wat meer te leren over depressies.

Inleiding


Iedereen kent wel momenten van somberheid of van verdriet. Bijvoorbeeld als reactie op tegenvallers of op ingrijpende gebeurtenissen. Meestal duren deze niet langer dan enkele uren of dagen. We spreken van een sombere bui. Depressie is een ziekte. Iemand die somber is kan soms opgevrolijkt worden door mensen uit zijn omgeving. Bij iemand die depressief is, lukt dat niet. Dat is geen kwestie van onwil. Het hoort bij de ziekte.

Depressie is niet iets om je voor te schamen. Een depressie kan op elke leeftijd voorkomen, dus ook bij kinderen en ouderen.

Wat is een depressie?

Depressie is een ziekte waarbij de twee belangrijkste kenmerken zijn:
• Een sombere depressieve stemming, leegheid;
• het verlies van interesse en plezier, niet meer blij kunnen zijn.

Om van een depressie te kunnen spreken dienen daarnaast meerdere van de volgende zeven klachten of symptomen aanwezig te zijn. Tevens moeten deze klachten een verstoring van het dagelijks functioneren met zich meebrengen:
• een gevoel van waardeloosheid of schuldgevoelens;
• slaapstoornissen;
• verminderde of grotere eetlust of duidelijke gewichtsverandering;
• weinig energie of vermoeidheid;
• concentratieproblemen of besluiteloosheid;
• traagheid of juist aanhoudende lichamelijke onrust;
• terugkerende gedachten over de dood of zelfdoding

Relatie met tenminste 5 onderwerpen uit de deelkwalificatie

Arbeid

Omstandigheden op het werk kunnen bijdragen aan het ontstaan van een depressie. Omgekeerd kan een depressie leiden tot verminderd functioneren op het werk en tot ziekteverzuim.

Voorbeelden van omstandigheden op het werk waardoor een depressie kan ontstaan zijn:


- Slechte teamsfeer
- Gebrek aan ondersteuning op het werk
- Pesten op het werk
- Werkzaam zijn in een niet passende functie (bijvoorbeeld te laag of te hoog opgeleid)
- Gebrek aan inspraakmogelijkheden
- Rolonduidelijkheid
- Toekomstonzekerheid
- Werkzaam zijn in een dienstverlenend beroep
- Te veel druk op het werk

Patiënten met een depressie verzuimen in Nederland ongeveer negen keer vaker dan mensen zonder depressie. Ook is bekend dat zij twintig procent minder productief zijn. Bij ruim tien procent van de mensen die in de WIA komen is de reden een depressie.

Dit kost de overheid veel geld is het is slecht voor de economie wanneer er zoveel mensen uitvallen. De overheid is er dan ook bij gebaat om deze mensen zo snel mogelijk te behandelen en weer aan het werk te krijgen. Hiervoor hebben ze al diverse oplossingen gevonden. We werken er 1 uit.

Depressieve patiënten zijn sneller weer aan het werk als ze naast hun gebruikelijke behandeling ook begeleid worden door een ergotherapeut. Dit blijkt uit een onderzoek van de afdeling Psychiatrie van het Academisch Medisch Centrum (AMC de Meren) dat is gepubliceerd in het vakblad Psychological Medicine van deze maand. Of therapie ook tot sneller herstel van depressie leidt, is nog de vraag. Nieuw onderzoek, de zogeheten Do-It studie, moet uitwijzen met welke vorm van ergotherapie de patiënten nog beter geholpen kunnen worden.

De nieuwe Do-It studie (Depression & Occupation: Intervention Trial) vergelijkt twee verschillende vormen van ergotherapie: een korte intensieve begeleiding van vier maanden en een langere van zeven maanden. In beide gevallen is er nauw overleg met de bedrijfsarts.

