leesdossier

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Balansverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1235 woorden
  • 11 juli 2007
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
19 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Leesverslag 4 Het leesverslag bestaat uit vier onderdelen: A Gegevens over het boek
B Antwoorden op vragen over het boek
C Jouw mening over het boek: in een doorlopend geschreven verslag! D Keuze-opdrachten: in de les! A Boekgegevens Titel: MATILDA
Schrijver: Roald Dahl
Uitgever: De Fontein
Jaar van uitgave: 1988 B Antwoorden op vragen over het boek
Algemene vragen en opdrachten
Beschrijf de omslag van het boek. De kleur van de omslag is een beetje oud beige, daarop staat een erg klein meisje met een blauw jurkje en een boek op haar schoot. Dat meisje zit op een houten kist met heel erg veel boeken om zich heen.
Wat heeft de illustratie op de omslag te maken met het verhaal? Matilda las op erg vroege leeftijd al erg veel boeken in de bibliotheek. Wat is het onderwerp van het boek? (Verliefdheid, discriminatie, vriendschap, oorlog, geschiedenis, verslaving, magie, dieren/paarden, voetbal, overleven in de wildernis enzovoort.) Het is het levensverhaal van het meisje Matilda en er komt ook magie in voor. Vind je de titel goed gekozen? Leg uit waarom. Ja, want de hoofdpersoon heet Matilda. Verzin zelf een andere titel voor het boek. Leg deze titel uit. “Een wreed schoolhoofd ! “, want het schoolhoofd van de school van Matilda was een erg wrede vrouw en heette mevrouw bulstronk. Personen Wie is de hoofdpersoon/ zijn de hoofdpersonen? De hoofd persoon is Matilda: ze is een erg rustig en slim meisje en ze kan ook toveren. De bijpersonen zijn : - Juf engel: de lerares van Matilda en ze hebben een hele hechte band met elkaar. - Vader Wurmhout: hij is haar vader, en ze hebben nogal vaak ruzie met elkaar. - Moeder Wurmhout: zij is haar moeder, ze ziet Matilda niet eens staan. - Juf bulstronk: is het schoolhoofd en zij en Matilda haten elkaar. - Lavendel: is een vriendin waar Matilda erg veel mee omgaat. Geef een korte beschrijving van de hoofdpersoon/hoofdpersonen. (jongen/meisje, leeftijd, in welke klas/beroep, relatie tot de andere hoofdpersonen (vader/moeder/dochter/zoon/broer/zus/leraar enz.) uiterlijk, karakter.) Matilda is een erg rustig meisje en heeft bruin/zwart haar en ze is ongeveer 1,30 M.
Met welk probleem krijgt de hoofdpersoon te maken? Ze heeft ouders die niets om haar geven en het schoolhoofd heeft een erge hekel aan Matilda. Lost hij/zij dat op? Leg uit. Ja, want in het begin bedenkt ze straffen voor haar ouders om ze te leren dat ze ook om haar moeten geven en niet alleen om hun zoon. Ze komt er achter dat ze kan toveren als ze erg lang naar iets kijkt, kan ze iets laten doen wat zij wil dus zo kan ze makkelijker de mensen die iets gemeens doen, straffen. Plaats en tijd. Op welke plaats speelt het boek zich voornamelijk af? Het speelt ergens in Amerika af en ook op school en bij Matilda thuis. In welke tijd speelt het boek zich af? Hoe weet je dat? Het begint als ze is geboren en het eindigt als ze ca. 6 jaar oud is. Gebeurtenissen Beschrijf kort hoe het verhaal begint. Het verhaal begint een beetje over hoe Matilda zelf en hoe haar ouders zijn bij haar thuis. Wat zijn volgens jou de belangrijkste gebeurtenissen van het verhaal? - dat Matilda er achter komt dat ze kan toveren. - dat ze bij juffrouw engel mag wonen. Beschrijf kort hoe het verhaal afloopt. Juf bulstronk is verdwenen en als matilda thuis komt zijn haar ouders in paniek en gaan haar ouders voorgoed in Spanje wonen en matilda mag bij juf engel gaan wonen.
C Jouw mening over het boek Dit onderdeel schrijf je in een goede, doorlopende tekst. Maak ook kopjes!! Toen ik werd voorgelezen vond ik het altijd erg spannend. Als ik daar nu op terug kijk, zijn de boeken niet meer zo geschikt voor me en nu lees ik het liefst zelf. Ik vond leren lezen altijd wel leuk, want op het gegeven moment wil je ook zelf gaan lezen. Nu ben ik wel blij dat ik het heb geleerd want nu kan ik gewoon naar een goede school en anders niet. Ik kan nu ook nog leuke boeken lezen zoals matilda. Ik lees buiten school de zelfde soort boeken. Basisschool- onderbouw: Ik las van die maan-roos-vis boekjes en af en toe iets moeilijkere boekjes. In groep vijf las ik alleen maar moeilijke boekjes. Over Jip en Tom, want het waren serie boekjes en die hadden niet echt een onderwerp. Winnie de poeh vond ik vroeger altijd erg leuk maar vanaf groep vier vond ik boeken over beren erg leuk. Over Winnie de poeh en over beren, ik vond beren heel erg mooi. Ja ik had ooit een boekje over beren gekregen en dat boekje ging over wat beren eten en hoe ze leven en dat vond ik wel leuk, want er stonden ook hele mooie plaatjes in. Die maan-roos-vis boekjes vond ik niet zo leuk omdat ik het niet echt een verhaal vond. Ik vond Sem en Roos echt een saai boek omdat het een woordje voor woordje boekje was. Ik vond het berenboekje dat ik gekregen had het mooist omdat ik zo van beren hield. Ik haalde mijn boeken bijna altijd in de bibliotheek. Ja, dat vond ik altijd wel geinig want ik vond rijmen altijd heel erg leuk. Basisschool-bovenbouw
Heel veel boekjes van Zwijsen zoals: Jij moet in mijn soep. Retseem snarf. Vieze nol. Dikke meester jaap. Meester jaap ging over een leraar (meester jaap) en zijn klas. Meester jaap en meester paardenpoep. Meester jaap ging over hemzelf en zijn klas, ik vond het boek zo leuk omdat die klas altijd erg grappige dingen meemaakte. Meester jaap en het wc-rollen gevecht: De klas moest een verslag maken voor de nieuwe schoolkrant maar Daan en Benjamin wisten niets. Ze gingen naar de wc en Benjamin ging op de wc-bril staan en keek over het muurtje naar de meisjes wc, maar er zat net iemand op en die werd kwaad en gooide een wc –rol in zijn gezicht. En toen bleven ze maar naar elkaar gooien. Makkelijke boekjes, omdat ze te makkelijk waren. Spijt, omdat het toch wel een belangrijk boek is, omdat het over pesten gaat tot het slachtoffer uiteindelijk zelfmoord pleegt. Kruistocht in spijkerbroek. De bibliotheek en winkels. Ja die vond ik nog steeds leuk. Nu
Boeken van Carry slee en kippenvel boeken, lees ik graag en af en toe eens een dik boek tussendoor. Meestal over puber problemen en griezel verhalen. Afblijven, spijt, matilda, Sjakie en de chocolade fabriek en kippenvel boeken. Puberproblemen, spannende en enge dingen, ik vind ze leuk omdat de puberprobleem boeken misschien nog ooit van pas kunnen komen. De griezel boeken vind ik gewoon spannend. Spijt: Dat Jochem erg werd gepest op school en dat Jochem uiteindelijk zelfmoord pleegde. Romans, want daar houd ik niet zo van. Afblijven va Carry slee, want ik houd erg van hip hop en dans en ik vind het wel goed dat er zulke boeken worden gemaakt, want daar leer je nog iets van. Ik heb eigenlijk niet echt een boek dat ik niet leuk vind. In de winkel. Ja die vind ik erg mooi (de meeste dan). vroeger vond ik het belangrijk dat de boeken grappig waren nu vind ik het belangrijk dat ze spannend zijn. Dat de kaft er wel een beetje netjes uit moet zien. Ja, want eerst las ik echte kinderboeken en nu niet meer zo.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.