Multicultureel
Uit een Amsterdams onderzoek blijkt dat Turkse en Marokkaanse ouderen vaker depressief zijn dan autochtone ouderen. Daarnaast is het verschil tussen Turken en Marokkanen aanzienlijk: Turkse ouderen zijn veel vaker depressief dan Marokkaanse. De allerhoogste prevalentie wordt gevonden bij Turkse vrouwen boven de 65 jaar.Een derde van de Turken heeft psychisch-emotionele problemen, zoals angst of depressie.
Dit heeft te maken met de volgende redenen:
- Overleven: Mensen met een multiculturele achtergrond leven vaak net op of boven de armoedegrens. Ze hebben vaak schulden, relatieproblemen waardoor ze zich vaker eenzaam voelen waardoor ze zich in een isolement bevinden en in een depressie raken. Alle aandacht van mensen gaat dan naar hun persoonlijke problemen. Er is geen ruimte voor iets anders.
- Emanciperen: Wanneer de basiszaken in orde zijn, kan een mens weer aandacht hebben voor zijn omgeving. Eerst is het nodig om herkenning te vinden, mensen met wie je kunt praten over wat je bezig houdt. Daarna kun je betrokkenheid bij de wereld om je heen tonen. Allochtonen leven vaak in een isolement waardoor ze de kans niet krijgen of niet weten hoe ze de basiszaken op orde kunnen krijgen.
- Geen of niet genoeg participatie. Dit houdt in dat de allochtonen geen contact zoeken met anderen, ze hebben geen belangstelling voor dingen die nieuw zijn en aan de Vertrouwde ideeën en opvattingen wordt vaak stevig vastgehouden.
- Integratie: In deze maatschappij is het lastig voor allochtonen om te kunnen integreren. Ze beheersen vaak de taal slecht, komen nauwelijks het huis uit en hebben geen tot een lage opleiding waardoor ze niet goed uit de voeten kunnen. Ook de autochtonen geven hun geen kans om te integreren waardoor ze dus buitengesloten worden en in een depressie terecht komen.

Burgers en organisaties in een multiculturele samenleving moeten kunnen omgaan met de verschillende codes die leden van de verschillende gemeenschappen hanteren; ze moeten kunnen schakelen, verbinden. Burgerschap vereist dus wederkerigheid. Het veronderstelt: eigen verantwoordelijkheid; zelfredzaamheid; betrokkenheid; deelname aan de samenleving; integratie en sociale competenties. Wanneer ze met elkaar kunnen omgaan, zal het aantal depressies bij allochtonen geleidelijk terug gaan lopen.

Vergrijzing

De oude dag gaat gepaard met vergeetachtigheid, weinig energie, lichamelijke ongemakken en pijn, en stramheid. Ook hebben veel ouderen last van somberheid, lusteloosheid en eenzaamheid. Dat is niet zo vreemd. Door de jaren heen zijn allerlei mensen die hen dierbaar zijn, gestorven. Dat brengt verdriet en rouw met zich mee. En omdat de sociale contacten afnemen, neemt ook het alleen zijn toe.

Toch is het niet vanzelfsprekend dat ouderen somber en lusteloos zijn of veel lichamelijke klachten hebben. Zulke verschijnselen kunnen ook wijzen op een depressie.
Een depressie wordt bij ouderen vaak niet herkend. Dat komt omdat de klachten aan de leeftijd worden toegeschreven, maar ook omdat ze verschillen van die bij jongeren. Hierdoor krijgen depressieve ouderen vaak niet de juiste hulp.
Ouderen met een depressie hebben niet zozeer last van extreme somberheid en het gevoel van binnen leeg of dood te zijn. Hun stemming is eerder mat en gelaten en lusteloos. In gezelschap voelen ze zich vaak beter, waardoor hun vlakke stemming verborgen kan blijven.
Depressieve ouderen hebben vaker last van de beschreven lichamelijke klachten, zoals benauwdheid of hoofdpijn en vergeetachtigheid. De depressie kan ook blijken uit kleine gedragsveranderingen, zoals afnemende zorg voor het uiterlijk en weinig belangstelling voor de dagelijkse bezigheden en hobby’s.
Veel ouderen vinden het logisch dat ze somber of verdrietig zijn. Ze hebben immers zoveel moeten inleveren. Ze benoemen hun somberheid als eenzaamheid en besteden er verder geen aandacht aan.
Ouderen praten ook niet zo snel over hun gevoelens. Vaak hebben ze van jongs af aan geleerd ‘niet te klagen, maar te dragen.’ Hooguit vragen ze aandacht voor lichamelijke klachten.
Een depressie bij ouderen wordt ook nog wel eens aangezien voor (beginnende) dementie. Dat komt doordat de concentratieproblemen en besluiteloosheid gemakkelijk kunnen worden aangezien voor de geheugenstoornissen en verwardheid van dementie.

Bij ouderen komt depressie iets minder vaak voor dan bij volwassenen jonger dan 65 jaar. Ongeveer één op de achttien ouderen (5,7%) leed het afgelopen jaar aan depressie. Dat zijn in totaal 128.000 mensen. Dit zijn zorgwekkende cijfers aangezien er steeds meer ouderen zijn in de komende jaren en depressie vaak niet worden herkend bij ouderen is dit een gevaarlijke ziekte bij deze doelgroep die goed in de gaten moet worden gehouden. Aangezien wij moeten werken met deze doelgroep is het belangrijk dat wij oplettend zijn en zorgen, dat er niks gebeurt.

Justitie

Mensen met een depressie kunnen last krijgen van dwanggedachten.

Psychotische verschijnselen
De depressie is soms zo ernstig, dat naast een diep depressieve stemming ook zogenoemde psychotische verschijnselen aanwezig zijn. Dat zijn verschijnselen die aangeven dat de betrokkene het contact met de realiteit verloren heeft. Een patiënt kan bijvoorbeeld bepaalde waangedachten of wanen hebben (schuldwaan, zondewaan, armoedewaan enz.). De inhoud van deze gedachten is meestal negatief gekleurd en berust niet op feiten, maar de patiënt is niet in staat om dat in te zien. Evenmin is hij van dat bepaalde idee af te brengen. Wij zeggen ook wel: zijn gedachten zijn niet voor correctie vatbaar. Er voortdurend tegenin gaan heeft dus ook totaal geen zin, het wekt alleen maar irritatie en boosheid op. Verder komen, zij het zeer zelden, ook akoestische (stemmen horen) en visuele hallucinaties voor.
Het spreekt voor zich, dat een depressie waar psychotische verschijnselen bij voorkomen, een zeer ernstige vorm van depressie is. De wanen en hallucinaties kunnen door een patiënt als zeer angstaanjagend worden ervaren. De omgeving staat er vaak machteloos tegenover. Niet altijd word onderkend hoe gevaarlijk deze ernstige vorm van depressie is. Het gevaar voor zelfdoding en het doden van anderen is vrij groot. Vaak is het de familie die al eerste de ernst van de situatie onderkent en op zoek gaat naar hulp. Een opname, waarbij een adequate behandeling zo spoedig mogelijk gestart moet worden, is meestal dringend noodzakelijk. Naast medicijnen tegen de depressie (antidepressiva) kunnen ook medicijnen gegeven worden gericht tegen de psychose (antipsychotica).

Justitie krijgt steeds vaker te maken met mensen die een misdrijf hebben gepleegd naar aanleiding van een depressie. Het baart de justitie erge zorgen dat dit steeds meer gebeurt. Gelukkig krijgen deze mensen zowel gevangenisstraf als psychische hulp waardoor men uit hun depressies komt en de kans op herhaling zo klein mogelijk is. Natuurlijk zijn er ook mensen die zo denken door zich ontoerekeningsvatbaar te laten verklaren onder hun straf uit denken te komen maar zo werkt het niet.

Sociale zekerheid

Sociale zekerheid is een stelsel van regelingen waardoor alle inwoners een inkomen hebben voor een redelijk bestaan. Een gehandicapte krijgt een uitkering, een 65+er gaat met pensioen en een ouder krijgt kinderbijslag. Dit zijn allemaal voorbeelden die te maken hebben met sociale zekerheid. Door allerlei wetten en regels probeert de overheid de ‘verzorgingsstaat’ in stand te houden. De burger moet meer eigen verantwoordelijkheid gaan dragen.
Ook op de sociale zekerheid wordt volgens de regering niet bezuinigd, er wordt volgens hen gewerkt aan een meer activerend stelsel. De sociale zekerheid waar alle gewone mensen mee te maken hebben zal grote veranderingen ondergaan.
Onder het mom van meer verantwoordelijkheid aan de burger wordt met name in de sociale zekerheidshoek toch een zeer ingrijpend bezuinigingspakket doorgevoerd.
Dit betekent in het kort dat de mensen steeds meer moeten gaan betalen aan bijvoorbeeld de belastingsdienst en de ziektekostenverzekering. Ook komt daarbij dat alles steeds duurder wordt.
De sociale zekerheid zorgt ervoor dat mensen die werkloos, ziek of arbeidsongeschikt zijn toch een inkomen hebben om in hun bestaan te voorzien. Vaak betekent dit voor mensen al een forse achteruitgang in inkomen en steeds vaker kunnen ze er maar net van rondkomen.
Sociaal zwakkeren gaan dus economisch achteruit. Doordat hun inkomen daalt, komen zij ook in sociaal opzicht buiten spel te staan. Dit veroorzaakt grote stress en druk bij de minder bedeelde mensen. Ze weten zich geen raad meer hoe ze de problemen en bezuinigingen op moeten gaan lossen waardoor ze te gespannen raken en in een depressie terechtkomen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.